RSB-bekerteam in kwartfinale (24 december)
Omdat we in de 1e ronde vrijgeloot waren, hoefde ons RSB-bekerteam slechts te winnen van De IJssel om de kwartfinale te bereiken. Alsof alle teamdecepties van de laatste weken in een klap vergeten moesten worden, werd deze laatste wedstrijd van 2016 een uitslag met ballen. Vier nullen voor de IJssel wel te verstaan. Om tien uur had Herbert het eerste punt al binnen. In een Spaanse ruilvariant wist hij beter dan kopman Leon Jacobse welke zetten er gedaan moesten worden en vrij snel won hij de kwaliteit. In rap tempo klaarde hij dit klusje.

Mijn partij duurde tegen "rijdende rechter" en huisarts Frank Visser iets korter in zetten. Dat werd een Sveshnikov. Na een paar onnauwkeurigheidjes leidde dat tot een reuzenknol op d5 en een superloper op e4, een heus full spectrum dominance. In een materieel nog gelijke stand was er voor Frank gewoon geen goede zet meer te verzinnen. Wel een plaatje waard.



Voor elven en nog tijdens het analyseren, wandelden Paul B. en Wil ook met hele punten de bar binnen. Het slot van die partijen zag ik dus niet. Tegenstander van Wil Justin Jacobse zette zijn stukken in de opening wel heel bijzonder neer met Ld3 voor de d-pion en 2 paarden aan de rand op h3 en g3. Maar Wil ging daar met creatieve zetten als Dc7-f4-h6-h5 en Lh6 nog overheen en won daarmee de kwaliteit. Paul speelde een rustig Hollands na een agressief begin met h4 van Pim te Lintelo. Nadat Pauls paard in het gat op g4 sprong, liep het verder blijkbaar op rolletjes.

Met een vierklapper het nieuwe jaar in, geen fakenieuws! (Koots Keet)
   RSR Ivoren Toren          1986 - De IJssel                 1912 4  - 0
1. Herbert van Buitenen    w 2116 - Leon Jacobse            z 1926 1  - 0
2. Paul Batenburg          z 1999 - Pim te Lintelo          w 1926 1  - 0
3. Herman Keetbaas         w 1946 - Frank Visser            z 1903 1  - 0
4. Wil Sparreboom          z 1885 - Justin Jacobse          w 1894 1  - 0