TEAM 2 in the winning mood! (2 november)
Sinds afgelopen zaterdag 1 november heeft TEAM 2 brutaalweg de kop genomen in de derde klasse E van de KNSB. We hebben het de laatste jaren wel eens anders meegemaakt: Dikwijls was het een moeizaam gevecht tegen degradatie, hetgeen dan op het laatste moment werd voorkomen. Voorlopig niets van dit alles meer. Het team gaat er vol in en blaakt van niets en niemand ontziende strijdlust, getuige de vele siciliaanse praktijken.

Ook gisteren tegen Zevenaar was dat het geval en invaller Herman Keetbaas aan bord 8 tegen Kevin Verfuerth deed daar dapper aan mee: In een volbloed Draak stond het bord al spoedig in brand. De kenners weten dan wel wat er aan de hand is: wederzijdse koningsaanvallen, waarbij elke zet het verschil tussen winst en verlies kan betekenen. Zo ook nu, en eventjes zag het er ook donker uit voor de onzen, maar na vele halsbrekende toeren wist Keet een dame-eindspel in te vluchten. In angstig opdoemende tijdnood van zijn kant kreeg hij toen een remise-aanbod, dat direct aangenomen werd. De stand werd daardoor 1-1, omdat Peter Torczynski drie kwartier eerder met Arie Huysman ook een draw overeengekomen was aan bord 3.

Rond de klok van half 5 brak toen het NIVON-kwartiertje aan: Eerst versloeg Paul Batenburg (bord 2) invaller Hans Corbeel, enkele minuten later gevolgd door Paul Tromp (bord 5), die de Zevenaarse teamleider Vincent Pelgrom wist te verschalken, waarna Philip Westerduin op bord 1 tegen zijn in tijdnood verkerende tegenstander Reinier Janssen ook het volle punt liet aantekenen. Hij moest daarbij wel een gevaarlijk uitziende wanhoopsaanval afslaan, maar middels een geforceerde ruil der dames was het over en uit. Dit trio ( Philip, PaulB en PaulT ) bracht daarmee de stand op 4-1 (Tegelijkertijd werden ze hierdoor gedrieėn onze topscoorders met 2 uit 2!).

De tijdcontrole was intussen voorbij en de eindspelfases dienden zich aan. Kwart over 5 was Wil Sparreboom (bord 7) tegen invaller Tonie Claessen degene die door zijn paardeindspelremise de balans definitief naar onze kant liet doorslaan: 4½-1½. Maarten van Doorn (bord 6) tilde de score naar 5-2 via een remise met Toon Janssen. Het was intussen wel klokslag 6 uur na deze loper-tegen-paard-finale. Tim Benning (bord 4) en Thomas Verfuerth konden er toen nog geen genoeg van krijgen en vochten zo tegen half 7 een dubbeltoreneindspel met elk 7 pionnen uit, tot het moment dat beide koningen geheel en al verlaten op het bord stonden! De eindstand werd derhalve 5½-2½.

Over 3 weken, zaterdag 22 november, proberen we onze koppositie nog verder te verstevigen. We spelen dan opnieuw thuis, tegen ASV 2 uit Arnhem. En we hopen opnieuw succesvol te zijn tegen "schaakwijzen" uit het Oosten des lands! Jullie teamleider heeft er alle vertrouwen in. (TL Paul D.)

   RSR Ivoren Toren 2 1964 - Zevenaar         1852 5½ - 2½ 
1. Philip Westerduin  2027 - Reinier Janssen  1859 1  - 0 
2. Paul Batenburg     2028 - Hans Corbeel     1559 1  - 0 
3. Peter Torczynski   2053 - Arie Huysman     2022 ½  - ½ 
4. Tim Benning        1978 - Thomas Verfuerth 2075 ½  - ½ 
5. Paul Tromp         2020 - Vincent Pelgrom  1922 1  - 0 
6. Maarten van Doorn  1821 - Toon Janssen     1959 ½  - ½ 
7. Wil Sparreboom     1894 - Tonie Claessen   1641 ½  - ½ 
8. Herman Keetbaas    1894 - Kevin Verfuerth  1777 ½  - ½