RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Het halve verhaal... (30 november)
De laatste keer dat dat Nieuwerkerk 2 op bezoek kwam was in het seizoen 2012/2013. Toen werd het 5-3. Qua rating zijn we allebei ongeveer even sterk gebleven. Dat seizoen werd Nieuwerkerk kampioen... Dit seizoen zit dat er echter niet in; Nieuwerkerk is samen met Dordrecht de hekkensluiter en staat flink in de gevarenzone... Vandaag, vrijdag 28 november moet team 4 het zonder onze publiekslieveling Leo van Dongen doen; beterschap Leo! Ed van Doorn is kort voor de wedstrijd bereid om in te vallen... ... lees verder (TL Mischa)

Team 7 is de nieuwe koploper (25 november)
In een rechtstreeks duel met HZP Schiedam om de koppositie hebben onze jongens van het jeugdviertal (team 7) de jeneverdrinkers op 24 november een lesje geleerd. Voor de wedstrijd waren beide teams ongeslagen. HZP had echter een maximale score met twee overwinningen (5,5 bordpunten) en wij de minimale score met twee gelijke spelen (dus vier bordpunten).

Op bord 1 heeft onze Arnold voldaan aan de vooraf nadrukkelijk door de teamleider (Angelo) overgebrachte verwachtingen. Het was nog wel spannend, want een pionnetje voorsprong na 8 zetten werd vr de 20e zet alweer ingeleverd. Na flink wat afruilen bleek, toen de stofwolk was gaan liggen, dat zijn tegenstander David van der Vloed vier pionnetjes had met een toren en Arnold liep een pionnetje achter. Zwart verschalkte de a-pion van Arnold, maar was daardoor te laat om promotie tegen te gaan. Na amper een uur stond het 0-1 voor ons. ... lees verder (TL Angelo)

Team 2 doet stapje terug (23 november)
Zaterdag 22 november 2014, derde ronde KNSB-competitie, 'n gedenkwaardige wat ons kluppie betreft: Beide teams traden voor het eerst sinds lange tijd weer eens volledig aan, zonder een beroep te hoeven doen op welwillende invallers. Op zich is dat al een felicitatie waard, maar dat 3 van de 4 matchpunten bovendien in Rotterdam bleven, maakte de pret alleen maar groter. Team 1 versloeg de koploper in zijn klasse (2C), terwijl Team 2 een zwaar bevochten gelijkspel tegen het versterkte ASV 2 behaalde in de derde klasse E. Over dit laatste nu wat meer. ... lees verder (TL Paul D.)

RSR 1 doet weer mee na winst tegen koploper Messemaker (23 november)
Onze eerste heeft op zaterdag 22 november 2014 goede zaken gedaan door met 5-3 te winnen van koploper Messemaker 1847.

Oscar stond tegen een IM een pion voor, maar had even niet gezien dat deze pion op tactische wijze gewoon geslagen kon worden. Alsnog had Oscar nog steeds een hele goede stelling, maar zijn vertrouwen had op dat moment zon deuk opgelopen dat hij maar remise aanbood. -

Dolf kreeg net als de vorige ronde Frans op het bord (dit keer weliswaar een andere variant) en had weer te maken met een niet-gerokeerde koning van de tegenstander. Uiteindelijk kwam Dolf een pion voor en had ook nog het voordeel van een veilige tegen een onveilige koning. 1- ... lees verder (TL Michael)

8-0, maar er had meer ingezeten... (23 november)
Soms kom je te staan voor situaties die de zekerheden des levens genadeloos onderuit halen... In ons geval is zon zekerheid dat de tegenstander een man is van ruim 60 jaar, autist en gekleed in een ruitjesbloes. Een andere zekerheid is dat de tegenstander altijd minder fris ruikt dan het eigen team. Afgelopen vrijdag 21 november werden ons 5e team al deze zekerheden ontnomen, toen daar het team van Overschie 4 aantrad. Zeven jongeren in de leeftijd 12, 13, 14 jaar waaronder vijf frisse meiden en een 93-jarige man... Zoiets heet geloof ik asymmetrische oorlogsvoering. Hoe het ook zij; als het al naar zure schakers rook, dan waren wij de schuldigen. Er kwam een bizarre uitslag op het bord: 8 - 0. Dat is dan ook een uitslag die je eerder verwacht bij een afscheidswedstrijd van Johan Cruijff dan bij een reguliere bondswedstrijd. Echt van een leien dakje ging het ook niet... Je hebt namelijk te maken met jeugdspelers met een aangepaste lage rating die nu van jou verliezen, maar het jaar erop letterlijk gehakt van je maken. Het moge duidelijk zijn: Ik heb een jeugdtrauma ontwikkeld rond mijn 50e... ... lees verder (Mischa)

Winst voor team 1, team2 gelijk (22 november)
Op zaterdag 22 november werd alweer de derde ronde in de KNSB-competitie gespeeld. Team 1 wist met 5-3 gedegen te winnen van regiogenoot Messemaker 1847, dat zijn eerste twee wedstrijden had gewonnen. Team 2 leed zijn eerste puntverlies door 4-4 gelijk te spelen tegen een sterk opgekomen ASV 2. Ab Scheel, teamleider van Messemaker, had uiteraard zijn fototoestel bij en heeft foto's gemaakt, die via deze link te vinden zijn. (Arrian)

Team 3 geeft riante tussenstand weg tegen Fianchetto 1 (16 november)
Vorig seizoen was een croissantje er getuige van dat het derde team uit gelijk speelde tegen Fianchetto 1. Toen scoorde Mark het redddende punt. Dit keer, op vrijdag 14 november thuis, was Mark als eerste klaar. Zijn tegenstander Bas van Driel mishandelde een Panov dusdanig, dat hij met zijn koning naar f5 liep om het centrumgeweld te ontlopen, maar dat kan in de promotieklasse echt niet meer. Met slechts dame en loper woof Mark een fraai matnetje. Ook Michael Fung maakte snel gehakt van Bart Voogts Aljechin. Volgens het boekje sneed Fung er dwars doorheen. Eerst ging er een kwaliteit aan en toen ook nog eens al zijn centrumpionnen er een voor een werden afgeragd, geloofde Bart het verder wel. Zoals kon worden verwacht wist Arie Verschoor geen gaatje in Arend Bongers verdediging te vinden en zo stond het dus al vroeg 2-. ... lees verder (Koots Keet)

SCHAKELAAR!! (10 november)
Attentie attentie iedereen opgelet! De redactie van de Schakelaar heeft een oproep! Jullie voelen hem waarschijnlijk al aankomen, wij zijn op zoek naar kopij. Dus alle samenvattingen van de eerste cyclus, analyses op het lopende WK, blunders, geniale zetten, partijanalyses, markantlijnen, irri top-10's, retroanalyses en nog veel meer (blunders), stuur ze op! naar dit emailadres. Je vergaart eeuwige roem door in de Schakelaar te worden opgenomen en alle leden weer te voorzien van veel leesplezier. De redactie gaat vanaf de laatste week van november iedereen stalken, dus wees het voor en stuur op die kopij! (Maarten)

Oj Gewalt!! (6 november)
De laatste ontmoeting van team 4 met Shah Mata 2 stamt alweer uit het seizoen 2012/2013... Het werd toen een wat schlemielige 4-4, waarna onze kampioensaspiraties definitief de prullenbak in konden. Vandaag (4 november) tekenen we voor 4-4. Vergeleken met deze wedstrijd hebben we behoorlijk aan elo-kracht ingeboet, terwijl Shah Mata het team heeft mogen versterken met jonge goden als Gerard Kastelein, Teun Koorevaar en Hans van Calmthout...

Shah mata begint behoorlijk honkvast te worden aan de Mezenhof 1. Best een leuke locatie en ook niet al te ver weg... De opdracht is simpel: Shah Mata moet dood; gelijk spel is ook goed...
De zaal zit vol met schakers van de interne competitie en prominent geposteerd, het bekerteam... We ontwaren zelf ons oud-lid (D)ik van der Pluijm, die tegenwoordig uitkomt voor Onesimus 1 en de interne competitie speelt bij Shah Mata. Naast hem op de stoel ligt het boek My 99 most memorable Games . Slimme zet van Dik; sleept er met zon boek toch een remise uit...

Zonder boeken begint het 4e aan zijn taak met 2 invallers... Het strijdgewoel zal er in dit verslag iets anders uitzien dan in het wat gekleurde verslag van Shah mata... ... lees verder (TL Mischa)

Bekerteam eruitgevluggerd tegen Dordt (5 november)
Op dezelfde avond dat ons team 4 tegen Shah Mata speelde, gingen de RSB-bekerboys Keet, Fung, Hoos & Bongers onder de bezielende leiding van Joop op zoek naar het nieuwe speelhonk van Dordrecht, het Jubal Muziekcentrum, op steenworp afstand van het stadion van FC Dordrecht aan de Kromme Dijk. Met drie trapsgewijs verbonden grote ruimtes met bar, waar overal geschaakt werd op schitterende, hoge tafels, heeft de dordtse schaakclub zo op het eerste oog een goede zet gedaan. In een prettig rumoerige kroegsfeer ontbrak schetterende jubelmuziek gelukkig wel en werd er iets verlaat om 8.15 uur afgetrapt.

Ik speelde tegen Piet Pluymert, die in geen tijd alle bekende Leeuwzetten op het bord zette. Van de muren ter plekke konden vanzelfsprekend nog geen grootse schaakvibraties worden opgevangen, des te meer tijd kostte het mij om zetten te bedenken waar leeuwspelers niet van houden. ... lees verder (Keet)

RSR Ivoren Toren vierde op 24 oktober 1919 haar 95e verjaardag. Gefeliciteerd! (3 november)
Op vrijdag 24 oktober 2014 vierde onze vereniging haar 95e verjaardag. We vierden dat met een snelschaaktoernooi dat gewonnen werd door Dolf Meijer. De uitslagen trof u al eerder op deze site aan. Hij haalde net als Oscar van Veen 6 uit 7, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag. Dolf van harte! Eervolle vermelding moet gegeven worden aan Maarten van Doorn die er als enige in slaagde van Dolf te winnen. Die moest na afloop bekennen dat Maarten gewoonweg een hele goede pot had gespeeld. Dat kan natuurlijk nog waar zijn ook. Als opening van ons verjaardagsfeestje hield de voorzitter het volgende praatje.

De onvolprezen Maasbode had in 1919 de primeur: er werden leden gezocht voor een nieuw op te richten Rotterdamse schaakvereniging. Niet zomaar eentje, nee, een Rooms Katholieke zou het worden. De oproep werd gedaan door ene heer Van Ette, die tezamen met de eerwaarde heer pastoor Vreesman, op 24 oktober 1919, 8 belangstellenden mocht begroeten in hun kerk aan de Robert Fruinstraat. RSR was geboren. ..." ... lees verder (Wouter Scheffer)

RSR 1 weet na nipte overwinning op Santpoort 1 weer wat winnen is (2 november)
Op zaterdag 1 november heeft RSR 1 met een nipte 4-3 overwinning op Santpoort 1 net kunnen voorkomen dat het eerste team twee volle kalenderjaren zonder overwinning zit.

Invaller Arno besloot een pion te graaien, al heeft hij wel zijn fianchettoloper hiervoor moeten afruilen. Door het gat op g7 besloot hij zijn koning maar in het midden te houden, maar ook hier bleek de koning niet veilig toen de stelling helemaal open was gegaan. 0-1

Kees kon de aanval niet meer houden, toen zijn tegenstander de koningstelling had verzwakt met Lxf6 gxf6 en alle zware stukken nog op het bord waren. 0-2

Dolf dwong na Dg4 in een Franse opening zijn tegenstander tot een antwoord om de g7 pion te verdedigen. Zijn tegenstander koos voor ...Kf8 en nadat het centrum helemaal was gesloten na ...c4 (witte pionnen staan op c3, d4 en e5, zwarte pionnen op c4, d5 en e6) had Dolf vrij spel op de koningsvleugel. Hij kwam er uiteindelijk doorheen wat hem pionwinst opleverde en als gevolg hiervan niet te stoppen vrije f-pion. 1-2 ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 in the winning mood! (2 november)
Sinds afgelopen zaterdag 1 november heeft TEAM 2 brutaalweg de kop genomen in de derde klasse E van de KNSB. We hebben het de laatste jaren wel eens anders meegemaakt: Dikwijls was het een moeizaam gevecht tegen degradatie, hetgeen dan op het laatste moment werd voorkomen. Voorlopig niets van dit alles meer. Het team gaat er vol in en blaakt van niets en niemand ontziende strijdlust, getuige de vele siciliaanse praktijken.

Ook gisteren tegen Zevenaar was dat het geval en invaller Herman Keetbaas aan bord 8 tegen Kevin Verfuerth deed daar dapper aan mee: In een volbloed Draak stond het bord al spoedig in brand. De kenners weten dan wel wat er aan de hand is: wederzijdse koningsaanvallen, waarbij elke zet het verschil tussen winst en verlies kan betekenen. Zo ook nu, en eventjes zag het er ook donker uit voor de onzen, maar na vele halsbrekende toeren wist Keet een dame-eindspel in te vluchten. In angstig opdoemende tijdnood van zijn kant kreeg hij toen een remise-aanbod, dat direct aangenomen werd. De stand werd daardoor 1-1, omdat Peter Torczynski drie kwartier eerder met Arie Huysman ook een draw overeengekomen was aan bord 3. ... lees verder (TL Paul D.)

Beide KNSB-teams winnen (1 november)
Vandaag wist team 1 voor het eerst sinds 3 november 2012 (bijna 2 jaar geleden!) weer eens een wedstrijd te winnen. Er werd een krappe 4-3 overwinning op Santpoort geboekt. Team 2 wist zijn 100%-score qua matchpunten te handhaven door een enigszins gehandicapt Zevenaar te verslaan met 5-2. Verslagen zullen ongetwijfeld volgen. (Arrian)