Het halve verhaal... (30 november)
De laatste keer dat dat Nieuwerkerk 2 op bezoek kwam was in het seizoen 2012/2013. Toen werd het 5-3. Qua rating zijn we allebei ongeveer even sterk gebleven. Dat seizoen werd Nieuwerkerk kampioen... Dit seizoen zit dat er echter niet in; Nieuwerkerk is samen met Dordrecht de hekkensluiter en staat flink in de gevarenzone... Vandaag, vrijdag 28 november moet team 4 het zonder onze publiekslieveling Leo van Dongen doen; beterschap Leo! Ed van Doorn is kort voor de wedstrijd bereid om in te vallen...

Omdat ik zelf voor de interne moet spelen, zal Paul Dekker de honneurs waarnemen tot ik klaar ben met mijn slachtpartij...
Ik kom erin bij de stand 2-0. Lola heeft dan net de toch behoorlijk sterke Han Everaars opgebracht aan bord 1. Helaas zijn er geen ooggetuigenverslagen, maar ik begrijp van Paul dat het een regelmatige overwinning is... Nu weten we dus nog minder... bedoelt Paul dat Lola niet vals gespeeld heeft, met 9 stukken o.i.d.? Ik zal er in een ander verslag misschien op terugkomen. Ook al klaar is dan Martin die Robert Valk te grazen neemt op bord 8. Een subtiel aftrekschaakje kost de dame en de partij. Martin doet zijn zegenende werk dit seizoen op bord 8 en wint daar de ene na de andere partij... Voel ik daar een medaille opwellen op de ledenvergadering?

Gelijk bij binnenkomst overlegt Arrian of hij remise mag aanbieden. Met 2 borden op winst mag hij dat. Zijn partij tegen Theo de Graaf op bord 3 loopt weliswaar goed, maar ook binnen de remisemarge. Een partij uitmelken tot zijn tegenstander een fout maakt is niet Arrians stijl; dus 2˝-˝.
Ed heeft hele mooie momenten gehad op bord 7 tegen Wouter Razenberg. Er wordt gefluisterd dat Ed een stuk voor heeft gestaan. Ik ben in de speelzaal als Ed 1 pion voorstaat in een toreneindspel. De partij is een reuzenslang waarin de vele zetten zelfs op de achterkant van het notatieblok genoteerd worden. Het lukt Ed niet zijn pion te promoveren vanwege de uitstekende verdediging van zijn tegenstander. Ook de klok is niet z’n grootste vriend, zodat de remise het hoogst haalbare is (3-1).
Bij mijn binnenkomst tref ik ook bord 5 waar de wedstrijd van Brian tegen Ben Balm zich afspeelt. En, dat bord ziet er niet goed uit. Brian staat een stuk achter en is ook nog eens goeddeels opgesloten binnen de eigen pionnenstructuur (3-2).
Wouter speelt een hele mooie, hele scherpe partij tegen Ton van der Linden op bord 6. Wouter manoeuvreert zijn lopers en toren naar de vijandelijke koning en zet ze ook nog eens op de enige juiste velden. In ruil mag zijn tegenstander zijn pion laten promoveren. Na een lepe zet is het mat niet meer dekbaar (4-2).
“4-2” zeg ik dan tegen Wijnand die de hint begrijpt. In een dolle partij, waarin Wijnand waarschijnlijk ergens stukwinst heeft gemist, besluiten we gezamenlijk dat ‘in deze partij nergens het evenwicht verstoord is geweest’, zodat Wijnand na acceptatie door Leen Klein op bord 3 de winnende remise mag aantekenen (4˝-2˝).

De laatste partij die dan nog bezig is, is de partij op bord 2 tussen Paul en Leo van der Haven. Paul staat materieel voor, maar zijn tegenstander ziet nog kansen op het terugwinnen van een pion. Als Paul de dreigingen pareert en het initiatief weer naar zich toetrekt is de eindstand een feit: 5-3. Goed gespeeld, doen we nog een keer :-) (TL Mischa)

   RSR Ivoren Toren 4          1665 - Nieuwerkerk a/d IJ. 2       1570 5  - 3
1. Lola den Dunnen             1724 - Han Everaars                1719 1  - 0
2. Paul Dekker                 1763 - Leo van der Haven           1659 ˝  - ˝
3. Arrian Rutten               1744 - Theo de Graaf               1476 ˝  - ˝
4. Wijnand Dobbinga            1631 - Leen Klein                  1652 ˝  - ˝
5. Brian van Kanten            1581 - Ben Balm                    1568 0  - 1
6. Wouter Scheffer             1590 - Ton van der Linden          1435 1  - 0
7. Ed van Doorn                1680 - Wouter Razenberg                 ˝  - ˝
8. Martin Jaspers Focks        1607 - Robert Valk                 1483 1  - 0