RSR 1 onderuit tegen koploper Kennemer Combinatie 1 (8 januari)
RSR1 heeft op zaterdag 7 januari in Haarlem niet weten te stunten tegen Kennemer Combinatie. Hierdoor is de degradatiezone weer iets dichterbij gekomen.

Dolf had in eerste instantie geluk dat IM Christov Kleijn een winnende zettenreeks had gemist, waardoor een onduidelijke stelling ontstond. Weliswaar had Dolf een pion meer, maar het was waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd dat de pion terugveroverd zou worden, waarbij Dolf dan minder zou staan. Maar in plaats van een hele lijdensweg te ondergaan koos Dolf ervoor om zijn dame maar weg te blunderen tegen slechts een toren. Dus 1-0.

Spaan kreeg een remiseaanbod in een stelling waarbij hij positioneel mogelijk iets beter stond. Maar Spaan had koppijn (niet zo vreemd als je de vorige avond zo verloren hebt gestaan tegen Alek), en nam daarom het aanbod aan. Dus 1½-½.

Richard had even niet gezien dat zijn loper ineens ingesloten raakte en moest deze inleveren, dus 2½-½.

Herbert leek verschrikkelijk uit de opening te komen (maar volgens de computer blijkt het reuze mee te vallen):



Maar Herbert maakte gebruik van de dynamische mogelijkheden en begon met 9...f5 10.Da3 gevolgd door het pionoffer 10...b5, welke de tegenstander aannam. Hierdoor kreeg zwart wel een mooie b-lijn en na 11.Pxb5 Db6 12.e3 f4 moest wit wel praktisch lang rokeren. Hier wist Herbert wel raad mee, dus 2½-1½.

Oscar mocht aantreden tegen GM Wouter Spoelman en stond qua stelling ietsjes onder druk. Maar Oscar moest ook nog eens ongeveer 15 zetten doen in minder dan twee minuten. Omdat de stelling ook heel erg tactisch was, liep dit niet goed af. Dus 3½-1½.

Bij Joost Ros wist ik niet wat ik zag: een loper op b7 die daadwerkelijk een loper genoemd mag worden, een pion dat de middellijn niet meer kon zien (en dit was niet omdat een ander stuk zijn zicht blokkeerde) en een zeer actieve dame in de buurt van g4. Diezelfde dame werd zelfs "geofferd" tegen een toren, een licht stuk en een pion. Desondanks stond Joost waarschijnlijk niet slecht, maar daarna is er toch iets fout gegaan, aangezien Joost ineens een stuk moest inleveren. Dus 4½-1½.

Stijn stond positioneel slecht vanwege een zwakke c-pion. De stelling heeft hij niet meer kunnen keepen, dus 5½-1½.

Invaller Peter verloor een kwaliteit, maar had wel de nodige compensatie hiervoor. De tegenstander offerde deze terug, waarbij Peter een pion achter kwam te staan. In een tactische zettenreeks leek het erop dat er een stelling zou ontstaan waarbij de tegenstander simpelweg een paar pionnen zou voor staan. Maar Peter vond een mooie tactische verdediging waarbij hij een extra loper kon houden, alleen wel ten koste van drie pionnen. Uiteindelijk ontstond dit ingewikkelde eindspel:



Peter besloot hier om een vrijpion te creëren met 1.a4. Waarschijnlijk gaf dit objectief gezien de winst weg als het al winnend was (computer speelt veel liever 1.gxh5). Maar de tegenstander antwoordde ook niet optimaal met 1...hxg4 (noodzakelijk was 1...bxa4). Hierdoor begon het concept van Peter te werken en mocht hij uiteindelijk mat gaan zetten met twee loper tegen kale koning. Dus 5½-2½.

Bij Jos viel me op dat om 15:45 alle stukken nog steeds op het bord stonden. Helaas gaf Jos later een pion weg. Maar met een kwaliteit offer kon hij de gestrande koning van zijn tegenstander op eeuwig schaak houden. Dus 6-3.

Joost Ruit had het lastig in het eindspel. Zijn tegenstander had een loperpaarvoordeel en dreigde een vrije h-pion te creëren. Later werd het een loper eindspel en kreeg de tegenstander een vrije a-pion. Dit was te veel van het goede, dus de eindstand werd 7-3 voor de Kennemer Combinatie.

Het was net als tegen Charlois wederom een vrij kansloze nederlaag. Maar gelukkig hebben we inmiddels de twee sterkste tegenstanders gehad, dus vanaf nu zal het alleen maar beter gaan. De volgende wedstrijd is op 11 februari thuis tegen Caïssa. (TL Michael)

    Kennemer Combinatie 1   2306 - RSR Ivoren Toren        2170 7 - 3
1.  IM Christov Kleijn      2441 - Dolf Meijer             2243 1 - 0
2.  GM Wouter Spoelman      2556 - FM Oscar van Veen       2262 1 - 0
3.  FM David Klein          2372 - FM Joost van Ruitenburg 2311 1 - 0
4.  Marcel Canoy            2176 - Herbert van Buitenen    2160 0 - 1
5.  FM Quinten Ducarmon     2346 - Nathanael Spaan         2200 ½ - ½
6.  Lennart Dek             2263 - Jos van der Kaap        2204 ½ - ½
7.  Daan in 't Veld         2244 - Stijn Gieben            2066 1 - 0
8.  Rob Duijn               2267 - Richard Ammerlaan       2161 1 - 0
9.  Hicham Boulahfa         2157 - Peter Torczynski        2013 0 - 1
10. Pieter Roggeveen        2241 - Joost van Rosmalen      2085 1 - 0