Coppa de Torre (28 oktober)
Zondag 8 november vindt de lang verwachte loting voor de Coppa plaats. Aangezien we de laatste tijd vele nieuwe leden hebben mogen verwelkomen is het gelukkig noodzakelijk om weer eens toe te lichten wat de Coppa is en hoe het werkt.

De Coppa is een knock-out competitie waaraan in principe alle leden van RSR mee doen. We beginnen met een vrije loting, wat betekent dat alle mogelijke indelingen uit de beker kunnen rollen. Iedereen heeft evenveel kans om al in de voorronde tegen de clubkampioen te spelen, ook is het bijvoorbeeld mogelijk dat de finalisten van vorig seizoen al in de eerste ronde tegen elkaar loten.
Voor het begin van elke ronde stuur ik een mail bericht naar de webmaster en alle deelnemers die nog in de race zijn met de paringen en de datum waarop de ronde uiterlijk gespeeld moet zijn. De deelnemers maken zelf de afspraak over de precieze datum en geven die datum aan mij en aan hun groepsleider door. Na zes rondes is dan aan het einde van het seizoen de Coppa-winnaar eindelijk bekend die dan vervolgens tegen de clubkampioen speelt om de SuperCup. Als je meedoet weet je dus dat je minimaal één partij en maximaal zes partijen te spelen hebt.

De partij
Op de afgesproken datum loten de spelers zelf om de kleur en spelen dan een partij met het gewone tempo [de jeugdspelers spelen hun partij volgens het jeugdtempo]. Als die partij in remise eindigt volgt een verlenging: Met verwisselde kleuren spelen ze een snelschaakpartij [5 minuten per persoon]. Als ook het snelschaken in remise eindigt volgen strafschoppen, ofwel een sudden-death partij: De spelers loten weer om de kleur, wit krijgt 6 minuten bedenktijd en zwart 5 minuten, en bij remise gaat de zwartspeler door (de witspeler moet dus winnen).

Agenda
Op zondag 8 november is de loting en stuur ik de uitslag naar de webmaster, die vervolgens het schema op de website plaatst. We beginnen met een voorronde om op het mooie getal van 32 te komen. Deze voorronde moet nog in 2015 gespeeld worden. Daarna halveert het aantal deelnemers in de eerste ronde naar 16.

Samengevat:
 
Uiterlijk gespeeld
Voorronde
[terug naar 32]
22 januari
Ronde 1
[32 -> 16]
26 februari
Ronde 2
[16 -> 8]
1 april
Kwartfinale
[8 -> 4]
29 april, liefst gezamenlijk
Halve finale
[4 -> 2]
27 mei, liefst gezamenlijk
Finale
[2 -> 1]
24 juni
SuperCup
 
??

Opmerkingen
Afmelden voor de Coppa is gratis voor de interne competitie.
Op tijd [20:15] beginnen is een must in verband met eventuele verlenging. Als dat niet lukt moet de bedenktijd evenredig verminderd worden.
• Als door een Coppa partij de interne competitie in het gedrang komt kan de betreffende groepsleider de Coppa-partij laten vervallen ten gunste van de interne competitie. De spelers moeten dan een nieuwe datum afspreken.
• Als twee spelers uit dezelfde groep kunnen zij in onderling overleg ook een "dubbelteller" spelen. De normale partij geldt dan ook voor de interne competitie. In dat geval loten we niet en is de kleurverdeling conform de interne competitie.

Afmelden
Standaard doet iedereen mee, maar als je om wat voor reden niet mee wilt of kunt spelen om de Coppa wil ik het graag uiterlijk zaterdag 6 november weten. Per mail aan LeoDeJager@UPCmail.nl. (Leo de Jager)