Jeugdnieuws: verslag jeugdtoernooi Klim-Op 17 december (19 december)
Zaterdag 17 december was in Capelle het 37e(!!!!) toernooi van Klim-Op. Er waren 58 kinderen aanwezig verdeeld over 3 leeftijdsgroepen. Vanuit RSR Ivoren Toren waren 6 kinderen aanwezig. Er werd volgens het Zwitsers systeem gespeeld.

In de groep tot en met 8 jaar zaten Oscar, Joep en Loek. Er werden in deze groep 9 rondes gespeeld met 13 kinderen. Oscar kwam uit op 4 punten (9e plek), Loek op 4½ punten (8e plek). Joep haalde een monsterscore binnen van 8 uit 9. Helaas haalde Mees de Heij uit Utrecht 9 uit 9, waardoor Joep genoegen moest nemen met een 2e plek.

In de groep tot en met 10 jaar zaten Bent en Joaquin, die 7 rondes speelden met 26 kinderen. Bent kon een partij claimen door 4x een foutieve zet van zijn tegenstander, maar door een misverstand met de wedstrijdleider ging dit mis. Uiteindelijk toch 4½ punten, goed voor een 6e plek. Joaquin haalde 4 punten en werd daarmee 9e.

In de groep tot en met 12 jaar zat Jannes, die 7 rondes speelde (groep van 19 kinderen). Het leek een hele zware dag te worden voor Jannes, maar hij had al snel een overwinning te pakken op favoriet Daniel Franke. De mooiste partij was misschien die wel tegen Lennart Pols, waarbij Jannes, spelend met zwart, een geweldige mat achter de poortjes uitvoerde. Hieronder de beschrijving:



Na een klassieke Schotse opening heeft Jannes maar liefst 3 pionnen achter elkaar gekregen op de c-lijn en gaten in z'n verdediging. Wel staat een pion op het punt om een paard op te peuzelen. Wit aan zet kan het paard nu gaan redden. Echter, wit kiest voor Dxa5 (??). Het witte paard blijft dus staan, Jannes zou 'm nu kunnen slaan. Hij ziet echter opeens iets, dat veel mooier is om te pakken, namelijk de witte pion op f2!!! Dxf2 dus, wit zet nog de koning naar h1, maar dat is natuurlijk uitstel van executie. Zwart doet Df1, wit slaat de dame, maar de zwarte toren zet daarna schaakmat.

Uiteindelijk kwam Jannes uit op 5 uit 7, goed voor de 4e plek en een prijs voor de grote overscore van 2,78!! Erg goed gedaan dus.

Het volgende jeugdtoernooi in de buurt is in de kerstvakantie op 29 december, ook in Capelle. Dit is weer een Grand Prix toernooi.













Verslag en foto's: Robert Aarts