Eerste matchpunt op haar na gemist tegen Sliedrecht 1 (6 november)
Hoewel de koots zijn spelers opdracht had gegeven om 3 bordpunten te verzamelen om de rekenkundig opgaande lijn vast te houden, werden dat er maar liefst 3! Achteraf hadden we best voor het 1e matchpunt kunnen gaan als Paul Dekker een superieur eindspel in winst had omgezet, maar die partij werd op het eind afgevlakt tot een gelijk toreneindspel na een komedie van spiegelschaak. Daarmee zou ook de winst in de massakamp tegen Sliedrecht 1 & 2 wat eerder zijn veiliggesteld, want die lag nu in handen van Joost van Rosmalen, die een belabberd toreneindspel moest zien te keepen. Maar ondanks bijna een kwartier extra bedenktijd vond tegenstander Teunis den Rooijen de vrij eenvoudige winst gelukkig niet, waarmee die eindstand op 8-7 bepaald werd.

Voor team 2 regende het aanvankelijk halfjes. Vrijwel tegelijkertijd zagen Peter, Sebastiaan en Joop geen brood meer in om uit hun stellingen meer te halen dan er in zat. Dat gold in elk geval voor Joop, die al eerder een remise had aangevraagd. In zo'n geval is het commando 'doorspelen' nog net toegestaan, want zoals de strenge wedstrijdleider Arrian fijntjes opmerkte, is de toevoeging 'want je staat beter' door de teamleider niet toegestaan. Opdat ieder weet welke code achter 'doorspelen'! met uitroepteken schuilt. Uitgesproken met een vraagteken betekent het: beter van niet, gezien de stand in de wedstrijd.

Vervolgens gingen Fung en Keet er vrij glansloos af aan de topborden tegen Tobias Dekker en Peter van den Bergh. Fung zat met een versplinterde damevleugel en werd kansloos ge-achterlijnd. Ik wist mijn tegenstander nog wel te irriteren met 7 achtereenvolgende damezetten in een Larsen carokann. De bestrijding daarvan is lastig als je het voor het eerst ziet. Maar toen na dameruil de partij pas begon, deed ik prompt wat zwakke zetten achter elkaar en was dat feestje voorbij.
Maarten liet zich vervolgens de kaas niet van het brood eten en tekende voor remise, want op dat moment keken zowel Mark als Paul tegen zo goed als gewonnen stellingen aan. Zou dat eerste matchpuntje nu al in aantocht zijn?

Marks tegenstander Wim Pool had zijn Benoniloper op c7 gezet acher pion d6. Een andere manier om e5 te voorkomen, al is die loper verder een veredelde pion. Mark wachtte griezelig lang met rokeren, wat verkeerd had kunnen aflopen. Maar toen hij dat eenmaal deed, stond hij gelijk prima. Na de 26e zet van zwart stond het zo:


Toen was het de beurt aan de dubbelDekker. Paul had al eerder in de partij een krachtig f4-f5 op het bord gebracht, die door Theo werd beantwoord met de symmetrische en beste verdediging f5-f4, waarmee hij de pion weer teruggaf. Even later stonden beider dames op g4 en g5. Paul ruilde die af en was het weer gelijk. Het gevolg was dat Theo een sterk paard op f4 kreeg, maar hij genoot daar maar kort van toen hij die afruilde tegen Lg2. Vervolgens zag Paul zijn kans schoon om een superknol naar d5 te dirigeren en met 2 torens op de halfopen f-lijn en leek het matchpunt op zijn schoen. Na 32 zetten kwam de volgende stand op het bord, die wel technisch gewonnen moest zijn: veel maakt het niet uit wat wit hier doet. De zwarte loper zal naar e5 moeten om niet nog verder begraven te worden door een latere pion op f6 om g5 te verdedigen, maar kan zo verjaagd worden met bijvoorbeeld Td1 en d4.
Beste aanpak is waarschijnlijk eerst a4 om de damevleugel vast te leggen om daarna met kleine zetjes als h3 en Kf2 de loper naar e5 te dwingen. Paul speelde waarschijnlijk 33.Tf1-f3 b5 en zag toen tegenspel opdoemen met b4 en Tb7. Of de Dekkergenen hierbij een rol speelden, zullen we nooit weten, want nu was het Pauls beurt om Theo's actie te spiegelen met 34.Pf6+ en een bloedeloos toreneindspel tot gevolg, dat niet veel later in remise eindigde.

Er waren die middag nog heel veel toeters en bellen, waar Arrian vergeefs naar op jacht ging, maar de conclusie dat team 2 voor het eerst aan matchpunten heeft geroken, bleef staan. Dat het zou helpen als koots en praatjesmaker ook zelf eens wat gaat scoren, is een andere open deur, waarna er werd gegeten en nagekaart in de Admiraal aan de overzijde. Die daar na aftrek van de btw weinig aan verdiend zullen hebben, maar dat is een heel ander verhaal. (Koots Keet)

  RSR Ivoren Toren 2  1862 - Sliedrecht 1     1948 3 - 4
1. Herman Keetbaas    1896 - Peter van den Bergh  2077 0 - 1
2. Michael Fung     1888 - Tobias Dekker     1985 0 - 1
3. Maarten van Doorn   1818 - Jorik Klein      1939  - 
4. Mark Beijen      1842 - Wim Pool       1984 1 - 0
5. Peter Torczynski   1994 - Niels Mijnster    2020  - 
6. Sebastiaan Janse   1783 - Robert van Rekom   2006  - 
7. Joop Klijn      1869 - Martijn Stoker    1668  - 
8. Paul Dekker      1806 - Theo Dekker      1907  -