Moed verloren, al verloren....... (20 maart)
Zaterdagmiddag 19 maart 2016. Na een uurtje spelen tijdens de zevende ronde KNSB-competitie, klasse 3E, in het degradatieduel tussen de 2e teams van RSR Ivoren Toren en Het Witte Paard Haarlem, komt Paul Batenburg naar me toe met de mededeling dat hij zojuist een remisevoorstel heeft gekregen van tegenstander Enno Noordhoff. Wat te doen? "De partij moet nog beginnen, we gaan toch vechten?", stelt hij mij de vraag. "Natuurlijk," zeg ik, "op deze manier winnen we de oorlog zeker niet!". Enkele uurtjes later, om half 5, bij een 1-0 voorsprong voor de onzen dankzij een prima overwinning van Paul Tromp op Hubrecht van den Brekel na scherpe Siciliaanse schermutselingen, reikt eerdergenoemde PaulB Enno de hand als teken van overgave, ook al na een Siciliaans onderonsje. (1-1).

Kort daarop komen we toch weer op voorsprong: Lucas Gortemaker weet de Colle-opstelling van David Joziasse op effectieve manier te ondermijnen en zowaar het mat te bewerkstelligen! (2-1)

Lang genieten van deze gunstige stand is er niet bij, want Jason Zondag tracht zich op z'n Frans staande te houden tegen hun topscorer Rob Mulder, maar ondervindt van nabij hoe deze topper aan zijn score van 6½ uit 7 komt. (2-2)

Peter Torczynski vervangt de zieke Wil Sparreboom (beterschap!) en is na afloop van zijn partij tegen Ben de Jong ontevreden met de remise; "ergens" had hij (en ik had dat gevoel ook) de winstvooruitzichten laten liggen. (2½-2½)

Bob Hoos, niet wat je noemt in vorm de laatste tijd, legde even daarna het loodje tegen Jan Seeleman. In het uiteindelijk ontstane toreneindspel was hij volstrekt kansloos. (2½-3½)

Opmerkelijk feit was, dat in de laatste twee partijen de jeugd aan beide zijden een belangrijke rol zou spelen. Zo wist Philip Westerduin in zijn partij tegen Wolf Mestrom de stand weer gelijk te trekken. Na een Sveshnikov-middenspel beleefde hij enkele angstige en benauwde momenten. Na loperwinst en via een koningsmars naar "de overkant" (d7) wist hij aan een serie dameschaakjes te ontsnappen en dwong op die manier Dolf tot overgave. (3½-3½)

Aan de andere jeugdige, onze eigen Lola den Dunnen, restte toen de zware, ondankbare en onmogelijke taak om tegen hun teamleider Peter Beerens in 'n minder staand eindspel de remise uit het vuur te slepen, waardoor de 4-4 bereikt zou zijn. Het was te veel gevraagd, helaas! (3½-4½)

Terug naar het begin: Als,als,als..... Als PaulB toch maar de remise was overeengekomen?? Niks te als...., vroeger zeiden ze As is verbrande turf......! Consequentie van deze nederlaag is wel, dat we reeds over 2 weken, zaterdag 2 april, de wonden gelikt moeten hebben, en met vernieuwde moed naar Zoetermeer optrekken om tegen Promotie de strijd tegen Degradatie met succes hopen voort te zetten. En weer 3 weken later, zaterdag 23 april, hopen we ons dan definitief veilig te spelen in Zaandam tegen hekkesluiter ZSC-Saende 2. We geven de moed niet op..... Moed verloren? Al verloren ! (Jullie altijd optimistische teamleider, Paul Dekker)

   RSR Ivoren Toren 2      1965 - HWP Haarlem 2           1967 3½ - 4½
1. Jason Zondag            2011 - Rob Mulder              2091 0  - 1
2. Paul Batenburg          2035 - Enno Noordhoff          2050 0  - 1
3. Paul Tromp              2015 - Hubrecht van den Brekel 1976 1  - 0
4. Philip Westerduin       2026 - Wolf Mestrom            1901 1  - 0
5. Lola den Dunnen         1905 - Peter Beerens           1934 0  - 1
6. Bob Hoos                1865 - Jan Seeleman            1965 0  - 1
7. Lucas Gortemaker        1830 - David Joziasse          1913 1  - 0
8. Peter Torczynski        2035 - Ben de Jong             1903 ½  - ½