RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Snelschaken voor de ROPARUN op 6 april (31 maart)
A.s. woensdag 6 april wordt er 's-avonds in het gebouw van Nationale Nederlanden (naast het Centraal Station in Rotterdam) een snelschaaktoernooi georganiseerd. Op de RSB-site vind je veel informatie, maar belangrijk is dat het inschrijfgeld volledig wordt gebruikt voor de ROPARUN. De opbrengst wordt dan ook gebruikt voor middelen in de strijd tegen kanker.

Het toernooi vindt plaats op een mooie locatie en het is de moeite waard om mee te doen. Aarzel niet en schrijf je in, een gemoedelijke sfeer is er zeker en het doel waar we voor schaken is natuurlijk ook van groot belang.

Groet en tot woensdag 6 april ! (Wim)

Jeugdnieuws: Verslag toernooi Haeghe Ooievaar 19 maart 2016 (23 maart)
In het bewolkte Loosduinen werd op zaterdag 19 maart in de Hofstadschool het toernooi van Haeghe Ooievaar gespeeld. Ondanks een groot aantal zieken was het gezellig druk. Vanuit RSR Ivoren Toren waren naast trainer Margreet helaas maar twee kinderen aanwezig, namelijk Joaquin en Beau, maar die hebben het heel goed gedaan! ... lees verder (Robert Aarts)

Minimaal team 1 (21 maart)
Naast al het nerveus gedoe rondom team 2 werkte ons eerste team zaterdag 19 maart gestaag verder aan haar reeks minimale overwinningen op underdogs. Dit maal onderging Paul Keres 2 dit lot.

Even voor vieren, de eerste 20 zetjes stonden er op de meeste borden wel op, gingen er vrijwel gelijktijdig 3 messen door de boter. Bij Oscar en Plas ging dat op behoorlijk ingetogen wijze. (zie fragmenten) ... lees verder (Keet)

Moed verloren, al verloren....... (20 maart)
Zaterdagmiddag 19 maart 2016. Na een uurtje spelen tijdens de zevende ronde KNSB-competitie, klasse 3E, in het degradatieduel tussen de 2e teams van RSR Ivoren Toren en Het Witte Paard Haarlem, komt Paul Batenburg naar me toe met de mededeling dat hij zojuist een remisevoorstel heeft gekregen van tegenstander Enno Noordhoff. Wat te doen? "De partij moet nog beginnen, we gaan toch vechten?", stelt hij mij de vraag. "Natuurlijk," zeg ik, "op deze manier winnen we de oorlog zeker niet!". Enkele uurtjes later, om half 5, bij een 1-0 voorsprong voor de onzen dankzij een prima overwinning van Paul Tromp op Hubrecht van den Brekel na scherpe Siciliaanse schermutselingen, reikt eerdergenoemde PaulB Enno de hand als teken van overgave, ook al na een Siciliaans onderonsje. (1-1). ... lees verder (Jullie altijd optimistische teamleider, Paul Dekker)

Team 2 bewijst zichzelf, de RSB en team 3 zeer slechte dienst (19 maart)
Zaterdag 19 maart werd de 7e ronde van de KNSB-competitie gespeeld. Team 1 wist nipt te winnen van Paul Keres 2 met 4½-3½. Team 2 moest tegen een directe concurrent voor degradatie, HWP Haarlem 2. Team 2 liep tegen een 3½-4½ nederlaag aan. Hiermee bewees het niet alleen zichzelf, maar ook de RSB en team 3 een zeer slechte dienst. Overwinningen bij Promotie (nr 8, echter een sterk team dat verrassend laag staat) en bij nr 10 ZSC Saende 2 zijn bitter noodzakelijk om een langer verblijf in de KNSB te garanderen. Verslagen/klaagzangen zullen volgen. (Arrian)

Jeugd redt derde team (19 maart)
Vrijdag 18 maart was HZP Schiedam 1 de gast van team 3 in het Nivon. Voor de gasten stond niets meer op het spel. Door ziekte van kopman John van Baarle was het team verzwakt. Bij ons waren Sebastiaan Janse en Maarten van Doorn opgeroepen als invallers. Daarmee riep het derde het grootste aantal spelers op van alle teams in RSB klasse 1A. Bij winst kon het derde, als beste nummer twee in de eerste klasse, de extra promotieplaats innemen die vrijkomt als RSR 2 en Charlois 3 niet degraderen uit de 3e klasse KNSB.

Als eerste was Arend (bord 5) klaar. Zijn tegenstander Frans Groeneweg nam met wit in een Engelse partij geen enkel risico. Na ruil van een aantal stukken en het doorschuiven van de d-pion naar d5 – wat een mooi veld voor zijn paard of loper had kunnen worden - hielp hij zijn aanvalskansen om zeep. Hierna bood hij remise aan, wat moeilijk geweigerd kon worden. ... lees verder (Arend)

Team V1 mazzelt tegen Onésimus V1 (19 maart)
Op donderdag 10 maart toog team V1 naar De Scheepjes, de nieuwe speellokatie van Onésimus, alwaar gestreden moest worden tegen hun 1e viertal. Na eerst de enigszins gevaarlijke trappen overleefd te hebben, moesten de spelers ook zien te overleven op het bord. Aan bord 3 viel de eerste uitslag te noteren: Arrian kreeg met wit het Frans tegen, speelde zoals altijd de ruilvariant (vanwege enkele zéér slechte ervaringen met de doorschuifvariant), en een niet bijster aandringende tegenstander die ook alle complexiteit uit de weg ging, leidde tot een snelle remise (½-½). ... lees verder (Arrian)

Interne: Jeugd vs. Volwassenen van afgelopen vrijdag (13 maart)
Afgelopen vrijdag heeft de jeugd weer volop geschaakt tegen de volwassenen. In totaal werden er zes potjes gespeeld ... lees verder (Guher Aslanoglu)

Jeugdnieuws: Schaakverslag 6e GP SGS Maarssen 6 maart 2016 (7 maart)
Wesley (groep 1) en Chivaro (groep 3) namen deel aan 6e GP van SGS in Maarssen. In totaal waren er 15 groepen aanwezig. Wesley werd derde met 4 uit 6 en Chivaro eerste met 6 uit 7. Twee gigantische bekers mee naar Rotterdam! Hieronder een impressie.. ... lees verder (Guher Aslanoglu)

RSR staat ook in de kroeg zijn mannetje (6 maart)
Afgelopen zaterdag werden in diverse café's rustig lunchende Tilburgers opgeschrikt door luidruchtige schakers. De omzet van acht deelnemende kroegen werd flink opgeschroefd middels een heus kroegloperstoernooi. Zeven ronden snelschaken, iedere ronde in een andere kroeg, uiteraard was RSR van de partij! Het eerste illustere duo bestond uit niemand minder dan Tim en Lennard, gevreesd door vijand en vijand. Volgens Tim verliep hun hele toernooi naar wens, op de allerlaatste minuut na. Hij stond gewonnen maar, [vul zelf uw pletsmoes in]. Toch was de uiteindelijke 8½ uit 14 bepaald niet slecht, gezien het sterke deelnemersveld met opvallend veel - al dan niet alcoholisch benevelde - meesters. Ook schrijver dezes besloot na jaren weer eens een toernooitje te spelen. Niemand van RSR durfde een samenwerking met hem aan, dus werd good-old Kresna Soerjadi, in Charlois kringen beter bekend als Black Fischer, van stal gehaald. De zwarte Bobby, toch niet bekend staand als kroegtijger, kwam volledig ontketend tot de Fischer-score 6 uit 7! Dit had zelfs nog een halfje meer moeten zijn, maar omdat de bestelde kroketten te laat werden geleverd wist Kresna een eindspel van 2L+pi tegen T nog studie-achtig in remise te laten verzanden. Hierbij stak Rob met 2½-7 wel erg bleekjes af, al moet gezegd worden dat de tegenstand het gemiddelde RSR-prutsniveau verre oversteeg. Ook 8½-14 dus, ver boven par! Na afloop werden in de verzamelkroeg onder het genot van diverse alcoholische versnaperingen de prijzen uitgereikt en vertelden alle teams elkaar dat 14 uit 14 toch echt tot de mogelijkheden behoorde. De dag eindigde met een dure overwinning van Tim op Kresna; hij bleek gelijk te hebben betreffende het plaatselijke parkeerbeleid. Kresna dacht kosteloos te hebben geparkeerd, Tim en parkeerbeheer dachten hier anders over, met een vette prent tot gevolg. Geen respect voor de topscorer! Voor de volledige eindstand klik hier. (Rob van der Plas)

Bronckhorst, van Gaal, van Vlaardingen; team 4 verliest wederom (5 maart)
Vijf voor acht, vrijdagavond 4 maart, Nivon. Leo en ik zijn koortsachtig bezig de zaal in orde te maken. De spelers van team 4 zijn nog niet in zicht, zeven spelers van Overschie 3 zijn dan al gearriveerd en helpen mee de zaal in orde te krijgen, zodat om zes over acht de wedstrijd kan beginnen. Er staat voor beide teams heel veel op het spel; Overschie heeft 5 punten, RSR slechts 3. Een beetje voetbalclub heeft zijn trainer dan al lang eruit gebonjourd...

Het eerste uur verstrijkt wanneer de eerste contouren zichtbaar worden. Zeven partijen kennen behoorlijk traditionele openingen uit het ijzeren repertoire, plus de exotische opening van Léon. ... lees verder (TL Mischa)

Terug van weggeweest: Statistieken en Superstand (3 maart)
In het seizoen 2012/2013 werden de Statistieken en de Superstand voor het laatst bijgehouden. Het is immers vrij veel werk om alle uitslagen keurig te administreren. Na een verbaasd mailtje hierover van een RSR-lid (naam bij de redactie bekend) aan de redactie is er weer schot in de zaak gekomen. Na het invoeren van alle uitslagen tot op heden van het lopende seizoen konden de Statistieken en de Superstand weer berekend worden. Uiteraard is het de bedoeling deze weer up-to-date te houden. Ga naar de links onder in het menu rechts om te zien wie de Superstand aanvoert, wie het meest achter elkaar verloren heeft, wie het vaakst achter elkaar gewonnen heeft, etc. (Arrian)