Geen zomerstop voor Plas (4 maart)
Drukke tijden voor mij in het correspondentieschaak. Veel gebeurd dat niet op een volgende Schakelaar kan wachten. Maar dat corr.schaak is toch zo traag als een raamambtenaar op een zonnige dag? Klopt, maar toch gebeurt er soms een hoop binnen korte tijd. Zeker als je zoveel partijen tegelijk speelt als ik: momenteel zo'n 30...

Het minst belangrijke nieuws, maar waar ik stiekem toch een beetje trots op ben: onlangs heb ik de CCM-titel weten te behalen. Niet te verwarren met de fake-titel CM; CCM staat voor Correspondence Chess Master. Enigszins te vergelijken met FM in het bordschaak, al zijn de eisen wel anders: je moet twee normen scoren. Even een diagrammetje uit het toernooi waarin ik de beslissende norm scoorde:

Plas-Marchisotti (ITA)



Wat is de snelste manier naar winst voor wit? Antwoord onderaan dit stukkie.


De route naar het wereldkampioenschap heeft enige vertraging opgelopen, zoals ik in de Schakelaar al vermoedde. Derde i.p.v. tweede, plaatsing voor de halve finales gemist op een kwart SB-punt! Zie hier de eindstand. Partijen kun je naspelen door op een uitslag te klikken. Ieder nadeel hep se voordeel: de derde plek geeft recht op deelname aan een nieuwe WK-cyclus. Die begint op 20 maart; hier kun je de komende jaren de tussenstand volgen.

Ondertussen ben ik ook bezig in het Europees kampioenschap; daar mocht ik in de halve finales instromen. Ook hier moet je bij de eerste twee eindigen. Mijn voorspelling is dat ik met 6½-12 weer net te kort zal komen!

Dan zat ik al sinds mijn herintrede in het wereldje in 2013 te wachten op het Nederlands Kampioenschap. Plaatsing ging zeer moeizaam in een groep waarin alle partijen in remise eindigden(!). Toen eindelijk de aankondiging kwam dat het NK in januari zou starten kon ik natuurlijk niet weigeren, ik ga niet weer 3-4 jaar wachten! Dus ook hier maar voor ingeschreven. Ik speel dus zometeen een NK, EK en WK tegelijk! In geen enkele andere sport komt dit voor denk ik.

Als klap op de vuurpijl zijn daar nog de teamwedstrijden, waarin ik vorig jaar met 3 Nederlandse teamgenoten promoveerde uit de Challenger's League, een soort MinorPromotieGroep. Ik kan het team niet in de steek laten natuurlijk en dus beginnen we in mei in de – ongetwijfeld van RSR gejatte naam – prestigieuze Champions League! Tegen die tijd zal ik zo'n 40-50 lopende partijen hebben, dus die RSR zomerstop zal dan als geroepen komen! (Plas)

Antwoord diagram-vraag: de snelste weg naar winst is de zet die geen enkele speler bij bordschaak zelfs maar zou overwegen: Txf7+! En zwart gaf op omdat er na Kxf7 een stelling onstaat met 6 poppetjes, en bij corr.schaak kun je dan de stelling opzoeken in een database en vervolgens claimen! Dit scheelt enkele maanden tijd t.o.v. de stelling op "normale" wijze uitspelen middels Kg2 enz...