RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


TEAM 3 verliest laatste wedstrijd....... (29 maart)
Afgelopen maandag 27 maart speelde TEAM 3 zijn laatste wedstrijd tegen Het Zwarte Paard in gebouw De Pionier in de Lekstraat te SCHIEDAM. Hemelsbreed daar niet ver vandaan, maar wel in de gemeente ROTTERDAM , treffen we ook een straat met dezelfde naam aan....en daar was Sebastiaans vader verzeild geraakt, zonder gebouw De Pionier daar aan te treffen. Dat was de reden ook, dat ietwat na achten - de overige zeven spelers waren hun partij al begonnen - Sebastiaan ons achttal kwam completeren. Toen kon hij nog niet bevroeden dat hij ook als laatste speler van ons dappere team de nederlaag niet wist te ontlopen. ... lees verder (TL Paul D.)

Jeugdnieuws: verslag Spijkenisse J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi 25 maart 2017 (28 maart)
Op zaterdag 25 maart vond in Spijkenisse het 23ste J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi plaats. Er deden maar liefst 9 kinderen van RSR Ivoren Toren mee bij dit zeer sterk bezette toernooi. Er was ook een schaakbordententoonstelling met hele grappige schaakborden. De A/B/C/D groepen speelden 7 partijen, de E/F groepen speelden 9 partijen. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: verslag Grand Prix HSB Den Haag 26 maart 2017 (27 maart)
Op zondag 26 maart vond in de Hofstad-school in Den Haag de zesde Grand Prix van de HSB plaats. Ondanks de zomertijd, waren de 5 deelnemers van RSR Ivoren Toren keurig op tijd. Ook trainer Margreet was aanwezig om de kinderen te begeleiden. ... lees verder (Robert Aarts)

Het wonder of de wonden van Nivon (25 maart)
In sommige sporten zie je dat de kampioen in de laatste wedstrijd gas terugneemt, mindere Goden opstelt en meer van dat fraais. Gelukkig kent het schaken een perverse prikkel om ook in de wedstrijd die er niet meer toe doen een tandje bij te zetten: de ELO-rating... RSR heeft daar bovenop een nog perversere prikkel toegevoegd: De medaille voor de topscorer! Op de ALV wordt met een onverholen orgastisch genoegen de plak in ontvangst genomen. Keerzijde van deze medaille is dat de dragers hiervan de rest van het seizoen onder een heuse terreur gebukt gaan; vanwege pesterijen, laster en vandalisme. Het is dan ook de laatste wedstrijd die de mannen van de jongens scheidt. Wie durft er medailledrager te worden? Gisteravond 24 maart waren van team 4 nog 3 kanshebbers in de running: Jeffrey, Paul en Wouter. Op het eerste gezicht geharde mannen met het juiste survivalinstinct. Maar kunnen ze de druk aan en die knagende onzekerheid of aan het eind van de clubavond je fiets er nog wel staat? ... lees verder (TL Mischa)

Voor de derde keer gelijkspel in de Wielewaal (25 maart)
Terwijl schrijvend Nederland zich gisteren op het Boekenbal vermaakte – het Amsterdamse Boekenbal wel te verstaan, het Rotterdamse vindt vrijdag 31 maart plaatst in Arminius, iedereen is welkom, komt allen! – begaf ons sterrenviertal zich naar Rotterdam Zuid om het op te nemen tegen Charlois Europoort. Voor de derde keer dit seizoen speelde een team van RSR in de tot sloop veroordeelde Wielewaal. En om de spanning er vast vanaf te halen, ook deze keer werden de punten eerlijk verdeeld. Een uitslag waar wij vooraf voor getekend zouden hebben. Wij speelden met twee invallers, Arend en Maxim. Het team van Charlois bestond louter uit spelers met een rating boven de 2000. Hun zwakte speler op bord 4 was John Leer. ... lees verder (Alek)

Schoolreisje naar Zeist (23 maart)
Tja, wat bracht Paul Dekker en mij er in hemelsnaam toe om op een sombere dinsdagmiddag naar Zeist af te reizen. Toch zeker niet vanwege het optreden van ons KNSB-team en al evenmin om een oefensessie van het Nederlands elftal te aanschouwen, daar gaan wij de kostbare tijd van onze lezers niet aan verspillen. Neen, het betrof hier een staartje van het afgelopen TATA-Chess en derhalve van aanzienlijke informatiewaarde! ... lees verder (Wijnand Dobbinga)

Jeugdnieuws: verslag 19 maart Noord-Hollandse GrandPrix Heiloo (22 maart)
Op 19 maart 2017 deden Jannes en Joep Westerhof mee aan de Noord-Hollandse GrandPrix gehouden in Heiloo. Er waren 149 deelnemers verdeeld over 19 groepen. Voor Heiloo was dit een nieuw deelnemersrecord! Jannes deed in groep 3 mee. Joep had op basis van voorgaande goede resultaten een dusdanig resultaat neergezet dat hij ook in groep 3 werd ingedeeld. Op basis van actuele rating was er voor hem daardoor een verschil van rond de 200 per speler!? maar dat maakte hem niet uit. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

CE4 - RSR2 en de gevolgen van klimaatverandering (21 maart)
Op vrijdag 17 maart vertrekt de KeetSpaan fietstrein voor de tweede maal dit seizoen richting Buurtpost Wielewaal. Dan is er onderweg voldoende tijd om de laatste onzinnieuwtjes even door te nemen. Zoals: hoeveel schakers zouden er op King Loek gestemd hebben? Als er zoveel zwevers zijn, dan zoek je immers wat houvast. Nu de uitslagen bekend zijn, bleken dat er in heel Rotterdam 5 geweest te zijn, niet persé schaakfans natuurlijk. Je kon ook stemmen op Tom Poes en Olie B. Bommel. Als alle verstandige standpunten evenredig over alle partijen verdeeld lijken, is je lot als beroepszwever beschoren. Een stem op Olie B.B. was daarom zo gek nog niet, want had die niet altijd gelijk, al wist ie het zelf niet?

Met fikse tegenwind naderen wij aldus de hoogbouwloze wijk Wielewaal vanaf de verkeerde zijde, zodat we ondanks Wil's waarschuwingen ook per fiets er helemaal omheen moesten om Buurtpost, huidig clublokaal van Charlois Europoort, te bereiken. Buurtpost Wielewaal, hoelang zou het nog bestaan? Het zou de perfecte locatie voor een goedkope B-film kunnen zijn. Loop je Asterix of Obelix tegen het lijf, je zou niet vreemd opkijken. Door de lage, trappenloze huisjes straalt de jaren 50-gemoedelijkheid je tegemoet. Maar we kwamen natuurlijk voor niets minder dan de promotie nog voor de laatste ronde veilig te stellen. Een schamel winstje tegen CE4 was daarvoor voldoende. ... lees verder (Koots Keet met dank aan Herbie)

V2 pakt de punten tegen Onésimus V1 (18 maart)
Met Arrian als invaller voor de zieke Dick ging het tweede viertal op 16 maart te water in de scheepjes van Onésimus. Zou er een geijser onder de leuvekolk liggen? De temperatuur in het vooronder maakt dit onderkomen bruikbaar als wietplantage. Voor schakers werpt dit weer een ander soort fysieke uitdagingen op dan het Nivon-gebouw. Wie veel clublocaties bezoekt wordt gehard als een tienkamper... ... lees verder (TL Arend)

RSR 1 komt niet verder dan gelijkspel tegen concurrent Rokado 1 (12 maart)
RSR 1 heeft zich op zaterdag 11 maart 2017 zichzelf iets tekort gedaan in de uitwedstrijd tegen degradatieconcurrent Rokado 1. Na een spannende strijd eindigde het in 4-4.

Peter stond een pion achter maar had remisekansen in een ongelijke lopereindspel en bood remise aan. Dit werd geweigerd en toen Peter even zijn concentratie even verloor werd een tweede pion geblunderd. ... lees verder (TL Michael)

Verzwakt Team 3 verrast Erasmus 2 (12 maart)
Afgelopen vrijdag 10 maart, op de speeldag zelve, werd teamleider Paul D. onaangenaam verrast met twee absentmeldingen van zowel Bob als Lola, vanwege ziekte. Er moest naarstig gezocht worden naar twee invallers. Dat leek gelukt te zijn in de persoon van Leo van Dongen en Herman van Malde. Helaas bleek ter plekke Herman niet langer speelgerechtigd te zijn na reeds 3 invalbeurten voor 'n hoger team dan team 5. Arrian maakte hem (en mij) daarop attent. Toen mocht tweede Leo (Veth) proberen de zware klus als invaller te klaren. Dat lukte hem tegen Ruud Dröge echter niet. De stand werd daardoor 1-2, omdat even daarvoor zowel Michael Fung als Maarten van Doorn remise waren overeengekomen met respectievelijk Cander Flanders en Arno van Houten. ... lees verder (TL Paul D.)

Jeugdnieuws: Jeugdkampioenschappen E en D RSB (6 maart)
Dinsdag 28 februari, woensdag 1 maart en donderdag 2 maart waren de jeugdkampioenschappen E en D van de RSB in de Boekenberg Spijkenisse. ... lees verder (Robert Aarts)

Geen zomerstop voor Plas (4 maart)
Drukke tijden voor mij in het correspondentieschaak. Veel gebeurd dat niet op een volgende Schakelaar kan wachten. Maar dat corr.schaak is toch zo traag als een raamambtenaar op een zonnige dag? Klopt, maar toch gebeurt er soms een hoop binnen korte tijd. Zeker als je zoveel partijen tegelijk speelt als ik: momenteel zo'n 30... ... lees verder (Plas)

Nogmaals Wijk aan Zee (2 maart)
In zijn stukje over Tata word ik door Wijnand uitgenodigd om bij een volgende gelegenheid als pieperjasser te komen solliciteren. Ik zal dat graag in overweging nemen maar niet omdat het heen-en-weer-reizen per trein iets beklagenswaardigs is. Zo heb ik bijvoorbeeld het laatste boek van A.F.Th.van der Heijden kunnen lezen. Ruim 1200 bladzijden. Noem dat maar eens nutteloos. ... lees verder (Dick Straathof)

Jeugdnieuws: Persoonlijke jeugdkampioenschappen FGH 2 maart 2017 (2 maart)
In de PJK-week was het op 2 maart de beurt aan de jongste categorie schakers en dat was een erg spannende middag. Van onze club deden mee: Joep, David, Loek, Oscar en Tycho. Joep en David in de F (geboren in 2008), Loek in de G (2009) en Oscar en Tycho in de H (2010). De F,G en H spelen bij en tegen elkaar, anders zouden er per groep te weinig kinderen zijn, maar de uitslagen worden wel apart berekend. In totaal deden er 24 spelertjes mee. ... lees verder (Margreet Mol)

Jeugdnieuws: Jannes en Joep "On Tour" in Geel d.d. 26 februari 2017 (1 maart)
Op 26 februari 2017 deden Jannes en Joep Westerhof mee aan het Belgisch Criterium, dit keer gehouden in Geel. Dit was de eerste van 2017. Er waren 180 deelnemers verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën. Jannes deed mee in categorie D (<12j) met de meeste deelnemers (46!), Joep wilde in een hogere categorie dan anders meespelen, in de E (<10j). ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)