L x h2 in (voorheen) de Groene Hel; RSR 4 op vriendenbezoek (17 februari)
Met 6 auto's en een fiets gingen we vrijdag 15 februari op pad; wat nou carpoolen! De vooruitzichten waren geweldig, overal meteorieten zoals in Rusland en om 20.30u verscheen er ook nog een boven het clublokaal van Charlois Europoort... Dat maakt het toch al gauw tot een thuiswedstrijd. Wat ook een beetje hielp was dat 3 van 4 spelers tegen hun verwachte tegenstander speelden: de topscorers van CE 5. De boodschap die ik hun mee had gegeven was simpel: 2 uit 4 op deze borden.
Bij CE werden die avond weinig interne partijen gespeeld, twee meen ik; wel was hun viertal actief.
Het welkom was warm, helaas zou het een bloederige avond worden. Winst voor Charlois zou promotie betekenen voor Charlois en winst voor ons een promotiekans die we niet zelf in de hand hebben. Kijk, het is namelijk niet de bedoeling dat we Nieuwerkerk 2 op een troon zetten naar promotie, want dit team van Charlois is veel sterker, net als ons team. Algemene impressie: Goedgevulde bar, concurrerend geprijsd. Wel erg warm in de zaal, maar dat vond ik met mijn sterk opkomende griep geen bezwaar...
Iedereen was op tijd en enorm gemotiveerd. Arend en Martin hadden zelfs al een week geen vlees gegeten; kijk dat is voorbereiden...

Dan de wedstrijd:
Bob op 1 had de gehele partij het initiatief tegen Marcel den Bleeker. Na een aanval door het centrum was het venijn uit de stelling en mocht Bob remise aanbieden (˝-˝). De rest van de avond heeft hij genoten van de kwaliteit van de andere partijen en voelde hij de trots in zijn borst opzwellen...

Onverwacht mocht Martin een 1 noteren op bord 6 in zijn partij tegen Piet Verheij. Even daarvoor had ik hem toestemming voor remise gegeven gezien het verwachte paardeneindspel met verbonden pionnenketens… In plaats daarvan won Martin het stuk en de partij (˝-1˝).

Echt genieten was de partij die Lola tegen Tjerk Tinga (huidige rating 1962) op bord 2 speelde. Dit was een partij van de buitencategorie. De witspeler leek steeds meer druk op Lola's koningsstelling te krijgen; wij gewone stervelingen werden licht ongerust... Vanuit het niets kwam daar het offer: 17... L x h2! Tjerk weigerde het offer aan te nemen en keek aan tegen onde(n)kbaar mat in enkele zetten (˝-2˝). Prachtpartij met een Karpoviaans offer ("waar is het mat?"). Zie het fragmentenarchief! Tsja, daar word je wel een beetje euforisch van...

Wouter op bord 8 tegen Hans van Calmhout zei het al na afloop: Spaar me niet, ik heb het verknald; verzachtende omstandigheid: 300 ratingpunten (1˝-2˝). Mark had het behoorlijk zwaar tegen het Klim-Optalent Kevin Nguyen. Er kwam een enorm complexe stelling op het bord, waarin Mark de kwaliteit moest inleveren. In het vervolg pakte hij toch mooi de remise (2-3).

Arend op bord 5 speelde een ongebruikelijk scherp partij tegen Menno Brandenburg. Beide stellingen stonden behoorlijk open. Arend zette een zeer venijnige aanval op, die vanwege dreigend mat achter de paaltjes, niet geheel zonder risico was. Arend hield het hoofd koel en tikte hem mooi uit (2-4).

Een hele bijzondere partij was de partij van Arrian tegen Peter de Joode... 15 zetten lang fijn breiwerk van beiden. Dc3 op zet 16 gaf Arrian een bevrijdend gevoel. In het vervolg verkreeg Arrian in ruil voor de kwaliteit drie pionnen, waarna Arrians paardenkoppel moordend bleek en de kwaliteit werd teruggewonnen. Ondanks een zenuwachtige laatste fase van de partij werd het punt binnengehaald (2-5).

De echte broedermoord vond plaats op bord 4, waar killer-Paul plaatsnam tegen dubbellid killer-Herman van Malde. Ik geloof dat pas na 1,5 uur spelen het eerste pionnetje eraf ging. De hele tijd spande het erom wie de aanval in ging zetten. Er werd gesnuffeld en om elkaar heen gedraaid. Langzaam kwam het initiatief bij Paul te liggen. Touwen werden aangesnoerd. Het gebaar "je-mag-remise-maken-we-hebben-gewonnen" werd beantwoord met een bloeddorstige grijns. De genadeklap werd gegeven door de klok... (2-6)

Al met al een prachtig resultaat. Dit team heeft uitstekend gepresteerd!! Met een beetje mazzel promoveren we dus naar de 1e klasse, waar we team 3 ontmoeten; want, Oostflakkee thuis, altijd moeilijk voor team 3. (TL Mischa)

  Charlois Europoort 5  1786 - RSR Ivoren Toren 4   1710 2 - 6
1. Marcel den Bleker   1931 - Bob Hoos        1911 ˝ - ˝
2. Tjerk Tinga      1769 - Lola den Dunnen    1556 0 - 1
3. Kevin Nguyen      1544 - Mark Beijen      1749 ˝ - ˝
4. Herman van Malde    1812 - Paul Dekker      1878 0 - 1
5. Menno Brandenburg   1794 - Arend Bongers     1694 0 - 1
6. Piet Verheij      1842 - Martin Jaspers Focks  1610 0 - 1
7. Peter de Joode     1756 - Arrian Rutten     1711 0 - 1
8. Hans van Calmthout   1836 - Wouter Scheffer    1574 1 - 0