RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


RSR 3 - De IJssel, gespeeld 30 oktober 2015 (31 oktober)
Op de ALV is altijd een heikel punt wie de teamleiders worden. Een k.baan van het zuiverste water. Dus als iemand per ongeluk hoest dan is het weer geregeld en ben ik het in ieder geval niet. Eerst een team bij elkaar bedelen, dan een opstelling maken zonder dat iemand onder grof gevloek zijn mening geeft. Dan het seizoen zelf, iedere wedstrijd weer die spelers vertellen dat ze op moeten draven, vervangers zoeken, dan de kleuren weer ruilen, op het laatste moment vervangers zoeken, de stukken opzetten, thuis waar haal je een wedstrijdleider vandaan, uit auto’s regelen, zorgen dat iedereen op tijd op de verkeerde plek staat of andersom, bekvechten met de wedstrijdleider en ik ben vast nog wel wat vergeten. En dan als klap op de vuurpijl een stukje schrijven. Goed, ik ben geen teamleider, en als ik om half tien klaar ben [zie partijfragment], kan ik relaxed kijken naar het gezwoeg op de resterende borden.

Onze teamleider is de hele avond één keer achter zijn bord vandaan gekomen en dat alleen om mij om zo’n beetje vijf voor twaalf te vragen een stukje te schrijven. Eigenlijk moet je dan als weldenkend teamlid ter plekke meedelen dat je het hele weekend weg moet, dat je PC gecrasht is en je ook geen pen en papier in huis hebt. Maar ja, sul die ik ben zeg ik schaapachtig ja. ... lees verder (Leo de Jager)

Coppa de Torre (28 oktober)
Zondag 8 november vindt de lang verwachte loting voor de Coppa plaats. Aangezien we de laatste tijd vele nieuwe leden hebben mogen verwelkomen is het gelukkig noodzakelijk om weer eens toe te lichten wat de Coppa is en hoe het werkt.

De Coppa is een knock-out competitie waaraan in principe alle leden van RSR mee doen. We beginnen met een vrije loting, wat betekent dat alle mogelijke indelingen uit de beker kunnen rollen. ... lees verder (Leo de Jager)

De Sint en Tata 2016 in aantocht (28 oktober)
Na de nieuwe Schakelaar te hebben gelezen, zit elke RSR-er natuurlijk in de startblokken te popelen om kopij te produceren voor het volgende nummer. Maar ja, die inspiratie he... Wat altijd bergen stof oplevert is een bezoekje aan Wijk aan Zee in januari. Dat kan als toeschouwer, maar ook als deelnemer. Zelf speel ik bijna elk jaar een dagvierkamp (ma, di, wo) met overnachtingen ter plaatse. Een traditie met een aantal schaakmaten van mijn oude vereniging SV Krimpen. Ik twijfel nog of ik komende keer ook weer meedoe/meega. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er onder mijn nieuwe clubgenoten van RSR mensen van plan zijn om te gaan. Zo ja, mail dan even naar jat.zondag@online.nl of vertel het me gewoon op de clubavond.

Hoe dan ook: inschrijving voor Tata Steel Chess 2016 is mogelijk vanaf aanstaande maandag 2 november 10.00 uur via www.tatasteelchess.com. (Djees)

Jeugdnieuws: schaakweekend 24/25 oktober 2015 (27 oktober)

1ste Grand Prix van de SGS 24 oktober 2015 te Giessenburg
Op zaterdag 24 oktober 2015 werd de 1ste GP van de SGS gehouden. Aan dit toernooi deden 3 RSR Ivoren Toren denkhoofden mee: Loek, Bent en Chivaro. Bent en Chivaro streden in groep 4 voor een beker. Bent haalde met 5 uit 7 de derde plek en met een half puntje meer werd Chivaro 2e. Loek deed in de laatste groep ook mee en deed veel ervaring op.

1e Chess League Oost 25 oktober te Amsterdam
Op zondag 25 oktober was de eerste GP van de Chess league te Amsterdam. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Tussenstand (24 oktober)
Na een achttal vrijdagen zijn we net op een derde van de eerste cyclus. De groepsleiders hebben een makkie, een fors aantal spelers is al ruim over de helft en staat te trappelen om aan de rapidcompetitie te beginnen. Het aantal achterblijvers met nog maar drie partijen gespeeld [dat kan bijna niet legaal zijn] is beperkt tot maar ééntje per [gesloten] groep. Met wat extra zweepslagen en dreigen met reglementaire nullen krijgen we die ook wel in het gareel, wij doen niet aan het omfloerst suggereren dat er misschien maatregelen volgen. De penningmeester loopt al met de gedachte om het Kerstreces te verdubbelen naar vier weken om zodoende het nodige op de zaalhuur te besparen. Kapitalisten denken inderdaad dat wie betaalt bepaalt, maar hier in Rotterdam is het gezegde wie schrijft die blijft. Daarom hier alvast de aankondiging dat jullie heel binnenkort informatie krijgen over de Coppa waarmee we de vrijdag wel weer gevuld gaan krijgen.

Terug naar de tussenstanden. ... lees verder (Leo de Jager)

KNSB-bekerteam door na overwinning op De Giessen en Linge (24 oktober)
Het KNSB-bekerteam moest het op dinsdagavond 20 oktober 2015 opnemen tegen derdeklasser De Giessen en Linge. Omdat de KNSB-spelers niet gewend zijn om op een doordeweekse avond te spelen, was het erg lastig om het team compleet te krijgen, ondanks dat ik alle team 1- en team 2-spelers en de KNSB-invallers een uitnodiging had gestuurd . Gelukkig waren er wel drie spelers uit het eerste bereid te spelen en besloot ik zelf maar in te vallen.
De wedstrijd vond plaats in Giessenburg waar Arriva ‘s-avonds geen reguliere bussen laat rijden, omdat de bussen anders meestal leeg zouden zijn. Hierop heeft Arriva de zogenaamde belbus bedacht. Dit zijn 8-persoonsbussen (van vermoedelijk een taxibedrijf) die alleen worden ingezet als er van te voren gereserveerd wordt. Vanaf station Gorinchem werden we hiermee op plaats van bestemming (of beter gezegd de bushalte vlak in de buurt) gebracht. ... lees verder (TL Michael)

Uitslagen ofwel de zins des levens [42] (24 oktober)
Voor de enkeling die het nog niet weet en de verdwaalde geest die het wel weet maar het desondanks vergeet: Op de site hebben we een tweetal knoppen waarmee je direct bij de webmaster terecht komt. De linkerknop heb je al gebruikt om je stukjes op de site of in de Schakelaar geplaatst te krijgen. De rechter, zie hieronder, in de groene cirkel,is bedoeld om de uitslag van je partij door te geven. Er hangt natuurlijk soms ook een standen en uitslagen blaadje in de zaal, maar het gebeurt nogal eens dat iemand dat vergeet in te vullen [of mee naar huis te nemen] . De winnaar is er natuurlijk van overtuigd dat de hele zaal het weet en dat er nog jaren over zijn prestatie gesproken blijft worden, terwijl de verliezer geheel murw gebeukt tot helemaal niets in staat is, laat staan dat resultaat te bevestigen. Wat helaas ook regelmatig gebeurt is dat de uitslag verkeerd genoteerd wordt. Dat gebeurt door bijzienden die het op de verkeerde regel schrijven of door zwart-spelers die winnen en daarom 1-0 invullen. Ook zijn er figuren die graag twijfel zaaien, de spelers zijn het pand nog niet uit of ze sluipen naar je toe om te vertellen dat volgens hem Piet helemaal niet gewonnen heeft van Sint, want dat hij duidelijk zag dat ie op z’n mijter kreeg.

Om al dat daaruit voortvloeiende leed met bijbehorende misverstanden te voorkomen hebben we de mogelijkheid voor je gecreëerd de uitslag digitaal te communiceren naar het hoofd uitslagen en standen die vanaf zaterdagochtend een uur of één bij zijn mailbox zit te wachten. Dus voortaan geen gedraal meer en direct bij thuiskomst naar de knoppen en bestook de arme man jaarlijks 42 maal met wekelijks zo’n 42 mailtjes. Waarmee tevens wederom is aangetoond dat 42 inderdaad de oplossing is. (Leo de Jager)

Na 3,5 jaar op een houtje bijten: een nieuwe Schakelaar! (21 oktober)
Aanstaande vrijdag is het zo ver. Wat je altijd al had willen weten, maar nooit kon vinden. Persoonlijke ontboezemingen die Arrian nooit op de site zou durven zetten. Een willekeurige greep: hoe de vertrokken kampioen Jos het geflikt heeft, welke RSR-coryfee 4 jaar na ons 100-jarige jubileum wereldkampioen wordt en waarom je altijd al gedacht had dat je vrijdagavond ergens was, wat er eigenlijk niet is. Verder de nodige wereldzetten, gemiste kansen, “humor” en andere baarlijke nonsens zoals in vroegere tijden. Het staat nu eindelijk allemaal weer op papier. De drukpers en nietmachine van Keet staan nog af te koelen, evenals Keet zelf. Zelfs als je komende vrijdag niet ingedeeld bent, is het verstandig langs te komen om een exemplaar te bemachtigen. De oplage is beperkt en je weet maar nooit wie er anders mee vandoor gaat. Mis het niet! (Djees)

PS: kopij voor de volgende editie is alweer welkom. De redactie is nog fris en fruitig.

A.s. weekend in de bib: het 3e BASAMRO Chess Tournament (20 oktober)
Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober wordt alweer de derde editie van het BASAMRO Chess Tournament gespeeld. Deze internationale schaakontmoeting tussen vier sterke jeugdteams zal gespeeld worden in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Onze Dolf is de grote trekker en onze jeugdleden Lola, Sebastiaan en Alexander zullen meespelen. Zie hier het persbericht (in pdf-formaat).

Tranen met Tuyter deel 2 (15 oktober)
Een beetje club schaakt op vrijdag... Ik wil ook niet moeilijk moeilijk doen over clubs die op donderdag spelen maar, er blijken anno 2015 nog steeds clubs te bestaan die schaken op maandag... Omdat de meeste RSR-spelers zich dan nog in hun afkickfase bevinden, vind ik dat clubs die op maandag spelen daarom aan een verwerpelijke manier van competitievervalsing doen. Inmiddels heb ik 400.000 handtekeningen binnen voor een volksreferendum om voor eens en voor altijd schaken op maandag te verbieden. De oplossing is geniaal: Een gewone RSB-competitie en een maandagcompetitie; een beetje zoals zaterdagamateurs in het voetbal.

Er is ook gespeeld, op maandag 12 oktober team 5 uit tegen Krimpen 4, maar niet echt goed gezien de uitslag: 7-1. Volgens mij zat er nog een beetje frustratie over de afdroging door het 3e in het welkomswoord van de wedstrijdleider toen hij het had over de monsterscore waarmee RSR 3 de Tuyter verliet. ... lees verder (Mischa)

Groep 3 (12 oktober)
In de ledenvergadering van 28 augustus heb ik me beschikbaar gesteld voor de competitieleiding van groep 3, in de veronderstelling dat het om een simpel klusje ging. Elke avond zouden er wel enkele spelers binnendruppelen om een partijtje te spelen, en dat in te delen leek me niet zo'n zware opgave, zelfs voor mij nog wel te doen. Wat is echter de barre maar tevens zeer verheugende werkelijkheid: in de afgelopen zes speelavonden hebben zich reeds 19 spelers bij de indelings-desk gemeld voor het spelen van een partij. Negen van hen hebben zelfs al minimaal 3 partijen gespeeld, cijfers waarmee de groep zich gemakkelijk kan meten met de andere competitiegroepen. Groep 3 is dus hot, om het in modern Nederlands uit te drukken. ... lees verder (GL Wijnand)

Jeugdnieuws: 2de Grand Prix van de HSB te Den Haag-Leidschenveen (12 oktober)
Op zondag 11 oktober 2015 werd de 2e GP van de Haagse schaakbond gehouden. Met 200! deelnemers en 33 groepen van 6, ingedeeld op sterkte. Met een dergelijke aantal had de bond niet helemaal rekening gehouden. Door een tekort aan tafelleiders begon het toernooi uiteindelijk een uur later! Namens RSR Ivoren Toren deden er 7 spelers mee: Loek (gr21), Joep (11), Bent (9), Lamiek (7), Joaqin (7), en Jannes en Chivaro in groep 5. De meeste spelers hadden ook al op vrijdag in de Groene Hart JeugdCup gespeeld. Maar eens kijken hoe ze het er nu vanaf brengen. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

RSR 1 koploper na nipte overwinning op Boven IJ 1 (12 oktober)
Net als de eerste ronde heeft RSR 1 op zaterdag 10 oktober 2015 met minimale cijfers gewonnen in de uitwedstrijd tegen Boven IJ 1.

Wim kreeg met zwart te maken met de gekke opening 1.f4 d5 2.c4. Na de zetten ...d4, d3, e3, ...dxe3 bleef wit met een achterwaartse pion op d3 zitten, waardoor zwart iets lekkerder staat. De tegenstander besloot dat hij iets moest doen met f5, maar dat kostte eerst een pion en iets later stond Wim een dame tegen toren en stuk voor. 0-1

Joost Ros had een chaotische stelling op het bord, maar stond wel (tijdelijk) een pion op d6 voor. Hij kreeg een remiseaanbod, maar besloot (zonder overleg) door te spelen, omdat Joost dacht dat hij beter stond. Toen ik later weer keek zag ik tot mijn verbazing dat drie vrijpionnen de koning van Joost aan het bestormen waren. 1-1 ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 : Het had zo mooi kunnen zijn..... (11 oktober)
Uithuilen en opnieuw beginnen..... Zo schreef ik in mijn verslag van de met 2-6 verloren wedstrijd tegen ASV 2 in de eerste ronde van de KNSB-competitie 2015/16, twee weken geleden. Dus gingen we op de afgelopen zonnige zaterdag vol goede moed op weg naar Leiden, waar de "victorie moest beginnen". Bij vertrek vanaf achterkant CS ontstond eventjes lichte paniek, omdat Paul B. op het afgesproken tijdstip ontbrak. Maar niet veel later dan 11.45 uur meldde ook hij zich present en reden we in de auto van Paul T. met 3 Paulen en 1 Lucas richting de Sleutelstad. Tegen alle verwachtingen in stonden we kwart voor één voor het Denksportcentrum! Géén sprake van files i.v.m. wegwerkzaamheden, waar we vooraf nog voor gewaarschuwd waren. Ook de voertuigen van Philip en Wil kwamen ruimschoots op tijd voorrijden.

Weinige minuten na enen werd het startsein gegeven voor liefst vier wedstrijden, waarbij LSG-spelers betrokken waren, waaronder ons TEAM 2 tegen LSG 3. ... lees verder (TL Paul D.)

The first cut is the deepest... (11 oktober)
Vrijdag 9 oktober, Nieuwerkerk 2 op bezoek tegen team 4... In mijn openingsspeech verwelkom ik, net als Diana Ross in New York (“hello LA!”) Krimpen... Die klap is Nieuwerkerk niet meer te boven gekomen, gezien de eclatante zege (6-2). Omdat ik zelf in de benedenzaal mijn tragisch seizoen in de interne mag voortzetten met weer een verliespartij; weliswaar tegen Michael Fung... heb ik niks meegekregen van het begin van de match... Wanneer ik zwaar gehavend de trap op kom, heeft Arrian net zijn remise veiliggesteld tegen Jeroen Eijgelaar. Daar Arrian niet ontevreden kijkt, ben ik dat dus ook maar niet... (red: na 16 zetten was de stelling volkomen in evenwicht en beide spelers wilden geen risico nemen) In de speelzaal serene rust. Nergens lijkt het evenwicht verstoord. ... lees verder (TL Mischa)

SPOED: RSB-viertallencompetitie (9 oktober)
Op vrijdag 9 oktober sluit de inschrijving voor de RSB-viertallencompetitie nieuwe stijl. Deze nieuwe stijl houdt in dat er twee divisies zijn: de 1e voor viertallen met gemiddeld 1500 of hoger, en de 2e voor viertallen met een gemiddelde rating tot 1500. Deze viertallencompetitie staat geheel los van de KNSB- en RSB-competitie, en iedereen die lid is van een RSB-vereniging mag voor zo'n viertal uitkomen. Als je lid bent van twee RSB-verenigingen, mag je zelfs voor de ene vereniging reguliere competitie spelen en voor de andere vereniging viertallencompetitie. Het is de bedoeling dat de viertallencompetitie start in de eerste week na de herfstvakantie en dat elk team 6 à 7 wedstrijden speelt. Uiteraard doordeweeks op clubavonden, en je speelt dus 3 of 4 keer thuis. Mocht je interesse hebben om als basisteamlid in een viertal te spelen, geef je je dan uiterlijk 9 oktober op bij Paul Dekker én Arrian Rutten. Voor meer informatie, zie http://www.r-s-b.nl/competitie/viertallen_2015_2016.htm. (Arrian)

RSR Ivoren Toren Jeugdteam C presteert boven verwachting goed in JCC (4 oktober)
Ons debuut in de Jeugdclubcompetitie (JCC), het officiële NK voor jeugdclubteams, hebben we in de schoot geworpen gekregen door de terugtrekking van de nummer 2 van het RSB Jeugdclubkampioenschap (JCK), het regionale plaatsingsgebeuren voor de JCC. Dit plaatsingstoernooi in januari was glansrijk gewonnen door Klim-Op met heel knap net daarachter Messemaker. RSR Ivoren Toren werd toen gedeeld derde met Spijkenisse. Door het terugtrekken van Messemaker kwam één plek vrij voor onze bond en kwam de nummer drie in aanmerking. In overleg met Spijkenisse hebben wij deze vacature ingevuld.

Het heeft uiteindelijk veel voeten in de aarde gehad om een team te formeren. ... lees verder (Angelo)

Jeugdnieuws: 1e Grand Prix van de LeiSB 26 september 2015 (3 oktober)
Op zaterdag 26 september 2015 werd de 1e GP van de Leidse schaakbond gehouden. Met 136 deelnemers en 17 groepen van 8, ingedeeld op sterkte was dit gelijk een mooi begin. Namens RSR Ivoren Toren deden er 2 RSR Ivoren Toren spelers mee. Lamiek speelde in groep 8, Joep in Groep 11. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Tranen met Tuyter (1 oktober)
Na de wat ongelukkige degradatie uit de Promotieklasse vorig seizoen, is de kans dat team 3 met wat meer zeges naar huis komt, wat toegenomen. In klasse 1A kromp Krimpen a/d IJssel 3 maandagavond 28 september ineen tot 2½ punt en dat was veel meer dan waar ze tijdens de wedstrijd op mochten hopen.

Traditiegetrouw eerst iets over het clubgebouw van Krimpen, de Tuyter, waar ook een dependance van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen gevestigd is. Het bestaat uit 2 gigantisch hoge sporthalachtige zalen en daarbij is dan nog een lange gang naar een vrij groot café. Hoe ze het voor elkaar krijgen, begrijp je niet, maar de temperatuur in het hele gebouw mèt concierge ligt ruim boven de 21° C - zonder mensen. In de hal waar de meeste schakers zitten, hangen aan het plafond recht boven de borden grote schijnwerpers, die het laatste restje water uit je lichaam verdampt noch mal. Men maakt zich vandaag de dag nog wel eens druk over global warming, af & toe aandacht voor local warming kan beslist geen kwaad. Al neem je naakt achter de borden plaats, geen rillinkje zou over je rug lopen. Schaken onder deze barre bejaardentemperaturen is gewoon geen feest. Tijdens de partij vroeg ik me meer af hoe de bacteriekolonies zich boven de bordlucht zouden vermenigvuldigen of hoe ze, bij het hoge plafond aangekomen, dood op de stelling zouden neerdalen. ... lees verder (Koots Keet, met foto's van Jason)

Lola geen Europees kampioen (1 oktober)
Door een remise in de laatste ronde eindigde Lola met 4 uit 9 op plaats 34 bij het EK jeugd in het Kroatische Porec (categorie meisjes tot 16 jaar). Anna-Maja Kazarian werd in dezelfde categorie wel kampioen en Maaike Keetman gedeeld tweede. Of Lola tevreden is horen we vast binnenkort van haarzelf. Of van Dolf, die als begeleider ook mee was. (Djees)