RSR Ivoren Toren vierde op 24 oktober 1919 haar 95e verjaardag. Gefeliciteerd! (3 november)
Op vrijdag 24 oktober 2014 vierde onze vereniging haar 95e verjaardag. We vierden dat met een snelschaaktoernooi dat gewonnen werd door Dolf Meijer. De uitslagen trof u al eerder op deze site aan. Hij haalde net als Oscar van Veen 6 uit 7, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag. Dolf van harte! Eervolle vermelding moet gegeven worden aan Maarten van Doorn die er als enige in slaagde van Dolf te winnen. Die moest na afloop bekennen dat Maarten gewoonweg een hele goede pot had gespeeld. Dat kan natuurlijk nog waar zijn ook. Als opening van ons verjaardagsfeestje hield de voorzitter het volgende praatje.

“De onvolprezen Maasbode had in 1919 de primeur: er werden leden gezocht voor een nieuw op te richten Rotterdamse schaakvereniging. Niet zomaar eentje, nee, een Rooms Katholieke zou het worden. De oproep werd gedaan door ene heer Van Ette, die tezamen met de eerwaarde heer pastoor Vreesman, op 24 oktober 1919, 8 belangstellenden mocht begroeten in hun kerk aan de Robert Fruinstraat. RSR was geboren. In 1928 volgde de officiële oprichting van de Rooms Katholieke Schaakvereniging Ivoren Toren door 17 leden in de Liduinakerk in Hillegersberg. Vanaf 1936, toen de eerwaarde Vreesman het in zijn hoofd haalde om de huur van het kerkzaaltje voor RSR op te trekken naar 75 gulden per jaar (en dat in een tijd dat het misbruik van aan de Rooms Katholieke kerk toevertrouwde jongetjes nog in de kinderschoenen stond en niemand nog van smartengeld had gehoord) begon een geschiedenis van verhuizingen die zijn weerga in schaakverenigingsland niet kent. En de verenigingen groeiden. Maar nadat de euforie rond het wereldkampioenschap van Max Euwe eind jaren 30 wat was verstomd braken in de jaren 40 en 50 moeilijke jaren aan voor Ivoren Toren en RSR. Begin jaren 60 was een fusie tussen deze twee verenigingen blijkbaar de enige manier om opheffing te voorkomen. Zo geschiedde. Op 1 oktober 1962 was de fusie een feit. Sindsdien herbergt Rotterdam de Rotterdamse schaakvereniging RSR Ivoren Toren. Dat was overigens geen reden om de niet aflatende queeste naar de ideale speelruimte op te geven. Maar in de jaren ’90 menen wij die ruimte eindelijk gevonden te hebben in ons huidige onderkomen in dit Nivon-gebouw.

Beste mensen, schaken heeft net zoveel met religie te maken als een hersenoperatie met acupunctuur. Toch mogen we trots zijn op onze Rotterdamse geschiedenis en achtergrond. Ik vind ons een bijzondere loot aan de schaakboom van de regio Rotterdam. Wellicht niet eens de sterkste, maar met 50 volwassen leden, meer dan 30 jeugdleden en al jaren twee teams in de KNSB, doen we het meer dan goed. En al die verhuizingen hebben er in elk geval toe geleid dat wij onze interne niet in een dampend bejaardentehuis hoeven af te werken. God verhoede!

Daarom, het bestuur hoopt dat jullie met ons blijven, en het hoopt dat wij nog lang op deze plek een stelletje ongeleide en eigengereide schaakfanatici mogen vormen.”


Het bestuur hoopt u allen weer van harte te mogen begroeten bij de viering van ons eeuwfeest, het honderdjarige bestaan, op 24 oktober 2019. Maar we zien elkaar waarschijnlijk al eerder. (Wouter Scheffer)