RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Statistieken en Superstand weer actueel (31 december)
In de eerste maanden van een nieuw seizoen heeft het nog niet zo veel zin, maar aangezien we inmiddels bijna halverwege zijn, wordt het interessant. Wie staat bovenaan in de Superstand? Wie is het langst ongeslagen? Wie heeft het meest achter elkaar verloren? Wie heeft het langst niet gewonnen met zwart? Oftewel, de Superstand en de Statistieken van dit seizoen zijn weer bijgewerkt, en zullen vanaf nu elke week ververst worden. Zie ook de links in het rechtermenu. (Arrian)

FM Joost top in Denemarken (29 december)
Op 28 december speelde FM Joost een zevenrondig rapidtoernooi in Denemarken. In zijn eigen woorden:

Even rapid tournooi gespeeld in Denemarken. We logeren bij vrienden (oud-collega schaakcoach uit Sydney) en dacht dat het leuk was om hier een kersttournooitje te spelen. Zat ik plots als 4e geplaatst in een 1900+ groep met o.a. de kampioen van Denemarken. Dus niet even rustig inkomen na 1,5 uur rijden.
Met wat geluk wist ik m'n eerste 5 partijen te winnen en deze GM Mads te ontwijken. Hij had nl. een halfje laten liggen en in ronde 6 moest ik dus vol aan de bak om hem met zwart van het lijf te houden. Ik had net wat meer tijd dan hij (anders ga je er echt aan onderdoor met die increments) in een dubbel toreneindspel met pion minder wat ik toen dankzij actief spel remise wist te houden.
In de laatste ronde wist ik dus dat ik met winst ongedeeld winnaar zou worden. Mijn tegenstander (2300+) dacht hier anders over en na een verkeerd plan en wat grafzetten bevond ik mij in een middenspel zonder centrum met pion minder. Gelukkig schatte mijn tegenstander een afwikkeling naar een toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen te rooskleurig in en dus remise. Dankzij een nederlaag van GM Mads werd ik hiermee zowaar ongedeeld 1e. Omdat mijn vriend ook nog 3e werd in de onderste groep werd het een erg gezellige rit terug!

De eindstand is hier te zien. En hier is de link naar de toernooi-eindstanden. (FM Joost / Arrian)

RSB-bekerteam in kwartfinale (24 december)
Omdat we in de 1e ronde vrijgeloot waren, hoefde ons RSB-bekerteam slechts te winnen van De IJssel om de kwartfinale te bereiken. Alsof alle teamdecepties van de laatste weken in een klap vergeten moesten worden, werd deze laatste wedstrijd van 2016 een uitslag met ballen. Vier nullen voor de IJssel wel te verstaan. Om tien uur had Herbert het eerste punt al binnen. In een Spaanse ruilvariant wist hij beter dan kopman Leon Jacobse welke zetten er gedaan moesten worden en vrij snel won hij de kwaliteit. In rap tempo klaarde hij dit klusje. ... lees verder (Koots Keet)

Afmelden groepen 1 en 2 vóór 21.00 uur op donderdagavond!!! (23 december)
Het loopt weer de spuigaten uit. Oorspronkelijk stonden er vier partijen ingedeeld in (dit geval) groep 1B. Daar is nu nog maar één van over, omdat spelers zich pas na de deadline van 21.00 uur op donderdagavond bij hun groepsleider afmelden. Bij deze dus een herhaald verzoek om je tijdig bij je groepsleider af te melden wanneer je op de betreffende vrijdagavond niet kunt spelen!!! Nogmaals: vóór 21.00 uur op donderdagavond dien je je bij je groepsleider af te melden! (Arrian)

Schakelaar op komst (21 december)
Vrijdag 23 december zal de Schakelaar verschijnen. Mis hem niet, want anders zul je stuurloos 2017 ingaan en moeten wachten tot 13 januari. Of anders wel ten onder gaan aan het aankomende eindejaars fakenieuwsbombardement.
Zonder Schakelaar kan het ook behoorlijk kaal zijn onder de boom en dan zwijgen wij nog maar over onthoudingsverschijnselen als het aansnijden van het verkeerde kalkoenbeen. Zelfs Herbert komt er speciaal uit Amersfoort voor naar de club en speelt dan gelijk maar een potje mee. Vergeleken daarbij is het voor anderen een kleine moeite.
Met een retro van Paul Dekker is een kerstdag zo naar de kloten. Sterker nog, je kan er wel tot 15 februari mee zoet zijn, maar dan je heb je de eerste prijs van 2017 meteen op zak.
Opgepast voor komende regimechanges in de RSB. Infiltranten als Spaan melden dat Belgische clubs een bod willen doen op RSR. Veel staat op het spel. In de EU is een nieuwe resolutie in de maak, die schaken zelf tot Russische propaganda wil verklaren.
Kortom: maak van de komende schaakloze periode een louterende ervaring. Want wat is het leven zonder Schakelaar? (redactie Schakelaar)

PS: Zoekt u nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Lever eens wat in voor De Schakelaar!

Het 3 - 5 virus slaat toe........ (20 december)
Het afgelopen weekend, vrijdagavond en zaterdagmiddag, gingen zowel TEAM 3 als TEAM 1 in belangrijke wedstrijden met dezelfde cijfers hard onderuit. Hoe het TEAM 1 verging tegen Amersfoort 1 heeft TL Michael al beschreven. Het verslag van de avond tevoren gespeelde wedstrijd van ons TEAM 3 tegen Overschie 2 blijft noodgedwongen wat summier, omdat TL PaulD in de interne competitie de nodige problemen op te lossen had in zijn strijd tegen dreigende degradatie in groep 1A. Daardoor is mij wel het een en ander ontgaan van wat zich 'n verdieping hoger afspeelde. Halverwege de wedstrijd nam Philip desgevraagd de honneurs waar voor wat betreft het in goede banen leiden van de eindfase van deze ontmoeting. Bedankt! ... lees verder (TL Paul D)

Jeugdnieuws: verslag jeugdtoernooi Klim-Op 17 december (19 december)
Zaterdag 17 december was in Capelle het 37e(!!!!) toernooi van Klim-Op. Er waren 58 kinderen aanwezig verdeeld over 3 leeftijdsgroepen. Vanuit RSR Ivoren Toren waren 6 kinderen aanwezig. Er werd volgens het Zwitsers systeem gespeeld. ... lees verder (Robert Aarts)

RSR 1 verliest degradatieduel tegen Amersfoort 1 (18 december)
RSR 1 heeft op zaterdag 17 december 2016 in de laatste wedstrijd van het jaar thuis tegen Amersfoort 1 slechte zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Er werd met 3-5 verloren.

Paul stond een pion voor maar zijn koningsvleugel was flink verzwakt omdat hij na ...Lxf3 met gxf3 moest terugnemen. Dit werd hem fataal. 0-1

Peter stond minder in een stelling met tegenovergestelde rokades omdat een aantal van zijn stukken niet meedeed in het spel. Vervolgens blunderde hij een stuk weg. 0-2 ... lees verder (TL Michael)

Offday voor team V2........ (13 december)
Na twee thuiswedstrijden van ons team V2 stond er op de onwennige maandagavond, de twaalfde van de twaalfde, een ontmoeting tegen het V1-team van De IJssel in Moordrecht op het programma. Na de royale 4-0 overwinning op Nieuwerkerk a/d IJssel V1 , gevolgd door een nipte 1½-2½ nederlaag tegen Onésimus V1, zou een 2-2 gelijkspel niet misstaan. Dat werd het echter niet. In tegendeel, het werd 'n pijnlijke 3½-½ ondergang. In ongewijzigde opstelling beleefde het team een ware offday. ... lees verder (Paul D.)

Stand van zaken in de Interne Competitie (12 december)
Inmiddels zijn we 14 ronden onderweg. Zoals iedereen weet hebben we in totaal 20 ronden beschikbaar. We hebben nu dus, per 2-12-2016, 70% van de ronden achter de kiezen [Dat deze beschouwing pas meer dan een week later op de website verschijnt is niet de schuld van de webmaster, laat dat duidelijk zijn.]. De komende weken hebben we nog het volgende programma voor de kiezen: ... lees verder (IWL Evert)

KNSB beker: RSR zonder te verliezen uitgeschakeld (10 december)
Het KNSB-bekerteam heeft geen wedstrijd verloren, maar toch liggen we uit het bekertoernooi. Na vier keer 2-2 tegen Philidor uit Leiden en Schaakhuis uit Den Haag, bepaalde het reglement dat Schaakhuis door mag naar de derde ronde. ... lees verder (Djeez)

Beter kon niet (10 december)
Gisteren mocht het ongeslagen eerste viertal aantreden in de prachtige Boekenberg te Spijkenisse. Het op papier sterke viertal van Charlois Europoort had eerder deze week verloren van 3-Torens. Alle voorwaarden om onze koppositie te behouden waren dus aanwezig. Hoogmoed komt ten val, maar niet op de Boekenberg. We wonnen met 4-0, beter kon niet. ... lees verder (Alek)

Boerenkoolschaak (7 december)
Zo’n 2 dagen geleden was Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht (zo heette Hendrik Ido Ambacht toen) even bezet door de soldaten van RSR. "Héél Ambacht? Nee, een kleine nederzetting, Centrum Cascade, bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven bepaald niet gemakkelijk..." De voortekenen waren duister: vertraagde treinen, een blauwbekkende taxi-Emilian en twee dolende zielen: Paul en Wouter, die zo'n beetje alle verkeerspleinen mochten nemen in hun vruchteloze zoektocht.

Inderdaad, beste schakers, schaakclub SV H.I. Ambacht. ... lees verder (Lescha)

Jeugdnieuws: verslag toernooi 3 december Papendrecht Grand Prix RSB (5 december)
Zaterdag 3 december was in Papendrecht bij schaakclub PASCAL een schaaktoernooi voor de jeugd in het kader van de Grand Prix RSB. Er waren 9 groepen van 8 kinderen (7 partijen per kind), dus het denksportcentrum was lekker vol (en zo af en toe was het dus ook behoorlijk onrustig). Vanuit RSR Ivoren Toren waren maar liefst 9 kinderen aanwezig. ... lees verder (Robert Aarts)

Tweede team voorkomt vroege crisis na benauwd gelijkspel (3 december)
Na een nederlaag en een overwinning moest het tweede team vol aan de bak in en tegen Charlois, de club we love to hate. Hun derde werd ingeschat als een rechtstreekse concurrent voor promotie. Dus: aanhaken of afhaken? Vechten of vluchten? Kopman Rob gaf het slechte voorbeeld door tegen Henk vd Velde, die vorig jaar een Fischer-comeback maakte na 13 jaar afwezigheid, ongeïnspireerd, onnauwkeurig en bloedeloos op remise af te stevenen, met wit nog wel. Iets teveel Karjakin gekeken de laatste tijd. Het leek of hij heel graag als eerste klaar wilde zijn om dit stukkie te mogen schrijven. Alleen bleek Alek (bord 8) nog eerder klaar ... lees verder (Plas)

Jeugdnieuws: Joep op het Belgische schoolschaaktoernooi Sint-Pietersinstituut (2 december)
Op zondag 27 november 2016 werd het jaarlijkse Belgische schoolschaaktoernooi Sint-Pietersinstituut in Turnhout georganiseerd. Je kunt hier uit Nederland aan meedoen. Wel is het even van belang om te weten dat de indeling op leerjaarniveau is. Leerjaar 3 houdt in dat je in Nederland in groep 5 zit! Joep wilde hier graag aan meedoen, want er was ook een echte Belgische patatkraam. Na overleg met de organisatie deed Joep mee met leerjaar 5 (dit is groep 7 met denkhoofden t/m 11 jaar). Er waren in totaal meer dan 200 deelnemers in één grote gymzaal. Alles liep vlekkeloos. Het was muisstil in de grote zaal en iedereen bleef achter de lijntjes. Daarnaast is dit evenement zeer goed gesponsord; zo kregen de denkhoofden vanaf ronde 4 elke keer een cadeau, variërend van een kaartspel, oplaadbare zaklamp, pen, medaille, snoep, schaakstuk. Dit heb ik Nederland nog nooit meegemaakt. In de groep van Joep zaten 37 denkhoofden, maar eens kijken hoe hij het ervan af bracht. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)