RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Mat in 2 in 1 seconde (20 februari)
Nee, het gaat hier niet over snel opgelost probleemschaak. Je hebt rapidschaak met ±25 minuten bedenktijd, je hebt snelschaak met 5 minuten en daar bestaat ook een variant van met 1 minuut bedenktijd. Maar er is nu ook flitsschaak met slechts 1 seconde bedenktijd. Alhoewel, te bedenken viel er weinig of het moest zijn dat je hele leven aan je voorbij trekt als je aan het dunste touwtje hangt!

Het overkwam ons maandag 18 februari in de RSB-bekerwedstrijd tegen Erasmus. Allemaal verzonnen door de zeer besliste scheidsrechter ter plaatse, die met beide klokken op nul, mij nog een genadeseconde schonk en tegenstander Cander Flanders nog 2 minuten wegens het niet uit de weg gaan van een pionschaak. Zou deze scheidsrechter een visioen hebben gehad van een bungelende gehangene, die met nog spartelende voetjes probeert de hendel van de guillotine over te halen? Je kan het bijna vermoeden. ... lees verder

Het zeer lezenswaardige verslag van Erasmus is hier te lezen. (Keet)

RSR 1 laat net als vorig jaar de winst glippen tegen DD 1 (17 februari)
Het gelijkspel dat RSR 1 tegen DD 1 op zaterdag 16 februari 2013 doet me denken aan het wonderbaarlijke gelijkspel dat we eerder dit seizoen geboekt hebben tegen Caļssa na een hopeloze uitgangspunt. Maar dit keer waren wij degene die op koers waren voor een ruime overwinning.

Kort voor de wedstrijd kreeg ik te maken met een fikse tegenvaller omdat onze topschutter Leo Kranenburg en tevens kersverse vader zich had teruggetrokken. Hierdoor besloot ik Spaan naar bord 2 door te schuiven en Harmen te laten invallen op bord 4. Dit heeft gelukkig uiteindelijk goed uitgepakt. ... lees verder (TL Michael)

L x h2 in (voorheen) de Groene Hel; RSR 4 op vriendenbezoek (17 februari)
Met 6 auto's en een fiets gingen we vrijdag 15 februari op pad; wat nou carpoolen! De vooruitzichten waren geweldig, overal meteorieten zoals in Rusland en om 20.30u verscheen er ook nog een boven het clublokaal van Charlois Europoort... Dat maakt het toch al gauw tot een thuiswedstrijd. Wat ook een beetje hielp was dat 3 van 4 spelers tegen hun verwachte tegenstander speelden: de topscorers van CE 5. De boodschap die ik hun mee had gegeven was simpel: 2 uit 4 op deze borden.
Bij CE werden die avond weinig interne partijen gespeeld, twee meen ik; wel was hun viertal actief.
Het welkom was warm, helaas zou het een bloederige avond worden. Winst voor Charlois zou promotie betekenen voor Charlois en winst voor ons een promotiekans die we niet zelf in de hand hebben. Kijk, het is namelijk niet de bedoeling dat we Nieuwerkerk 2 op een troon zetten naar promotie, want dit team van Charlois is veel sterker, net als ons team. Algemene impressie: Goedgevulde bar, concurrerend geprijsd. Wel erg warm in de zaal, maar dat vond ik met mijn sterk opkomende griep geen bezwaar...
Iedereen was op tijd en enorm gemotiveerd. Arend en Martin hadden zelfs al een week geen vlees gegeten; kijk dat is voorbereiden... lees verder (TL Mischa)

Philip meesterlijk in Leiden (17 februari)
Gedurende het weekeinde van 8 t/m 10 februari werd in Leiden het 73e Daniel Noteboom-toernooi gehouden. Totaal 274 deelnemers streden, verdeeld over drie groepen, om de prijzen. De A-groep telde maar liefst zeven grootmeesters en vijf internationaal meesters. FM-titelhouders kregen geen speciale vermelding; daarvoor waren het er te veel. RSR Ivoren Toren was vertegenwoordigd door Philip Westerduin (A-groep) en Emilian de Kievit (C-groep).

Philip startte goed door in de eerste ronde met zwart Stefan Colijn (2298) te verslaan. Na een remise met zwart tegen Michel Kerkhof (1914) wachtte in de derde ronde GM Igor Rausis (2517). ... lees verder (Philip/Arrian)

Nieuwe blogartikel Marcel (17 februari)
Het is even blijven liggen bij de redactie, maar nu is het nieuwe blogartikel van Marcel te lezen op zijn blog. Ga naar het heel interessante How children succeed.

Herpakken ......., maar met de rits dicht! (16 februari)
TATA-chess 2013 is weer voorbij. Een ongestelde Wijk aan Zeese PC voorkwam helaas tussentijdse berichtgeving en dat terwijl er zoveel te melden viel ! Zoals de deelname van Paul Dekker. In de schimmige jaren 60 schijnt onze nestor ook eenmaal te hebben deelnomen aan wat toen nog het Hoogovenschaaktoernooi heette. Sindsdien heeft hij het bestaan van dit toernooi, voor iedere schaakliefhebber toch het belangrijkste schaakevenement van Nederland, onbegrijpelijk genegeerd. Wellicht zal Paul daar nu enige spijt over hebben bij een terugblik naar zijn recente prestaties in de tienkamp. Waarmee we meteen bij de eindstanden van onze clubgenoten zijn aanbeland. ... lees verder (Wijnand)

Niet voor jeugdige lezers (6 februari)
Het goede nieuws is dat team 3 zijn wedstrijd afgelopen maandag tegen HZP Schiedam 1 heeft weten te winnen met 5½-2½. Nog mooier is dat koploper Dordrecht 3 heeft verloren en concurrent SO Rotterdam 3 gelijk heeft gespeeld. Hierdoor is team 3 weer de koploper in RSB 1A. Het verslag van teamleider Deo van Longen gaat echter vooral over het randgebeuren en is niet geschikt voor jeugdige lezers. Lees het hier. (Arrian)

[Bijna] einde 1e cyclus (3 februari)
Na de laatste speelavond zijn de meeste beslissingen gevallen. Dat lijkt een open deur, maar bij RSR is dat niet het geval. De winnaars zijn Dolf in 1A, Leo Kranenburg in 1B, wieowie in G2 en Mark in G3. In 1A, 1B en G3 zijn alle promovendi en degradanten bekend. Weliswaar zijn een heleboel weddenschappen de mist in gegaan, maar duidelijk is het wel. Voor sommige mensen is het sneu, zoals Philip die in de laatste twee ronden Marco en Spaan persoonlijk uitschakelt en dan moet toezien hoe de ongeslagen Dolf uitgerekend door Wim op een nul getrakteerd wordt. Resultaat: Philip komt een schamel SB puntje te kort op Wim, die het nog aan het vieren is. Spaan hoefde de laatste partij alleen maar van Philip te winnen om zich te plaatsen... Beiden, Philip en Spaan zullen niet blij zijn met het nieuwe systeem waar twee plaatsen minder te verdelen zijn voor de CL. En dan Rob, die, terug gekomen van een rampzalige start moet toezien hoe op de andere borden al zijn kansen om zeep geholpen worden. In 1B zijn Richard en Jan-Pieter slachtoffer van het nieuwe systeem. En wat te denken van Wil, gedegradeerd naar groep3. Ik krijg al meelij met zijn komende tegenstanders. Zie de website voor de details. ... lees verder (Leo de Jager)