Nogmaals Wijk aan Zee (2 maart)
In zijn stukje over Tata word ik door Wijnand uitgenodigd om bij een volgende gelegenheid als pieperjasser te komen solliciteren. Ik zal dat graag in overweging nemen maar niet omdat het heen-en-weer-reizen per trein iets beklagenswaardigs is. Zo heb ik bijvoorbeeld het laatste boek van A.F.Th.van der Heijden kunnen lezen. Ruim 1200 bladzijden. Noem dat maar eens nutteloos.

Omdat de bus van Beverwijk naar Wijk aan Zee steeds net wegrijdt als de trein aankomt zodat je bijna een half uur op de volgende mag wachten, heb ik de 5 kilometers steeds te voet of per OV-fiets afgelegd. In navolging van Carlsen kwam ik zo ook fysiek fit achter het bord te zitten.

Of mijn score van 6½ uit 9 hier iets mee te maken heeft is maar de vraag. Dit jaar werden de meeste blunders aan de andere kant van het bord gemaakt. Met nog twee ronden te gaan had ik 5 uit 7 en nog uitzicht op de eerste plaats.

In de voorlaatste ronde kreeg ik een Leeuw tegen. Dat is een opening waarbij zwart de witte koning te lijf gaat door de stelling open te gooien zonder zelf te rocheren. Meestal is het wel met wat hak- en breekwerk door het midden op te lossen.


Dick Straathof – Stefan Jorritsma


1.Pxf7!?

Iets te enthousiast gespeeld. De bedoeling is 1...Lxf7 2.Lxf7 Dxf7 3.Dxf7 Kxf7 4.Txd7 enz. Terwijl ik de zet al uitgevoerd had zag ik dat zwart na 2.Lxf7 ook gewoon 2... Pxb6 kan spelen omdat na 3.Lb3+ Pf6 volgt. Wit blijft een stuk achter.

1...Lxf7.

Wat nu? Maar gelukkig zit het soms mee.

2.Lc7!!

Wat prettig dat deze zet mogelijk is. 2...Kg7 3.Dxf7 Dxf7 4.Lxf7 Kxf7 5.Txd7 was genoeg voor de winst al duurde dat nog wel 20 zetten.

In de laatste ronde zou ik als ik won nog al of niet gedeeld eerste kunnen worden. Maar helaas zit het soms tegen.


Rob Meijink – Dick Straathof


Fritz geeft voor deze stelling –7 dus vrijwel alles wint. De enige dreiging die wit heeft is mat via Teh1, Txh7, Th8 en T1h7. Ik meen dat eenvoudig te kunnen pareren.

1...Td2??

Met de gedachte dat na 2.Teh1 Td1 3.Txh7 e1D+ de stukken in de doos kunnen. Maar, zoals gezegd, soms zit het tegen.

2.Txh7!!

En het is remise. Maar 6½ uit 9 is ook een mooie score. (Dick Straathof)