RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Pas op de plaats in Goes (29 november)
Het was bepaald een gedoe om een compleet team voor het impopulaire Goes te formeren, maar uiteindelijk kwam team 2 daar toch aan in de sterkst mogelijke opstelling tot nu. En het kan nog beter, want Fung wilde Feyenoord in Groningen zien winnen, maar dat lag net even uit de route. Terwijl - je zou denken dat onze meester van de dichtschuif om 16 uur een remise kon aannemen, dan was die afstand nog best overbrugbaar. Helaas deed Goes ook een duit in dat zakje door ik-speel-tegenwoordig-een-stuk-slechter-sinds-ik-bij-RSR-weg-ben-Jos van der Kaap van stal te halen, anders hadden we dat eerste matchpuntje vast weggekaapt bij de club, die zich nu nieuwe koploper in 3F mag noemen. Om kort te gaan, kwam ik er tegen Jos niet aan te pas, want na een computerzet van Jos in een bekende stelling, moest ik een serie enige zetten vinden om de stelling speelbaar te houden, maar dat mislukte jammerlijk. ... lees verder (Koots Keet)

Charlois Europoort 2 - RSR Ivoren Toren 1: 5-3 (27 november)
Helaas is het niet gelukt om de stijgende lijn van ons eerste door te zetten tegen een team van formaat. In de chique zaal op Zuid waren de zuiderlingen van Charlois Europoort 2 in de late uurtjes alerter dan wij, noorderlingen.

Lola heeft de vorm nog niet te pakken. Toen ik keek zag haar stelling er versnipperd uit. Het leek net of ze met de zwarte stukken op het bord had gestrooid. 1-0

Ondergetekende had na een voorzichtig begin in de Pirc een daverende aanval weten te ontketenen. Het afmaken was niet moeilijk maar wel leuk. 1-1 ... lees verder (Nathanaėl)

RSR Ivoren Toren verliest op 3 fronten! (26 november)
Na een dramatisch verlopen weekend is dit wellicht het absolute dieptepunt in de geschiedenis van ons bijna honderdjarige kluppie! Zowel TEAM 3 als TEAM 2 als TEAM 1 liepen in een tijdsbestek van nog geen 24 uur tegen een nederlaag aan. Op 3 verschillende fronten: Spijkenisse, Rotterdam Zuid en Goes gingen onze troepen min of meer hard onderuit. Op de vrijdagavond werd de valse toon gezet door TEAM 3, waarbij ikzelf als teamlijder direct betrokken was. Het werd 'n duidelijke 5½-2½ nederlaag, in en tegen Spijkenisse. 'n Dag later volgden nog twee dissonanten: Dat TEAM 2 het in Goes niet cadeau zou krijgen, stond wel min of meer vast. Het werd opnieuw een nipte nederlaag. Maar dat tezelfder tijd TEAM 1 in R'dam Zuid tenonder ging tegen Charlois Europoort 2, en het daarmee de leiding in klasse 3G uit handen gaf, was wel 'n heel erg schril slotakkoord. ... lees verder (TL Paul D.)

Jeugdnieuws: verslag HSB Grand Prix toernooi Zoetermeer zondag 19 november (22 november)
Zondag 19 november was er weer een HSB Grand Prix jeugdschaaktoernooi, dit keer bij de Stella Nova school in Zoetermeer. Een hele moderne school zonder klassen of groepen, maar met twee units waarbij kinderen van verschillende leeftijden door elkaar heen leren en werken. Er waren meer dan 170 (!) kinderen aanwezig, dit is zelfs voor de HSB een record! Omdat deze kinderen ook jeugdtrainers, ouders, broertjes en zusjes bij zich hadden (er was zelfs een baby aanwezig ;-) ), was de drukte enorm. Maar daar konden de vijf kinderen van RSR Ivoren Toren prima mee omgaan. Van deze vijf zaten er maar liefst drie in de zogenaamde formulegroepen, waarbij er 40 minuten bedenktijd per speler is. Deze groepen zaten zonder tafelleider (!!! daar deed een ouder nog heel moeilijk over, maar dit ging helemaal prima) bij elkaar in een afgesloten glazen lokaal. ... lees verder (Robert Aarts)

Philip in het nieuws (18 november)
Afgelopen zaterdag 11 november werd in Maassluis een rapidtoernooi georganiseerd. Philip had, net als Nathanaėl, tijd gevonden om hieraan mee te doen. En niet zonder succes. Philip behaalde de ongedeelde eerste plaats met 6 uit 7 (5x winst en 2x remise). Nathanaėl eindigde samen met de plaatselijke favoriet Marcel Bergen op de gedeelde 2e/3e plaats met 5½ uit 7. Philips toernooiwinst was ook het plaatselijke sufferdje niet ontgaan. Zie hier het krantenartikel, met Philip prominent met de bekers op de foto. (Arrian)

RSB-bekerblamage tegen 3-Torens (12 november)
Is blamage wel het juiste woord? Op papier wel, met gemiddeld bijna 100 ratingpunten meer. De praktijk bleek echter weerbarstiger. Ons RSB-bekerteam trad vrijdag 10 november in de eerste ronde aan tegen 3-Torens, een team met een gemiddelde rating van 1818, tegenover 1905 gemiddeld van ons eigen bekerteam. Daarnaast speelt ons hoogste RSB-team 1e klasse, terwijl 3-Torens 1 in de 2e klasse speelt. ... lees verder (Arrian)

Viertal V1 start vals.... (11 november)
Terwijl thuis in het Nivon ons RSR-bekerteam de strijd aanbond met 3 -Torens, en tegelijkertijd het jeugdige viertal V3 zijn eerste wedstrijd speelde tegen Krimpen V1, probeerde ons V1-team in het zuiden van Rotterdam onrust te zaaien in de gelederen van Charlois Europoort V1. Vorig seizoen behaalden zij het kampioenschap in de eerste divisie met 1 bordpunt verschil op ons viertal. De onderlinge ontmoeting was toen in 2 - 2 geeindigd. ... lees verder (Paul Dekker)

Pipo koeien! (11 november)
Twee dagen voor de match had ik nog maar 5 spelers bij elkaar. Gelukkig wist Angelo met een waar offensief de resterende drie spelers bij elkaar te sprokkelen, zodat we uiteindelijk -op Jeffrey na- als team 4 met het naar de 4e klasse gedegradeerde team 5 naar Krimpen 3 vertrokken. Dat hebben we geweten: 5½-2½ verlies.

Kijk, uitwedstrijden zijn al moeilijk, uitwedstrijden op maandag zijn onmogelijk sprak Kennedy ooit in zijn beroemde speech in Berlijn. In de ideale wereld bestaan er geen wedstrijden op maandag en worden wedstrijden afgewikkeld in gloeiend heet gestookte lokalen, gevestigd in bejaardentehuizen. Vorig seizoen speelde krimpen nog in de Tuyter; daar was het warm. Dit seizoen spelen ze in de Pannenkoe en daar is het ook warm. Pannenkoek? Nee Pannenkoe! ... lees verder (TL Mischa)

RSR 1 wint opnieuw (10 november)
De andere helft van de massakamp tegen Sliedrecht bestond uit ons team 1 tegen hun team 2. De verslaglegging van dit treffen volgt het democratisch-dictatoriale principe dat spelers de kans krijgen zelf iets te vertellen over hun partij, maar dat hun lot in handen komt van de eindredactie indien zij dit niet tijdig doen.

Het is begrijpelijk dat Paul geen bijdrage inleverde over zijn partij aan bord 5. ... lees verder (Herbie)

Eerste matchpunt op haar na gemist tegen Sliedrecht 1 (6 november)
Hoewel de koots zijn spelers opdracht had gegeven om 3 bordpunten te verzamelen om de rekenkundig opgaande lijn vast te houden, werden dat er maar liefst 3½! Achteraf hadden we best voor het 1e matchpunt kunnen gaan als Paul Dekker een superieur eindspel in winst had omgezet, maar die partij werd op het eind afgevlakt tot een gelijk toreneindspel na een komedie van spiegelschaak. Daarmee zou ook de winst in de massakamp tegen Sliedrecht 1 & 2 wat eerder zijn veiliggesteld, want die lag nu in handen van Joost van Rosmalen, die een belabberd toreneindspel moest zien te keepen. Maar ondanks bijna een kwartier extra bedenktijd vond tegenstander Teunis den Rooijen de vrij eenvoudige winst gelukkig niet, waarmee die eindstand op 8½-7½ bepaald werd.

Voor team 2 regende het aanvankelijk halfjes. ... lees verder (Koots Keet)

Team 3 behaalt verdiend gelijkspel (5 november)
Na 'n derde ronde KNSB-competie, met wisselend succes voor TEAM 1 en TEAM 2 voorbije zaterdag, mogen we zeker het verdiende gelijkspel van TEAM 3 op de vrijdagavond 3 november tevoren niet onvermeld laten. De als degradatieduel gekenschetste wedstrijd tegen HZP Schiedam 1 had een uitermate spannend en gelijkopgaand verloop. Beide teams waren in de eerste ronde met dezelfde cijfers (3-5) tegen 'n nederlaag aangelopen en hadden dus iets recht te zetten. ... lees verder (TL Paul D.)

Ed van Doorn aan de leiding in de Challengers! (3 november)
Het is spannend in de Challengers dit seizoen. We gaan al richting de winterstop en de grootste kanshebber op de titel Herbstmeister is momenteel Ed van Doorn. Maar Ed wordt op de hielen gezeten door Wijnand Dobbinga. De twee matadoren hebben al tegen elkaar gespeeld (Ed won). Hoe gaat deze opwindende strijd zich verder ontwikkelen? ... lees verder (Djeez)

Open kampioenschap van de Krimpenerwaard op 28 oktober 2017 (2 november)
Dit OKK, georganiseerd door Schaakvereniging Krimpen a/d IJssel, is een beetje apart. Er doen zowel volwassenen aan mee als jeugd, met dit verschil dat er bij de jeugd in viertallen (per vereniging) werd gespeeld, in de leeftijdcategorie AB, C, D en E en bij de volwassenen individueel. Ook de speelformule was anders: Er worden 5 rapid partijen gespeeld, gevolgd door 5 snelschaakpartijen. Het tempo voor de rapidpartij bedraagt 15 minuten + 5 seconden per zet per speler en voor de snelschaakpartijen 3 minuten + 2 seconden per zet per speler.

Van onze club was er een team gekomen: Voor de AB speelde Sybe, voor de C Qian, voor de D Jungmin en voor de E Oscar. ... lees verder (Margreet)