Tranen met Tuyter deel 2 (15 oktober)
Een beetje club schaakt op vrijdag... Ik wil ook niet moeilijk moeilijk doen over clubs die op donderdag spelen maar, er blijken anno 2015 nog steeds clubs te bestaan die schaken op maandag... Omdat de meeste RSR-spelers zich dan nog in hun afkickfase bevinden, vind ik dat clubs die op maandag spelen daarom aan een verwerpelijke manier van competitievervalsing doen. Inmiddels heb ik 400.000 handtekeningen binnen voor een volksreferendum om voor eens en voor altijd schaken op maandag te verbieden. De oplossing is geniaal: Een gewone RSB-competitie en een maandagcompetitie; een beetje zoals zaterdagamateurs in het voetbal.

Er is ook gespeeld, op maandag 12 oktober team 5 uit tegen Krimpen 4, maar niet echt goed gezien de uitslag: 7-1. Volgens mij zat er nog een beetje frustratie over de afdroging door het 3e in het welkomswoord van de wedstrijdleider toen hij het had over de monsterscore waarmee RSR 3 de Tuyter verliet.

In het begin van de match vielen bij Hans Veraart en Andy van Goch al heel snel remises, aangeboden door onze spelers en in dankbaarheid aanvaard door Jos den Boer en Thomas Boeren. Het wil nog niet echt lukken dat "overleggen met de teamleider of remise aangeboden mag worden of worden aanvaard". Daar de rest van de borden zich reeds in de fase onbestemd tot en met klote bevond, had ik de remiseverzoeken namelijk meteen geweigerd...

De eerste 0 viel bij mij (Mischa) tegen Jildert Denneman. De partij begon al wat vreemd. Op mijn vraag "wat wil je drinken?" kwam het antwoord "cola, maar ik moet ik wel de klok in beweging zetten". Mij is het waarom niet duidelijk; ik dacht "Ok! Doe ik hetzelfde als jij wat te drinken haalt voor mij". Dat moment is echter nooit gekomen, omdat hij dat sowieso niet van plan was... Misschien wel aardig om de uit de jeugd doorstromende schakers bij Krimpen het een en ander te vertellen over etiquette... Enfin, ik was al heel blij dat ik een Engelse opening kon ombuigen in een Ben-Oni. Ik dacht een leuk valletje te hebben met een pion als lokaas, maar dat kostte mij een kwaliteit en een pion. Beter doorrekenen de volgende keer.

Jeffrey speelt de laatste tijd heel goed en heel solide. Slechts één kleine fout doet hem de das om in zijn partij tegen Joost van der Valk. Marcel houdt het ook buitengewoon goed uit. Weliswaar staat hij 1 pion achter, maar dat lijkt te overzien, omdat zijn tegenstander zijn ongedekte pionnen niet aanvalt. Het afruilen van de toren doet hem de das om, omdat daardoor de vijandelijke toren zijn Achilleshiel kan aanvallen.

Dan is het weer even tijd voor een incidentje: Marius staat 2 pionnen achter tegen Evert Hoogervorst. Een soort van 'verloren' dus... Toch ziet Marius nog een uitweg: Een torenoffer tegen een pion, zodat zijn pion kan doorbreken... Marius pakt zijn toren, beweegt hem naar de pion en twijfelt. Zijn tegenstander zegt "je moet wel zetten nu met die toren". Dat weet Marius wel; de opmerking is overbodig... Daarna zegt z’n tegenstander, als Marius zijn offer heeft uitgevoerd: "Je komt te laat met je koning". Omdat de wedstrijdleider niet ingrijpt, protesteer ik bij de wedstrijdleider, die na enig talmen pas wat tegen de Krimpen-speler zegt nadat hij zijn zet heeft mogen uitvoeren...

Fred speelt tegen een zeer goed spelend jeugdtalent, Meike Riemens. De hele trukendoos van Fred gaat open om de schade te beperken. Sterker nog: hij drinkt zelfs zijn onafscheidelijke biertje niet! Meike maakt geen fouten en bezet alle open lijnen.

Als laatste is Shakir nog bezig tegen Eduard Hoogenboom. Shakir verliest een paard en staat ronduit slecht. Het getuigt ook van etiquette om op te geven in wanhopige stellingen. Dankzij de nieuwe regel van 15 seconden per zet erbij heeft deze partij 3 dagen en 12 uur geduurd. Op een vrijdag is dat niet erg, maar op maandag... (Mischa)

   Krimpen a/d IJssel 4   1571 - RSR Ivoren Toren 5     1368 7  - 1
1. Jos den Boer           1759 - Hans Veraart           1556 ½  - ½
2. Thomas Boeren          1666 - Andy van Goch          1542 ½  - ½
3. Meike Riemens          1441 - Fred de Wild           1506 1  - 0
4. Joost van der Valk     1525 - Jeffrey Ouwersloot     1438 1  - 0
5. Eduard Hoogenboom      1729 - Shakir Salih           1423 1  - 0
6. Jildert Denneman       1482 - Mischa van Vlaardingen 1410 1  - 0
7. Evert Hoogervorst      1478 - Marius Middendorp      1266 1  - 0
8. Jan Buis               1489 - Marcel Rosenberg       807  1  - 0