RSR wint nipt van Spijkenisse in KNSB beker (14 januari)
In het ijskoude zolderkamertje van het Nivon heeft RSR op vrijdag de 13e in een spannende wedstrijd Spijkenisse uit het KNSB-bekertoernooi gezet.

Herbert had het loperpaar in een 2L tegen P+L eindspel met beiden drie pionnen en kreeg remise aangeboden. Deze liet ik weigeren omdat Dolf aan het verliezen was en Jos niet heel lekker stond.

Jos offerde een f-pion om een koningsaanval uit te voeren. De pion werd later terugveroverd, terwijl de koning van de tegenstander een beetje kwetsbaar stond omdat zijn g-pion ontbrak. Alleen kon Jos dameruil niet meer voorkomen. Desondanks leek Jos nog steeds beter te staan vanwege een iets betere pionnen structuur (twee tegen drie pionneneilanden). Alleen hadden de c-,d-,e- en f-pionnen van de tegenstander behoorlijk veel centrumcontrole en werd een vrijpion in het centrum gecreëerd in een T + licht stuk eindspel. Jos stond hierdoor ietsjes minder, maar tot mijn verbazing kreeg Jos een remiseaanbod wat ook werd aangenomen. Dus ½ - ½.

Dolf had ondanks dat twee lichte stukken waren geruild veel last van ruimtegebrek en kwam hierdoor vrij passief te staan. Na een combinatie van zijn tegenstandster moest de kwaliteit ingeleverd worden, dus ½ - 1½.

Herbert, die inmiddels in een ongelijke-lopereindspel was terechtgekomen, kreeg wederom een remiseaanbod. Deze mocht hij van mij aannemen, maar Herbert probeerde het eindspel toch nog even uit te melken. De tegenstander moest inderdaad nog een klein beetje oppassen, omdat Herbert een veel actievere koning had. (Verder wilde Herbert ook graag nog zijn laatste trein naar Amersfoort halen, wat zeker niet zou lukken bij eventuele snelschaken.)

Oscar had een ruimteoverwicht en een loperpaar voordeel en later ook nog de veel betere pionnenstructuur. Dit terwijl de koning van de tegenstander de hele partij in het centrum bleef en daar werd het uiteindelijk ook matgezet. Dus 1½ - 1½.



Stelling na 37.Lg3-c7 mat. De hele partij is in het fragmentenarchief na te spelen.

De tegenstander van Herbert maakte geen fout, waardoor de eindstand 2-2 werd. Snelschaken moest dus de wedstrijd beslissen met de wetenschap dat als deze ook gelijk zou worden RSR doorbekert. (De reglementen kunnen jullie nalezen op de KNSB-site.)

Bij het snelschaken won Oscar een toren, dus 1-0. Dolf won een stuk, gaf die weliswaar terug, maar hij had nog een niet te stoppen a-pion, waarna het materiële en het tijdsoverwicht steeds groter werd. Toen zijn tegenstandster door de vlag ging, was de zege van RSR al een feit. Vlak na de overwinning van Dolf won Herbert ook zijn snelschaakpartij. Jos ging nog door zijn vlag in een waarschijnlijk toch al verloren stelling, dus het snelschaken eindigde in 3-1 voor ons.

RSR heeft nu de halve finale van de poule bereikt. De volgende tegenstander wordt waarschijnlijk pas begin februari bekendgemaakt. (TL Michael)

                                                                     Snelschaak
   RSR Ivoren Toren       2217 - Spijkenisse             2195 2 - 2     3 - 1
1. Oscar van Veen       w 2262 - Erik Both             z 2152 1 - 0     1 - 0
2. Dolf Meijer          z 2243 - Desiree Hamelink      w 2256 0 - 1     1 - 0
3. Jos van der Kaap     w 2204 - Tony Zhang            z 2211 ½ - ½     0 - 1
4. Herbert van Buitenen z 2160 - Maurits van der Linde w 2161 ½ - ½     1 - 0