TEAM 3 verliest laatste wedstrijd....... (29 maart)
Afgelopen maandag 27 maart speelde TEAM 3 zijn laatste wedstrijd tegen Het Zwarte Paard in gebouw De Pionier in de Lekstraat te SCHIEDAM. Hemelsbreed daar niet ver vandaan, maar wel in de gemeente ROTTERDAM , treffen we ook een straat met dezelfde naam aan....en daar was Sebastiaans vader verzeild geraakt, zonder gebouw De Pionier daar aan te treffen. Dat was de reden ook, dat ietwat na achten - de overige zeven spelers waren hun partij al begonnen - Sebastiaan ons achttal kwam completeren. Toen kon hij nog niet bevroeden dat hij ook als laatste speler van ons dappere team de nederlaag niet wist te ontlopen.

Om zeer uiteenlopende redenen moesten vaste spelers Lola, Michael, Bob en Maarten deze keer verstek laten gaan. Toen werd het naarstig zoeken naar (speelgerechtigde) invallers. Na veel vijven en zessen lukte dat ook, maar duidelijk was wel dat we het moeilijk zouden krijgen tegen de Schiedammers. Overigens was deze match van weinig belang, omdat beide teams na zes ronden tot de middenmoot behoorden. Degradatie noch promotie was in het spel.....Wellicht werkt zo'n gegeven wel op het gemoed van sommige spelers, in die zin dat de concentratie en/of strijdlust moeilijk op te brengen is. Wie zal 't zeggen?

Feit is wel dat Arend Bongers na zo'n 15 zetjes zijn witte dame op h6 door de zwarte loper van Frans Groeneweg op g5 ingesloten zag worden. Het was toen kwart voor 9........Zo'n vroege achterstand maakte ik als TL nog niet vaak mee en ik meen dat supporter Nathanael Spaan daar na binnenkomst nog net getuige van was. Leon Cornelissen (captain van zijn team 5) was 'n uurtje later na vele ruiltransacties verzeild geraakt in 'n pionneneindspel tegen Daan van Loenen. Onder het genot van een pilsje en toeziend oog van Philip Westerduin verzandde dat in remise, als invaller in 'n twee klassen hogerspelend team een mooie opsteker. Wouter Scheffer (met 6 uit 7 topscoorder van team 4) kreeg op dat moment problemen om in een paardeindspel het hoofd boven water te houden. Dat lukte niet: na pionverlies op de verzwakte damevleugel hield hij het voor gezien. Cees Verhagen bracht HZP verder op voorsprong: 2½-½.

Kort daarna kreeg Dick Straathof een remisevoorstel van Aad Juijn (op bord 1) in een stelling met nog velerlei mogelijkheden. Na enig overleg met mij en onder tijdsdruk besloot hij dat bod te accepteren. Zo ook Rob van der Lee tegen Arnold van der Kammen. Beiden wilden kennelijk geen onnodige risico's meer nemen, en HZP bleef leiden met 3½-1½.

Mark Beijen kreeg ook een remisebod van Theo van Zessen, maar sloeg dat strijdlustig af in een stelling die beiden nog kansen gaf. En Theo was zo vriendelijk Mark die kans te geven. Hij liet zich volkomen onverwacht en onnodig matzetten met zwarte Dc1, terwijl de witte Koning a1 gehinderd werd door zijn witte pionnetje a2, niet te geloven......

Even dacht ik toen: Arrian Rutten trekt de stand helemaal gelijk tegen Andries Schukking en Sebastiaan Janse houdt stand tegen Daniėl van Loenen en we slepen er nog een gelijkspel uit, maarrrrr......helaas: In overwegende stelling verrekende Arrian zich, gaf een loper weg en leek te gaan verliezen in TL tegen T - eindspel, met voor Arrian 6 en Andries 4 pionnen. Maar de ene na de andere dan wel zwarte of witte pion verdween van het bord, gevolgd ook nog eens door torenruil en Andries bleef met de kale loper zitten: remise dus met als gevolg de stand 4-3 voor HZP.

Onze jonge held Sebastiaan had toen de onmogelijke taak om reus Daniėl beentje te lichten in een stelling met alle zware stukken nog op het bord. Dit was teveel gevraagd. Met lede ogen moesten de onzen toezien hoe HZP ons tenslotte met een 5-3 nederlaag naar huis stuurde. Gefeliciteerd Schiedammers! Volgend seizoen zien we elkaar weer in de eerste klasse wellicht. Zo ja, dan weten we nu wat ons (team 3) dan te doen staat.................. (TL Paul D.)

   HZP Schiedam 1          1742 - RSR Ivoren Toren 3      1724 5  - 3
1. Aad Juijn               1889 - Dick Straathof          1822 ½  - ½
2. Daniėl van Loenen       1889 - Sebastiaan Janse        1769 1  - 0
3. Frans Groeneweg         1754 - Arend Bongers           1859 1  - 0
4. Theo van Zessen         1792 - Mark Beijen             1789 0  - 1
5. Cees Verhagen           1856 - Wouter Scheffer         1579 1  - 0
6. Andries Schukking       1690 - Arrian Rutten           1694 ½  - ½
7. Arnold van der Kammen   1455 - Rob van der Lee         1731 ½  - ½
8. Daan van Loenen         1609 - Leon Cornelissen        1553 ½  - ½