Jeugdnieuws: verslag HSB Grand Prix toernooi Zoetermeer zondag 19 november (22 november)
Zondag 19 november was er weer een HSB Grand Prix jeugdschaaktoernooi, dit keer bij de Stella Nova school in Zoetermeer. Een hele moderne school zonder klassen of groepen, maar met twee units waarbij kinderen van verschillende leeftijden door elkaar heen leren en werken. Er waren meer dan 170 (!) kinderen aanwezig, dit is zelfs voor de HSB een record! Omdat deze kinderen ook jeugdtrainers, ouders, broertjes en zusjes bij zich hadden (er was zelfs een baby aanwezig ;-) ), was de drukte enorm. Maar daar konden de vijf kinderen van RSR Ivoren Toren prima mee omgaan. Van deze vijf zaten er maar liefst drie in de zogenaamde formulegroepen, waarbij er 40 minuten bedenktijd per speler is. Deze groepen zaten zonder tafelleider (!!! daar deed een ouder nog heel moeilijk over, maar dit ging helemaal prima) bij elkaar in een afgesloten glazen lokaal.

Badr zat in groep 19 en daar was sprake van een echte kwebbelgroep. Dit was wel aan Badr besteed, hij ging op stukkenjacht en wist een mooie 3e plek binnen te halen.

Tycho zat in groep 9, met tafelleider Margreet, en hij ging door diverse emoties heen. Geweldige zetten werden afgewisseld met dramatische zetten, hij liep tegen een onnodige herhaling van zetten aan en hij zag, ondanks een grote voorsprong in stukken, een mat van de tegenstander over het hoofd. Maar met 6 uit 10 kwam hij uit op een gedeelde 3e plek, na loting goed voor de pechvogelprijs.

Joep zat voor het eerst in een formulegroep (groep C), maar hier was niks van te merken en geconcentreerd haalde hij de 1e plek en een geldprijs binnen.

Jannes zat in formulegroep B en hij werd ongeslagen gedeeld 1e. Na loting bleek dit een 2e plek te zijn, maar de geldprijs werd gedeeld met de winnaar.

Joaquin zat door de grote ratingstijging in formulegroep A, maar wist knap toch een overwinning te behalen en werd daarmee 3e.

Door deze resultaten staan Joep, Jannes en Joaquin voorlopig eerste in de tussenstanden van de HSB Grand Prix C,D,E klassementen.

Zaterdag 18 november was in Hellevoetsluis ook een jeugdtoernooi, namelijk een RSB Grand Prix. Qian werd daar 3e (OR) in groep A, Joris werd ondanks een enorme ratingstijging knap 5e in groep 1, Oscar werd in dezelfde groep 7e. David won groep 3 en Lamiek werd 2e (OR) in dezelfde groep, Robin tenslotte werd met maar één verliespartij 2e in groep 5.

De kinderen van RSR Ivoren Toren hebben het dus heel goed gedaan in het schaakweekend! De volgende Grand Prix toernooien zijn 27 december in Capelle en 20 januari in Naaldwijk.Verslag en foto's: Robert Aarts