Pas op de plaats in Goes (29 november)
Het was bepaald een gedoe om een compleet team voor het impopulaire Goes te formeren, maar uiteindelijk kwam team 2 daar toch aan in de sterkst mogelijke opstelling tot nu. En het kan nog beter, want Fung wilde Feyenoord in Groningen zien winnen, maar dat lag net even uit de route. Terwijl - je zou denken dat onze meester van de dichtschuif om 16 uur een remise kon aannemen, dan was die afstand nog best overbrugbaar. Helaas deed Goes ook een duit in dat zakje door ik-speel-tegenwoordig-een-stuk-slechter-sinds-ik-bij-RSR-weg-ben-Jos van der Kaap van stal te halen, anders hadden we dat eerste matchpuntje vast weggekaapt bij de club, die zich nu nieuwe koploper in 3F mag noemen. Om kort te gaan, kwam ik er tegen Jos niet aan te pas, want na een computerzet van Jos in een bekende stelling, moest ik een serie enige zetten vinden om de stelling speelbaar te houden, maar dat mislukte jammerlijk. Mark Beijen had toen al het eerste halfje afgedrukt tegen Sven Stange, die een zetherhaling niet uit de weg kon gaan wegens een pion minder. Peter speelde een uitstekende partij en revancheerde zich verdienstelijk voor alle eerdere nederlagen tegen Maxim intern. Hij hield Maxims aanval over de g-lijn soepeltjes tegen en ging zelf met paard en dame op een eenzame witte koning af. En dus vrij snel weer gelijk.
Wim hield op dat moment Joey Grochal goed in bedwang, het ging in elk geval veel beter dan tegen SHTV. Sebastiaans stelling oogde na een soort Wolgagambiet best aardig, maar toch ging het in de partij en in de analyse achteraf lang niet zo goed als dat het er uitzag. Even later speelde Joey via c7 en b5 zijn paard om naar d4, waarmee hij zijn zwakke d-pion tegen wits torens beschermde. Was zeker nog niet verloren, maar toch ging er een pionnetje af en vrij rap doos (3½ -1½ achter).

Maarten, Joop en Paul D. stonden echter allemaal minstens gelijk tot stukken beter. Joop kreeg in Lg5 Siciliaan precies wat hij wilde met zetten als e5 en f5. Was goed als Joop ook Pf5 had gevonden. Of die zet is gespeeld weet ik niet, maar wel dat Joop vrijwel al zijn tijd erin had gestopt. De muziek was er uit toen alle lichte stukken er af gingen en gezien de tijd was het met alle torens en dame nog op bord veel te link om door te gaan.
Paul had de hele partij alles onder controle, maar kwam toch steeds ietsjes beter te staan. Er was nog alle reden om door te spelen gezien de stand in de wedstrijd en op het bord toen vrijwel gelijktijdig met Joop tot remise werd besloten, maar het was te begrijpen dat na een zware avond in Spijkenisse en een dolle autorit met Mark, Joop en Sebastiaan achter de kiezen, Paul de pijp aan Maarten gaf. Die rookte zijn tegenstander met een stukoffer helemaal uit en gaf als laatste de score een respectabel aanzien.

Hetzelfde resultaat dus als tegen Sliedrecht, maar wel tegen een veel beter team. Een topprestatie met maar liefst 2 overwinningen. Wij mogen dan de gedoodverfde degradatiekandidaat zijn, de opgaande lijn is nog intact. Nog even geduld en Sebastiaan, Wim en de koots gaan de geest krijgen en dan kan de inhaalrace beginnen! (Koots Keet)

  Goes         2041 - RSR Ivoren Toren 2  1891 4½ - 3½
1. Joey Grochal     2249 - Wim Koster      2116 1 - 0
2. Jos van der Kaap   2182 - Herman Keetbaas    1896 1 - 0
3. Sven Stange      2162 - Mark Beijen      1842 ½ - ½
4. Maxim le Clercq    2000 - Peter Torczynski   1994 0 - 1
5. Louis Nieuwenhuijse  1948 - Maarten van Doorn   1818 0 - 1
6. Rinus Burgerhoff   1939 - Sebastiaan Janse   1783 1 - 0
7. Remco van de Braak  1953 - Joop Klijn      1869 ½ - ½
8. Rien de Böck     1897 - Paul Dekker      1806 ½ - ½