RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Brekend nieuws (30 januari)
Dolf heeft zich teruggetrokken voor de Champions League. Overigens om positieve redenen, hij is [te] druk bezig met de NK jeugd en daardoor de komende tijd nauwelijks in staat te spelen op vrijdag.

Dat betekent dat er een plek vrij komt in de CL, maar daardoor ook in de volgende groepen.

Voor de CL: We beschouwen Marco en Nathanaël als zijnde gelijk geëindigd (beiden staan op -1) en laten ze daarom een beslissingsmatch spelen op één avond, aanstaande vrijdag 3 februari: 2x 45”-rapid partijen, bij 1-1 gevolgd door 2x 5”-snelschaken plus bij wederom 1-1 een sudden death à la Coppa [loten om de kleur; 6” voor wit, 5” voor zwart en bij remise gaat zwart naar de CL].

Verdere gevolgen: Uit Groep2 volgt dan ook een extra promotieplaats. Maarten promoveert nu altijd en de laatste plek is voor Bob of Xander. De scenario's zijn:
Dik – Bob 1 – 0: MPG voor Maarten en Xander
Dik – Bob ½ - ½: MPG voor Maarten en Xander; Onderling ½ en Xander promoveert op basis van SB
Dik – Bob 0 – 1: MPG voor Maarten en Bob

Uit Groep3 is al een extra promotie geweest voor Arrian, en dat betekent dan een plaats minder degraderen uit G2 ofwel: Michael degradeert niet. (Leo de Jager)

Viertal haalt in Schiedam weer twee punten binnen (30 januari)
Nog volledig in de roes van de vierpunter tegen IJsselmonde ging ons viertal 10 dagen later alweer naar Schiedam om dit te proberen te evenaren. Terwijl Bart thuis bleef, verbitterd over weer een maandagse wedstrijd, doch duimend over een goede afloop voor de teamgenoten, waren onze trouwe invaller Emilian, Shakir, Marius en Angelo door de stromende regen op zoek naar een parkeerplekje. Daar wij drie straten verderop moesten parkeren waren we bevreesd dat heel Schiedam was uitgelopen voor deze wedstrijd. Gelukkig viel het binnen mee met het aantal supporters. Meteen werd Emilian begroet door zijn tegenstander van zijn gewonnen partij met het vijfde een week eerder.

De angst zat er goed in dat deze zijn clubgenoten uitgebreid zou inlichten over de speltactieken van Emilian. Hij had het inderdaad zwaar in het begin van zijn partij op bord 1. Er was geen doorkomen aan. Ook Marius met wit op 3 had een taaie. Het schoof mooi in mekaar. Voordeel voor de een of de ander was door mij (Angelo) moeilijk te zien. Shakir op 2 kwam al gauw in de verdrukking maar hield stand. ... lees verder (Angelo)

Open doekje valt (6) (29 januari)
Op de "laatste" speelavond van de cyclus zijn er flinke vorderingen gemaakt.

In 1A heeft Marco het geprobeerd tegen Wim, maar die is nooit echt in problemen geweest en Wim nam uiteindelijk het volle punt mee naar huis, en passant de groep op zijn naam schrijvend, gefeliciteerd. Marco begint volgende week in de MinorPromotie. Omdat ook Paul Dekker niet verder dan remise kwam tegen Joost van Rosmalen hebben we met nog maar één partij te gaan [Martin – Paul Batenburg] de computers aangezet met als conclusie: Sneu, maar waar, voor Pim is dat hij één SB puntje minder bijeen heeft gesprokkeld dan Paul en daardoor is Pim dus hoe dan ook gedegradeerd en gaat PaulB naar de MPG.

In 1B was bijna alles al beslist. Dankzij de remise tegen Joost van Ruitenburg weten we nu ook dat in deze groep de felicitaties naar Oscar gaan. Jos kan nog zijn saldo oppoetsen ten koste van Philip.

... lees verder (Leo de Jager)

Start 2e cyclus op 3 februari (26 januari)
Op vrijdag 3 februari start de 2e cyclus. De groepsleider van de CL zal zijn Joost van Rosmalen, van de MPG is dat Leo de Jager en van groep 2 Jos van der Kaap. (Leo de Jager)

Wijk aan Zee met Arnold en Wijnand (26 januari)
Met het aanbreken van onze rustdag hoogste tijd voor een tussentijds objectief rapport over de ware gang van zaken in Wijk aan Zee. Ofschoon het merendeel van de wijkaanzee-watchers hierin geen interesse zal tonen toch nog even de tussenstand: Arnold staat met 3 uit 6 stijf in de middenmoot en Wijnand is er zelfs in geslaagd om 4 punten bijeen te vergaren.

Beiden zijn zeer tevreden met dit resultaat en konden daarom afgelopen woensdag het bezoek van de zoals altijd kritische clubgenoten vol vertrouwen tegemoet zien. Daarin werden zij zeker niet beschaamd, niets dan lof daalde over ons neer. ... lees verder (Wijnand)

Viertal wint ruim (24 januari)
De lastige uitwedstrijd in Schiedam tegen 't Zwarte Paard van afgelopen maandag is ruim gewonnen met ½-3½. Verslag volgt later... (Angelo)

Open doekje valt (5) (23 januari)
Op wat formeel één na laatste speeldag zijn is nog steeds niet alle beslissingen gevallen.

In 1A gaan Dolf en Richard dankzij hun wel erg snelle puntendeling beiden naar de Champions League. Paul Dekker heeft zijn eerste scalp binnen, en wel die van Martin, die door de vlag ging. Doordat Marco geen remise speelde tegen Joost van Rosmalen maar met niet minder dan een heel punt genoegen nam zijn er nu drie kandidaten voor één plaats, namelijk Martin, Marco en Joost van Rosmalen. Om het te halen moet Joost dus winnen van Paul Dekker, moet Martin beide partijen verliezen en moet Marco verliezen [anders gaat Marco op onderling resultaat door]. Dan hebben we nog één partij over [Dolf – Pim] en ongeacht dat resultaat houdt Martin meer SB over dan Joost, dus Joost definitief MPG.

Voor de tweede plek zijn meerdere scenario’s: ... lees verder (Leo de Jager)

Teleurstelling voor Mark (18 januari)
Bij de dagvierkampen van Tata heeft Mark ongetwijfeld tot zijn eigen teleurstelling slechts 1 uit 3 gehaald in poule 4F. De eerste twee partijen werden verloren, waarna de laatste ronde zijn toernooi toch nog een beetje redde door te winnen. Mark was op rating als derde geplaatst, en behaalde een TPR van 1706. (Arrian)

Over en sluiten voor RSB-bekerteam tegen CHESS (18 januari)
(Noot redactie: Het is niet vaak dat de redactie twee verslagen krijgt over - nota bene - een nederlaag. Zelfspot is onze leden niet vreemd ...).

Helaas was het maandag 16 januari al snel een moelijke match door een snelle afstraffing voor Floris van Erik Smeekes. Na een voortvarende Benoni met f4 van Floris, plaatste Smeekes zijn toren al snel op e8. Dan kun je maar beter zo snel mogelijk opkrassen met die koning op e1, zoals Floris naliet. Pxe4 volgde snel en dat was doos. Als pletsmoes kunnen we Floris nog nawrijven dat hij zich al voor de partij enige zorgen maakte voor zijn al vroeg in de volgende ochtend te geven college macro-economie, veel meer dan dunne soep valt daar vandaag de dag niet mee te koken. Maar zo werd die extra voorbereidingstijd nog een meevaller. Alek kreeg wat weinig spel voor zijn geofferde pion en moest later op de avond ook al de vlag strijken. Hij was als playing captain kennelijk niet erg zeker van zijn zaak, anders zou hij zichzelf ongetwijfeld weer tegen de bord 1 speler van CHESS, Ron Burgerhout, hebben gezet, wat een aantal jaren geleden op dezelfde lokatie zo’n succes was en op rating zou dat ook nu weer een logische keuze zijn geweest. Maar ja, het idee van pc te zijn eist zo zijn tol.
Nu mocht Wil het proberen tegen Burgerhout. Dat lukte heel aardig met het loperpaar voor Wil tegen 2 tamelijk kreupele paardjes. Lange tijd had hij het volle punt op de schoen. Lepe Ron wist in tijdnood toch wat tegenspel te verkrijgen, zodat Wil moest vluchten met eeuwig schaak. Dat was even daarvoor Keet ook al gelukt tegen Bart Voogt. Deze was ingevallen voor Joop Klijn, die maandagmorgen al vroeg meldde de muizenissen van het weekend nog niet te boven te zijn. Het lot gaf hem weer zwart, zodat na het succes van vrijdag een Boedapester niet kon uitblijven. De Wolgaverwachtende Bart gaf na de partij aan dit allemaal eens “uitvoerig bekeken te hebben tot +1.5”, maar in de mensenwereld verhinderde het niet dat de partij van begin tot einde een tactische heksenketel werd, die vooral wit veel hoofdbrekens èn tijd kostte. Het enige overgebleven en matdreigende Pestpaard kon op de valreep nog juist een vrijpion op de zevende rij en een kwaliteit méér neutraliseren. Een gelijkspel met 2 nederlagen en 2 remises telde in dit geval niet, dus volgend jaar beter. (Keet)

Maandagavond: bekerteam vertrapt in de Broekpolder (18 januari)
Dit wordt geen vrolijk stukje. Evenmin is schaken in Vlaardingen op maandagavond een vrolijke gebeurtenis. De mannen van CHESS zijn gewend om in het anonieme Sportpalast te schaken, voor de gemiddelde RSR-speler valt dit niet mee. Het kostte het teamleidersduo Leo en Richard de grootste moeite een RSB-beker team op de been te brengen. Een aantal toppers bedankte vriendelijk of meldde zich vlak voor de wedstrijd ziek. Zelf hielden de teamleiders zich ook afwezig, zodat ik verantwoordelijk was voor de opstelling en bevoegd was het komende doodvonnis te tekenen. Doordat de Vlaardinger Sporthal met het OV onbereikbaar is, was het opgetrommelde team bestaande uit Floris, Herman en mijzelf, onderworpen aan de BMW-rijstijl van good old Wil, de vierde speler die voor het gemak op bord 1 geplaatst was. Ik had mijzelf op het laatste bord gezet. Mijn schaakresultaten gerechtigden meer een 9de of 10de bord, maar dan had er een virtuele tafel in de aangrenzende Japanse eetgelegenheid geplaatst moeten worden. Japans eten in een sporthal, het moet niet gekker worden. Dan over de wedstrijd. Zelden heb ik een witspeler zo brak de Benoni zien spelen als Floris. Na een half uur keken we dus tegen de eerste nul aan. Floris was daarna enige tijd verdwenen, waarschijnlijk moest hij zich even afreageren in de aangrenzende Broekpolder. De Vlaardinger kranten hebben nog geen melding gemaakt van grootschalige vernielingen in het bos, we wachten af. De lopende drie borden stonden ondertussen redelijke tot goed. De tweede beslissing viel aan mijn bord. Zeer tegen mijn schaakstijl in ruilde ik met zwart de dames op zet 9. Ik wist de koning van mijn tegenstander in het midden te houden en een toren stond ook de hele partij op stal. Door een noodzakelijk pionoffer kreeg ik schijnbaar meer speelruimte. Helaas, het was allemaal optisch. Zelfs Fritz gaf mij de hele partij geen plusje. Als ik mij niet zelf in het zwaard geworpen had was ik 20 zetten later wel doodgedrukt: 2-0 achter. Herman had eerder een leuke aanvalsstelling opgebouwd, maar was in rap tempo deze aan het vernielen. Hij leek kansloos ten onder te gaan, maar wist er nog fabuleus een remise uit te slepen. We lagen dus uit de bekercompetitie. De mooie partij van Wil was een formaliteit. Hij leek even te winnen met twee mooie lopers en een pion meer, maar had te weinig tijd: remise dus en het bekerteam met van 3-1 vertrapt in de Broekpolder. Het commentaar van de elders spelende teamcaptain Leo: ”Verlost van de RSB-beker!”. (Alek)

Thriller voor RSR 5 (17 januari)
Het was weer afzien en zweten tegen het altijd lastige HZP. Behalve Blue Monday hadden we ook te maken met een heuse degradatie wedstrijd, een zwerftocht door Schiedam met een Hongaars sprekende Tom Tom en natuurlijk het gemis van Sjonnie onze bord 1 speler. Tja en dan heb je het als captain echt zwaar. De wedstrijd begonnen gelijk al slecht met Mischa, verslikte zich in de opening en na wat touwtrekken was de 1-0 achterstand een feit. Ondertussen moest Hans vol aan de bak om niet weggedrukt te worden…..het ergste werd gevreesd…. maar de nul werd door Arnold geslikt … een donderslag bij heldere hemel (2-0). Een verkeerde koningszet en over en uit, geen goede generale voor Tata Steel. Gelukkig stond Leo zeer goed, was Emilian langzaam bezig met het smoren van de vijandelijke linie en had Martin een lekker piontje gesnoept. Hans wist het te keepen en kreeg de vredespijp overhandigd, niet veel later een cadeautje voor Leo in de vorm van een toren en dus een punt (2½ - 1½). Ondertussen ging Lola vol in de denktank, stond Maarten lekker, wist Emilian de druk nog verder op te voeren en ging Martin knap naar een gewonnen eindspel en wist de stand gelijk te trekken (2½ - 2½). Hierna was het lang wachten, captain Mischa begon tactische lijnen uit te zetten en de barman ging overuren draaien. Kortom het zweet uurtje was aangebroken. Bange blikken aan bord 1 waar Lola langzaam werd weggedrukt, hoopvolle blikken bij Maarten en ongeduldige blikken bij Emilian die naar een gewonnen eindspel ging. Lola's koning stond op de tocht en bezweek uiteindelijk dramatisch, Emilian wikkelde slim af en ging naar een niet te stoppen promotie en dat bracht de stand weer gelijk (3½ - 3½). Met alleen Maarten nog over die al een tijdje zat te zuigen met D + L tegen D + P en remise had afgeslagen, hopend op een doorbraak of een foutje. Met de tijdnood fase op de klok deed Maarten een onreglementaire zet …wat nu ?  tijdstraf of lijfstraf? Het bleef bij een waarschuwing van vredesduif Aad Juijn  en snel daarna remise en dus 4-4. Maar wat als…… Arrian Rutten wedstrijdleider was geweest……wat als er lijfstraffen waren uitgedeeld en wat als de heren alles of niks hadden gespeeld.... We zullen het nooit weten, wat we wel weten is dat we weer een stapje dichterbij handhaving zijn en zo ging captain Mischa zonder Tom Tom fluitend huiswaarts.

Vrijdag de dertiende is niet altijd een ongeluksdag, hoewel... (16 januari)
... ze daar in IJsselmonde nu anders over denken.

Op vrijdag de dertiende had het viertal een thuiswedstrijd in de vijfde ronde, na een bye in de vierde. Willem van Overdijk van IJsselmonde was zo vriendelijk te melden dat zijn teamgenoten een kwartier te laat zouden komen vanwege het ophalen van Dennes Langeveld die visueel gehandicapt is, en het verkeer zat ook nog eens erg tegen. Op dat moment werd er al driftig gezocht naar een lokatie om te schaken daar de gebruikelijke speelzalen bezet waren en in de hoofdzaal was de jeugd nog fanatiek aan het spelen. Door deze vertraging was er enige verlichting bij de team-/wedstrijdleider Angelo en konden we rustig de jeugd aflossen en zo hoefde onze gast Dennes niet onnodig de trappen op.

Alles en iedereen, incl. Willem, stonden om 20:15 klaar om te beginnen. Maar de tegenstander was na een half uur nog niet in beeld, het is ook een wereldreis om de Maas in de vrijdagavondspits over te steken. Om half negen zijn de klokken toch gestart. Gelukkig kon Willem snel tot rust gebracht worden na het zien van zijn maatjes, die enkele ogenblikken later kwamen binnengestormd. Na het vervangen van bord vier door een visueelvriendelijk schaakspel onder het toeziend oog van Marius kon de wedstrijd dan eindelijk echt van start gaan, zo'n 10 minuten na het starten van de klokken. ... lees verder (Bart en Angelo)

Weekendvierkamp TaTa succesvol verlopen voor Stijn en Philip (16 januari)
Dit weekend namen Stijn en ik (Philip) deel aan de weekendvierkamp van het TaTa Steel Chess Tournament 2012 te Wijk aan Zee. Beiden speelden we in een van de groepen 3 en beiden werden we daar ongedeeld eerste en verdienden daarmee (naast een geringe geldprijs) promotie naar een van de groepen 2 van volgend jaar. Hieronder de eindstanden. (Philip)



Philip en Stijn subliem bij Tata (15 januari)
Zowel Philip als Stijn waren met hun rating van 2066 huizenhoog favoriet in hun poule (Philip: 3C; Stijn: 3H) bij de weekendvierkampen van Tata. Nu waren de poules nogal onevenwichtig van samenstelling, maar je moet het natuurlijk wel even waarmaken. Beiden startten met 2 uit 2, waarna een remise in de laatste ronde volstond voor de groepswinst. Stijn had een TPR van 2224, en Philip een TPR van 2190. (Arrian)

RSR wint nipt van Spijkenisse in KNSB beker (14 januari)
In het ijskoude zolderkamertje van het Nivon heeft RSR op vrijdag de 13e in een spannende wedstrijd Spijkenisse uit het KNSB-bekertoernooi gezet.

Herbert had het loperpaar in een 2L tegen P+L eindspel met beiden drie pionnen en kreeg remise aangeboden. Deze liet ik weigeren omdat Dolf aan het verliezen was en Jos niet heel lekker stond.

Jos offerde een f-pion om een koningsaanval uit te voeren. De pion werd later terugveroverd, terwijl de koning van de tegenstander een beetje kwetsbaar stond omdat zijn g-pion ontbrak. Alleen kon Jos dameruil niet meer voorkomen. Desondanks leek Jos nog steeds beter te staan vanwege een iets betere pionnen structuur (twee tegen drie pionneneilanden). Alleen hadden de c-,d-,e- en f-pionnen van de tegenstander behoorlijk veel centrumcontrole en werd een vrijpion in het centrum gecreëerd in een T + licht stuk eindspel. Jos stond hierdoor ietsjes minder, maar tot mijn verbazing kreeg Jos een remiseaanbod wat ook werd aangenomen. Dus ½ - ½. ... lees verder (TL Michael)

Open doekje valt (4) (14 januari)
Gisteren op vrijdag de 13e zijn er meer de beslissingen gevallen dan er partijen gespeeld zijn.

In 1A werden drie partijen gespeeld, en heeft Arno dankzij een zwaar bevochten remise tegen Wim zich als tweede in deze groep geplaatst. Het degradatie duel Pim - PaulD werd verloren door Paul Dekker die daarmee zeker is van Groep 2. Pim de winnaar van datzelfde duel heeft nog steeds hoop om de dans te ontspringen. Richard weigerde hardnekkig zich te plaatsen voor de CL door zichzelf stuk te offeren tegen Paul Tromp, vermoedelijk om de toto omzet nog verder te verhogen.

In 1B is niet gespeeld, alles wordt in gereedheid gebracht voor de uitgestelde klapper Floris – Oscar, met een hypernerveuze Spaan tandenklappend of knarsend in de ereloge. De resterende drie partijen [Jos – Philip, Oscar - JoostRuit en Stijn - JoostRuit] zijn alleen nog van belang voor de beginscore in de CL. ... lees verder (Leo de Jager)

Viertallengeweld (14 januari)
Vrijdag 13 januari bleek niet bepaald veel ongeluk te brengen voor de twee viertallen die het strijdperk betraden. Het KNSB-bekerteam speelde in de reguliere wedstrijd 2-2 tegen Spijkenisse, waarna het noodzakelijk geworden snelschaken met 3-1 werd gewonnen. Het RSB-viertal (i.e. team 6) versloeg IJsselmonde met 4-0. Verslagen van beide wedstrijden volgen. (Arrian)

RSR 1 onderuit tegen koploper Kennemer Combinatie 1 (8 januari)
RSR1 heeft op zaterdag 7 januari in Haarlem niet weten te stunten tegen Kennemer Combinatie. Hierdoor is de degradatiezone weer iets dichterbij gekomen.

Dolf had in eerste instantie geluk dat IM Christov Kleijn een winnende zettenreeks had gemist, waardoor een onduidelijke stelling ontstond. Weliswaar had Dolf een pion meer, maar het was waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd dat de pion terugveroverd zou worden, waarbij Dolf dan minder zou staan. Maar in plaats van een hele lijdensweg te ondergaan koos Dolf ervoor om zijn dame maar weg te blunderen tegen slechts een toren. Dus 1-0.

Spaan kreeg een remiseaanbod in een stelling waarbij hij positioneel mogelijk iets beter stond. Maar Spaan had koppijn (niet zo vreemd als je de vorige avond zo verloren hebt gestaan tegen Alek), en nam daarom het aanbod aan. Dus 1½-½. ... lees verder (TL Michael)

Foutenfestival nekt het 2e team tegen koploper Sliedrecht (8 januari)
Vol goede moed trok op zaterdag 7 januari 2012 teamleider Arnold met het 2e team ten strijde tegen koploper Sliedrecht, met als inzet de eerste plaats. We moesten met 5½ punt gaan winnen, we hadden het gevoel dat wij favoriet waren, maar eigenlijk werden we afgedroogd op de laatste borden waar normaliter de meeste punten worden gehaald.

Paul Tromp (bord 6) gaf plotseling een stuk weg, Arno (bord 5) won een 2e pion en zag daarna een stukoffer over het hoofd waarna zijn koning een schietschijf werd en Paul Batenburg, onze topscorer aan bord 7, probeerde via een stukoffer de winst te forceren maar moest snel een nul incasseren.

Een 3-0 achterstand, maar we hadden nog hoop want Tim aan bord 1 stond minder maar nog niet verloren, Leo de Jager (bord 8), Leo Kranenburg (bord 3) en Harmen (bord 4) hadden goede stellingen om te winnen en Philip (bord 2) had een remisestelling. ... lees verder (TL Arnold)

Open doekje valt (3) (8 januari)
Hoewel het aantal gespeelde partijen met de week afneemt gaat het met de beslissingen gestaag door:

In 1A is er slechts één uitslag genoteerd en zijn er geen verdere beslissingen te noteren. Met nog twaalf partijen te gaan, je zou bijna meelij krijgen met de groepsleider, valt er ook in de glazen bol nog niet veel te zien.

In 1B in daarentegen heeft de groepsleider de zweep over de meute gelegd en staan er nog slechts vier partijen op de rol. Drie van die vier partijen [Jos – Philip, Oscar - Joost Ruit en Stijn - Joost Ruit] zijn alleen nog van belang voor de beginscore in de CL. Dan hebben we nog één partij waarvoor de toeschouwers op de banken klimmen: Floris – Oscar. Daar staat de laatste CL plek in de groep op het spel. Floris heeft aan een halfje genoeg om zich te plaatsen ten koste van Spaan. Komt dat zien op vrijdag de 20de. ... lees verder (Leo de Jager)

De hellen van Berkel, Haarlem en Sliedrecht (8 januari)
Het nieuwe jaar is zeer slecht gestart voor de externe teams. Op vrijdag 6 januari moest team 4 een 6-2 nederlaag slikken, uit tegen kampioensfavoriet 3-Torens 1. Zaterdag 7 januari was het ook niet veel soeps. Team 1 ging met 7-3 tenonder bij het ambitieuze Kennemer Combinatie, terwijl team 2 ondanks een fors ELO-overwicht met een 5½-2½ nederlaag naar huis werd gestuurd door koploper Sliedrecht. Verslagen zullen ongetwijfeld volgen. (Arrian)