Team 3 behaalt verdiend gelijkspel (5 november)
Na 'n derde ronde KNSB-competie, met wisselend succes voor TEAM 1 en TEAM 2 voorbije zaterdag, mogen we zeker het verdiende gelijkspel van TEAM 3 op de vrijdagavond 3 november tevoren niet onvermeld laten. De als degradatieduel gekenschetste wedstrijd tegen HZP Schiedam 1 had een uitermate spannend en gelijkopgaand verloop. Beide teams waren in de eerste ronde met dezelfde cijfers (3-5) tegen 'n nederlaag aangelopen en hadden dus iets recht te zetten.

De match was koud 'n half uurtje oud of er viel al 'n uitslag te noteren, en dat was bepaald geen grootmeesterremise. Aan bord 8 was onze Martin Jaspers Focks kennelijk niet goed uit de warming-up gekomen en daar profiteerde Daan van Loenen reeds op de 9e zet ten volle van: middels 'n tussenschaakje veroverde hij de ongedekte loper op b5. Beiden gingen toen maar richting bar, teneinde via wat snelschaakpartijtjes deze avond nog enige inhoud te geven......Al met al was het binnen no time 0-1 voor de Schiedammmers!

Buurlieden van bord 7, Wouter Scheffer en Gerard Turkenburg, waren daar kennelijk nog zo van onder de indruk, dat zij 'n half uur later, om dergelijke ongelukken te voorkomen, tot remise besloten. Voor de gelijkmaker zorgde onze topscoorder Evert Mulder, die zijn intensieve voorbereiding beloond zag met 'n krachtige overwinning op Theo van Zessen. Na zo'n 20 zetten, waaronder 'n kwaliteitsoffer uit de hand van Evert, was hier het pleit beslecht. Tegen tienen, toen hij reeds 'n aanzienlijke achterstand in speeltijd had, kreeg Dick Straathof van (fotograaf) Frans Groeneweg 'n remisevoorstel, en na overleg met TL PaulD werd daartoe ook besloten. Het werd aldus 2-2, halverwege.

Vlak hierna bracht Arrian Rutten zijn partij tot 'n winnend einde: tegenstander Andries Schukking dacht na het Colorado-gambiet (1.e4 Pc6 2.Pf3 f5) een stuk te winnen, maar het was Arrian (totaal onbekend met deze opening) die een stuk + pion won. Vervolgens moest Arrian door zijn ontwikkelingsachterstand wel heel nauwkeurig verdedigen, deed dat afdoende en bezorgde hij ons kluppie 'n verdiende voorsprong: 3-2. Helaas konden we daar maar kort van genieten, want Arend Bongers, vanaf het begin zwaar onder druk gezet door Aad Juijn, verslikte zich in 'n zwaar vergiftigde d4-pion en kwam in onoverkomelijke moeilijkheden als gevolg van achterstand in ontwikkeling. Gevolg: 3-3.

Spanning ten top, ook aan de twee topborden. Aan bord 2 verdedigde invaller Herman van Malde op instructieve wijze een moeilijk eindspel met lopers van gelijke kleur tegen Daniėl van Loenen, die zich moest neerleggen bij de onvermijdelijke remise. Bleef over het gevecht aan bord 1: Paul Batenburg en John van Baarle streden onder grote belangstelling, en nog grotere spanning en tijdsdruk, om de allesbeslissende overwinning. Die kwam er uiteindelijk, zo tegen half twaalf, niet. En dus bleven beide ploegen in balans: 4-4.

In de derde ronde gaat ons derde team zijn eerste UIT-wedstrijd spelen in en tegen Spijkenisse 2, vrijdag 24 november. Ook dan weer 'n dag later gevolgd door optredens van TEAM 1 en TEAM 2, in de vierde ronde van de KNSB-competitie (25 november naar resp. Charlois en Goes). Lijkt mij 'n pittig weekendje te worden. (TL Paul D.).

  RSR Ivoren Toren 3   1772 - HZP Schiedam 1     1806 4 - 4
1. Paul Batenburg     1978 - John van Baarle     2131 ½ - ½
2. Herman van Malde    1788 - Daniėl van Loenen    1934 ½ - ½
3. Arend Bongers      1832 - Aad Juijn        1937 0 - 1
4. Evert Mulder      1817 - Theo van Zessen     1779 1 - 0
5. Dick Straathof     1816 - Frans Groeneweg     1794 ½ - ½
6. Arrian Rutten      1673 - Andries Schukking    1705 1 - 0
7. Wouter Scheffer     1653 - Gerard Turkenburg    1586 ½ - ½
8. Martin Jaspers Focks  1623 - Daan van Loenen     1586 0 - 1