Open kampioenschap van de Krimpenerwaard op 28 oktober 2017 (2 november)
Dit OKK, georganiseerd door Schaakvereniging Krimpen a/d IJssel, is een beetje apart. Er doen zowel volwassenen aan mee als jeugd, met dit verschil dat er bij de jeugd in viertallen (per vereniging) werd gespeeld, in de leeftijdcategorie AB, C, D en E en bij de volwassenen individueel. Ook de speelformule was anders: Er worden 5 rapid partijen gespeeld, gevolgd door 5 snelschaakpartijen. Het tempo voor de rapidpartij bedraagt 15 minuten + 5 seconden per zet per speler en voor de snelschaakpartijen 3 minuten + 2 seconden per zet per speler.

Van onze club was er een team gekomen: Voor de AB speelde Sybe, voor de C Qian, voor de D Jungmin en voor de E Oscar. Ze troffen zeer sterke tegenstanders: Klimop, Leiderdorp, Voorschoten en Promotie uit Zoetermeer. Dat was toch een beetje teveel voor onze spelers die dus in dit sterke gezelschap onderaan zijn geëindigd. Gelukkig hebben ze hier en daar nog wel een succesje behaald, enkele winstpartijen en remises en zelfs een 2-2-uitslag tegen Voorschoten.

   

Het snelschaken was voor onze jeugd (en trouwens ook voor veel volwassenen) toch een nieuwe ervaring. Qian en Jungmin begonnen de eerste partij zó snel te schuiven dat ze aan het eind van het potje nog meer tijd over hadden dan waarmee ze begonnen waren (per zet kreeg je er 2 seconden bij). Jammer genoeg kun je niet meer opletten bij zo'n tempo dus ze verloren wel. Toen heb ik gezegd dat ze wel genoeg tijd hadden om eerst te kijken, waarop Qian in de 2e partij door zijn vlag ging... Misschien is het een idee om op de club ook eens snelschaak uit te proberen! Al was het maar om in te schatten hoe je je tijd moet indelen. Het was in ieder geval een leerzame ervaring. Iedereen kreeg als aandenken nog een foto van zijn team mee. Volgende keer beter!

Bij de volwassenen speelden Sicco, de vader van Oscar, die 6 uit 10 wist te scoren, Sebastiaan, 5½ uit 10 en Angelo die nog 2½ punt wist te halen. Angelo zei ook dat hij moeite had met dat snelschaak dus misschien wil hij zelf wel mee oefenen als we het op de club eens proberen! (Margreet)