RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: verslag Grand Prix HSB Schiedam 25 februari 2017 (28 februari)
In basisschool het Talent in Schiedam vond op 25 februari weer een jeugdtoernooi plaats in het kader van de Grand Prix HSB. Er waren 125 kinderen aanwezig. RSR Ivoren Toren was goed vertegenwoordigd met 2 trainers (Robert en Margreet) en 6 kinderen, namelijk Joaquin, David, Lamiek, Oscar, Warre en Tycho. De laatste twee waren debutanten. ... lees verder (Robert Aarts)

Alternatieve feiten en krasse schaakcracks (27 februari)
Op 24 februari kwam een delegatie van SO Rotterdam 2 op bezoek in het Nivon, het bontste gezelschap oude schaakcracks in de Promotieklasse. Een aantal van hen stonden al om 19.30 klaar voor hun laatste strohalm een onvermijdelijk lijkende degradatie te ontlopen. En zowaar met een compleet en versterkt 8-tal om ons op stoom gekomen 2e team te stoppen. ... lees het hele verslag (Koots Keet)

Team 2 doet hele goede zaken (25 februari)
Vrijdagavond 24 februari won team 2 van hekkensluiter SO Rotterdam 2. Echter, nog mooier werd het toen bekend werd dat grootste concurrent Charlois Europoort 3 had verloren, waardoor team 2 nu in de promotieklasse het team is met de minste verliespunten. Nog twee overwinningen, tegen Charlois Europoort 4 en Nieuwerkerk a/d IJ. 1, zijn nodig om het kampioenschap te behalen. Zou het kunnen gaan lukken? Een verslag van de wedstrijd tegen SO Rotterdam 2 zal binnenkort ongetwijfeld door Koots Keet zijn opgesteld. (Arrian)

60 jaar Bewonersvereniging Tuindorp, dat moet gevierd worden! (25 februari)
23 februari is een dag die nog veel bezongen zal worden. Dat was de dag dat vier onverschrokken mannen van team 4 windkracht 10 trotseerden om met het wat getroebleerde OV de reis te ondernemen naar het hoofdkwartier van Fianchetto 4. Leo van Dongen stond als eerste op Centraal; holle blik in de ogen, net een zware werkdag achter de rug, als sardine vervoerd met de NS, hongerig; maar het enige dat hij te eten kon vinden was zo'n geplastificeerde stationssandwich. Leo Veth zag er een stuk monterder uit en geladen na het debacle van de vrijdag ervoor. Toen begon het lange wachten op Wijnand. Die bleek een bus te hebben genomen, richting Centraal, die meteen in een file parkeerde. ... lees verder (TL Mischa)

Team 4 stelt kampioenschap veilig (24 februari)
Donderdagavond 23 februari heeft team 4 in de uitwedstrijd tegen Fianchetto 4 het kampioenschap in RSB-klasse 3B veilig gesteld, mede geholpen door het gelijkspel op diezelfde avond tussen nummers 2 en 3 Sliedrecht 4 en Dordrecht 4. Van team 4 verloor dit keer niemand - ook al had ondergetekende dat wel moeten doen - in de 5½-2½ overwinning. Een verslag van de bezielende teamleider Mischa zal spoedig volgen. (Arrian)

Wijk aan Zee 2017 (21 februari)
Inmiddels al weer drie weken geleden en nu besef ik plots dat een prachtige traditie dreigt verloren te gaan als ik geen bericht schrijf over het TATA-chess tournament van dit jaar. Merkwaardig genoeg heeft geen enkele ander lid het aangedurfd om over het mooiste en belangrijkste Nederlandse schaaktoernooi te schrijven. Dat kan zijn omdat men uit overwegingen van misplaatste piëteit deze verantwoording met liefde naar mij toeschuift of erger nog: uit pure gemakzucht er niet meer aan terug wil denken. ... lees verder (Wijnand Dobbinga)

Harikiri in groepsverband (20 februari)
In navolging van het KNSB-bekerteam ligt ook ons RSB-bekerteam er na 2 rondjes uit. Met exact dezelfde cijfers nog wel (4-4), al kwamen die geheel anders tot stand. We lootten Spijkenisse in de kwartfinale, het team waarvan niemand begrijpt waarom het zo weinig punten scoort in de promotieklasse. In de Spijkzalen was het 17 februari benauwend warm en hersenkoeling met spablauw kon je vergeten, dus gifbekers alom. Geen excuus hoor, want het jongere Spijkteam speelde onder dezelfde omstandigheden, al blijft het ongelooflijk, dat de jeugd nu al gewend wordt onder barbaarse bejaardentemperaturen te spelen. Tegen de tijd dat ze zelf in zo'n huis terechtkomen, zal dat Russische gas vast op zijn. ... lees verder (Koots Keet)

Jeugdnieuws: JCK-E RSB/HSB bij de Kameleon in Den Haag 18 februari (20 februari)
We hadden een team met 5 kinderen: Aristarch (die de meeste ervaring had en alle partijen heeft meegedaan), Oscar, Jungmin, Loek en David die ieder 6 partijen speelden. ... lees verder (Margreet Mol)

Jeugdnieuws: JCK-C RSB/HSB bij de Kameleon in Den Haag 18 februari (20 februari)
Zaterdag 18 februari 2017 waren bij de Kameleon in Den Haag de jeugdclubkampioenschappen voor de categorieën C (t/m 14 jaar) en E (t/m 10 jaar). Vanuit RSR Ivoren Toren deden er twee C-teams en één E-team mee. Het E-team heeft het geweldig gedaan, maar hierover meer in het verslag van trainer Margreet. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: JCK RSB/HSB A/B en D, 11 februari Rotterdam (13 februari)
Op zaterdag 11 februari werden bij het Wolfert Dalton College in Rotterdam de jeugdclubkampioenschappen RSB/HSB gehouden voor de categorieën A/B en D. Een grote, maar ook rumoerige locatie, waardoor er veel van het concentratievermogen van de spelers gevraagd werd.

RSR Ivoren Toren was vertegenwoordigd met vier teams. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: diploma's en eindstanden interne competitie jeugd eerste seizoenshelft (13 februari)
Vrijdag 10 februari werden de prijzen en diploma's uitgereikt van de eerste seizoenshelft.

... lees verder (Robert Aarts)

Eerste viertal gaat er keihard af (11 februari)
Gisteren was het een dramatische avond voor het tot nu toe ongeslagen eerste viertal. Thuis speelden wij tegen het op papier veel zwakkere Fianchetto. Ik kwam aan bord 2 met wit niet lekker uit een Siciliaan. Dat wil zeggen: de stelling was in evenwicht en bood geen aanknopingspunten voor wilde acties. Ik had mij stellig voorgenomen te moeten winnen, vandaar dat ik het terechte remiseaanbod van mijn tegenstander afsloeg, ook omdat de andere borden een weinig plezierige aanblik boden. Paul Tromps stukken stonden nogal onaantrekkelijk opgesteld, Fung had een kwaliteit moeten inleveren en ook Leo zag ik ploeteren. Ik speelde dus door en verloor drie zetten later simpel een toren: 0-1 achter. ... lees verder (Alek)

TEAM 3 op visite bij De Willige Dame (9 februari)
Vorig jaar juni sloot Visser's Poffertjessalon op de Groenmarkt de deuren. Als gevolg daarvan moesten de schakers van De Willige Dame omzien naar een nieuwe speellocatie. Dat is nu geworden de Trinitatiskapel in de Vriesestraat in het historisch centrum van Dordrecht. In gebruik door de Lutherse Gemeente aldaar, en geldend als Rijksmonument en religieus erfgoed. We speelden dus op gewijde grond en dat bleek later op de avond van de 7e februari 2017 een heilzame uitwerking te hebben op het presteren van ons derde team. In de vooraf als zéér lastig gekenmerkte uitwedstrijd tegen de op papier sterkere ploeg uit Dordrecht wisten de onzen heel knap weg te komen met een zwaar bevochten gelijkspel. Moeilijk leken we het des te meer te krijgen, omdat er met twee invallers voor Lola en Mark aangetreden moest worden. Wouter en teamleider Paul zelf, twee toppers van het dit seizoen tot dan toe zo succesvolle vierde zouden hun plaatsen innemen. ... lees verder (TL Paul D.)

RSR 1 komt tekort tegen Westlandse Schaak Combinatie (8 februari)
RSR 1 is op zaterdag 4 februari 2017 na de uitwedstrijd tegen Westlandse Schaak Combinatie 1 met lege handen teruggekeerd. Het werd 5½-2½ voor de thuisclub.

Peter was zoals gebruikelijk snel klaar met zijn partij. Beide spelers vonden dat degene die als eerste iets zou ondernemen ook het grootste risico liep om te verliezen. Dus remise. ½-½ ... lees verder (TL Michael)

Bagger of slijmerige vis (7 februari)
Op 2 februari toog ons 2e team naar het lastig bereikbare buitengewest van de RSB, Sliedrecht. Nu is heen gewoon een kwestie van op tijd vertrekken, maar de terugweg beloofde vooral voor Herbert een race tegen de klok te worden. De wedstrijd begon dan ook daags van tevoren met wat getouwtrek rond een zo vroeg mogelijk aanvangstijdstip. Het lijkt wat contra-intuitief, maar gelukkig heeft wat dat aspect betreft het uitspelende team het meest in de melk te brokken, met dank aan Arrian voor het opdiepen van ter zake doende info uit het Grootboek voor de Rechten van Uitspelende Teams. ... lees verder (Koots Keet)

The Bowling Green massacre (5 februari)
Als je op vrijdagavond thuis mag spelen tegen de hekkensluiter van de competitie, 264 erop-punten overwicht hebt en dan ook nog eens gaat spelen op, door Magnus Carlsen, ingestraalde stukken dan verwacht je een Texas Chainsaw massacre. Misschien komt het door de laatste Schakelaar die vol staat met alternatieve waarheden en complottheorieën, maar op een gegeven moment ga je, na de makkelijke zegereeks, dan toch geloven in de onsterfelijkheid van je team. Hetzelfde is het geval met gelovers in complottheoriën. Als 'believer' meen je dat er toeval nergens een rol meer speelt en alles is gedetermineerd. In de psychiatrie valt zoiets onder de 'onjuiste attributietheorie'...

Want, lieve, lieve lezertjes; ondanks de uitslag van 6-2 gaat het niet van een leien dakje. Zoals gezegd krijgt team 4 de hekkensluiter op bezoek; het 3e van SOF/DZP uit Middelharnis. ... lees verder (TL Mischa)

Magnus tegen RSR Ivoren Toren, mede mogelijk gemaakt door RSR Ivoren Toren (2 februari)
Maandag 30 januari was Magnus Carlsen in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis voor het spelen van een simultaan voor het goede doel. 35 spelers legden daar graag elk 1.000 euro voor neer. De opbrengst komt ten goede van craniofaciaal onderzoek.

Dat zal niemand ontgaan zijn. Minder bekend is misschien het volgende. Niet alleen stelde RSR Ivoren Toren borden en stukken ter beschikking, twee van onze leden namen het tegen de snotterige wereldkampioen op. ... lees verder (Wouter)