Voor de derde keer gelijkspel in de Wielewaal (25 maart)
Terwijl schrijvend Nederland zich gisteren op het Boekenbal vermaakte – het Amsterdamse Boekenbal wel te verstaan, het Rotterdamse vindt vrijdag 31 maart plaatst in Arminius, iedereen is welkom, komt allen! – begaf ons sterrenviertal zich naar Rotterdam Zuid om het op te nemen tegen Charlois Europoort. Voor de derde keer dit seizoen speelde een team van RSR in de tot sloop veroordeelde Wielewaal. En om de spanning er vast vanaf te halen, ook deze keer werden de punten eerlijk verdeeld. Een uitslag waar wij vooraf voor getekend zouden hebben. Wij speelden met twee invallers, Arend en Maxim. Het team van Charlois bestond louter uit spelers met een rating boven de 2000. Hun zwakte speler op bord 4 was John Leer.

Ik speelde een snelle remise aan bord 1. In de doorschuifvariant van de Caro-Kann vergat ik even dat er een dwingende afwikkeling naar zetherhaling zit. Jammer, ik had het Henk van der Velde graag moeilijker gemaakt. Michael Fung nam het op tegen Lendert van den Ouden. Hij leek het moeilijk te krijgen met slecht gepositioneerde pionnen die zwart met gemak zou kunnen oppeuzelen. Ik heb de partij niet helemaal gevolgd, maar ik geloof dat Lendert een winnende combinatie zag waarbij hij eerst een paard offerde. Fung kon echter terugcombineren waarbij de dames van het bord gingen en hij de kwaliteit voorbleef. Even later zag ik hem in het eindspel het paard teruggeven. Met ieder twee pionnen op het bord had Fung het perfect gezien. Op techniek haalde hij dit belangrijk punt binnen.

Op het bord van Maxim was ondertussen een evenwichtige stelling ontstaan. Hij en zijn tegenstander Hans Uitenbroek hadden ieder twee toren en de koning veilig achter drie pionnen staan. Wat rest waren elk twee pionnen op de damevleugel. Toen het ernaar uitzag dat deze ook evenredig gewisseld zouden worden was het tijd om de vredespijp op te steken; 2 punten hadden we binnen.

Helaas ging het minder voorspoedig aan het bord van Arend. Hij speelde tegen de altijd verrassend uit de hoek komende John Leer. John had ogenschijnlijk een soepel lopende aanval op de koningsvleugel van Arend. Met een noodzakelijk f7-f5 en de ruil van de witte lopers wist Arend de boel te neutraliseren. Achter een gesloten pionnenformatie had hij zijn torens en dame het verdedigende werk kunnen laten doen en simpel afwachten. John bekende mij al tijdens de partij dat hij het niet goed had gespeeld. Maar na het mooie herstel verslapte jammer genoeg de aandacht bij Arend. Hij liet de dame pion h6 wegsnoepen waarna de afwikkeling snel ging.

De einduitslag werd dus 2-2, een mooie prestatie. Dit betekent dat de laatste ronde erg spannend wordt. Charlois en RSR hebben ieder 7 punten uit 5 wedstrijden. Wij staan echter bovenaan met een half bordpuntje meer dan Charlois Europoort. 12 mei volgt de ontknoping tegen Erasmus V1, dat 6 punten uit 5 heeft. (Alek)

   Charlois Europoort V1 2034 - RSR Ivoren Toren V1 1905 2 - 2
1. Henk van der Velde    2073 - Alek Dabrowski      1985 ½ - ½
2. Hans Uitenbroek       2107 - Maxim le Clercq     1899 ½ - ½
3. Lendert van den Ouden 1953 - Michael Fung        1878 0 - 1
4. John Leer             2002 - Arend Bongers       1859 1 - 0