Team 2 doet stapje terug (23 november)
Zaterdag 22 november 2014, derde ronde KNSB-competitie, 'n gedenkwaardige wat ons kluppie betreft: Beide teams traden voor het eerst sinds lange tijd weer eens volledig aan, zonder een beroep te hoeven doen op welwillende invallers. Op zich is dat al een felicitatie waard, maar dat 3 van de 4 matchpunten bovendien in Rotterdam bleven, maakte de pret alleen maar groter. Team 1 versloeg de koploper in zijn klasse (2C), terwijl Team 2 een zwaar bevochten gelijkspel tegen het versterkte ASV 2 behaalde in de derde klasse E. Over dit laatste nu wat meer.

Toen ik als teamleider rond half 5 het strijdtoneel in het NIVON ging verlaten (vanwege een nogal verlate uitnodiging voor een verjaardagsviering annex klaverjasdrive met 16 deelnemers!) keek onze ploeg tegen een 3-4 achterstand aan. Toch durfde ik onvoorwaardelijk te geloven in de gelijkmaker door toedoen van Maarten van Doorn in zijn voordelige loper-tegen-paard-eindspel (met vrije b-pion). Zijn tegenstander Jan Knuiman leek mij volkomen kansloos. Aldus geschiedde: 4-4. Weliswaar deden we daardoor een stapje terug in de race om de bovenste plaats, omdat Boven IJ en HWP Haarlem bleven winnen, maar Team 2 beleeft nog steeds de beste start sinds jaren.

Wat voorafging: Peter Torczynski was even na drieėn al klaar in zijn partij tegen Johan Wolbers, die dankbaar gebruik maakte van de mogelijkheid een voordelig dame-eindspel te bereiken: 0-1
De Arnhemmers hielden dat punt voorsprong vast door remises van Tim Benning tegen John Sloots (een volkomen gelijkstaand eindspel) en die van Philip Westerduin tegen Sander Berkhout (idem dito): 1-2.
Het ging er even daarna wat bedenkelijker uitzien voor de onzen, toen Paul Batenburg het loodje legde na een mislukte Leningrader tegen playing captain Richard van der Wel: 1-3.
Maar toen brak het NIVON-kwartiertje aan: Wil Sparreboom wist zijn T/L eindspel tegen Koen Maassen van den Brink dankzij een geweldige vrijpion op c6 op geduldige wijze tot winst te voeren en vrijwel aansluitend bracht Paul Tromp zijn tegenstander Remco Gerlich in een knap gespeelde Siciliaan op de knieėn. Hij werd daardoor niet alleen topscoorder (3 uit 3 met 'n TPR van 2293), maar bracht de tussenstand op 3-3.
Opnieuw, vlak voor mijn vertrek naar feestelijke oorden, moesten we daarna 'n nul incasseren: Arno Beljaars raakte in een ingewikkelde partij met Peter Boel (FM) in de tijdnoodfase het spoor bijster en verloor hierdoor een stuk: 3-4.
Toch ging ik daarna met een gerust hart en in de volle overtuiging dat de ultieme gelijkmaker er aan zat te komen op weg naar het feestgedruis in Zevenkamp. Proficiat Maarten!!

Zaterdag de dertiende(!) december gaan we op weg naar Bennekom. Peter heeft al aangegeven er niet bij te kunnen zijn en ook het deelnemen van Arno is nog onzeker. Tzt weten we meer. (TL Paul D.)

   RSR Ivoren Toren 2    1987 - ASV 2                 2050 4 - 4
1. Arno Beljaars         2073 - FM Peter Boel         2150 0 - 1
2. Philip Westerduin     2027 - Sander Berkhout       2142 ½ - ½
3. Paul Batenburg        2028 - Richard van der Wel   2063 0 - 1
4. Peter Torczynski      2053 - Johan Wolbers         2060 0 - 1
5. Tim Benning           1978 - John Sloots           2037 ½ - ½
6. Paul Tromp            2020 - Remco Gerlich         2003 1 - 0
7. Maarten van Doorn     1821 - Jan Knuiman           1975 1 - 0
8. Wil Sparreboom        1894 - Koen Maassen vd Brink 1966 1 - 0