Vrijdag de dertiende is niet altijd een ongeluksdag, hoewel... (16 januari)
... ze daar in IJsselmonde nu anders over denken.

Op vrijdag de dertiende had het viertal een thuiswedstrijd in de vijfde ronde, na een bye in de vierde. Willem van Overdijk van IJsselmonde was zo vriendelijk te melden dat zijn teamgenoten een kwartier te laat zouden komen vanwege het ophalen van Dennes Langeveld die visueel gehandicapt is, en het verkeer zat ook nog eens erg tegen. Op dat moment werd er al driftig gezocht naar een lokatie om te schaken daar de gebruikelijke speelzalen bezet waren en in de hoofdzaal was de jeugd nog fanatiek aan het spelen. Door deze vertraging was er enige verlichting bij de team-/wedstrijdleider Angelo en konden we rustig de jeugd aflossen en zo hoefde onze gast Dennes niet onnodig de trappen op.

Alles en iedereen, incl. Willem, stonden om 20:15 klaar om te beginnen. Maar de tegenstander was na een half uur nog niet in beeld, het is ook een wereldreis om de Maas in de vrijdagavondspits over te steken. Om half negen zijn de klokken toch gestart. Gelukkig kon Willem snel tot rust gebracht worden na het zien van zijn maatjes, die enkele ogenblikken later kwamen binnengestormd. Na het vervangen van bord vier door een visueelvriendelijk schaakspel onder het toeziend oog van Marius kon de wedstrijd dan eindelijk echt van start gaan, zo'n 10 minuten na het starten van de klokken.

Na amper 20 minuten spelen stond Bart op bord drie met zwart al een toren voor tegen Cock Louwerens, die ca. 200 ratingpunten meer heeft, maar dat intimideerde onze Bart geenszins. De tegenstander verweerde zich dapper en wist nog wel een loper in te sluiten en zo te slaan ten koste van een pion. Maar op het bord stond hij nog steeds een kwaliteit en 2 pionnen achter. Bart vond nog eens 20 minuten later het de tijd om maar eens de partij te beëindigen en zo stond RSR na ca. 50 minuten met 1-0 voor. Bart had kunnen kiezen om lekker om half tien richting huis te gaan en zijn beentjes naar bed te brengen, maar niet onze Bart.. Deze schaaktijger wilde tot het eind blijven om het verslag te schrijven. Goed zo Bart, bedankt voor je bijdrage.

De rest van de partijen stonden nog min of meer gelijk. Shakir (zwart) op bord 1 stond een pion voor tegen Ron Bijleveld, maar had zeker een slechte pionnenstructuur met 2 dubbelpionnen. Na het eerste speeluur ging het ook bij Marius op bord vier steeds beter. Hij stond een stuk en een pion voor op zijn minder goed ziende tegenstander, die niet zo gek veel later weer een paard kon pakken. Maar ook dit kon niet verhelpen dat Marius won: 2-0. Zijn verzoek om met wit te spelen heeft zijn vruchten afgeworpen. Toch bleef het nog spannend, want Shakir had een zware tegenstander en Angelo liet, helaas, zijn loper insluiten, terwijl hij eigenlijk beter stond. Terwijl Angelo de druk er toch nog op probeerde te houden, zag Shakirs tegenstander de ultieme manier om zijn toren weg te geven! Hij dacht mat te zetten, maar zag een loper over het hoofd om, toen hij zijn toren zag verdwijnen, gelijk op te geven: 3-0!

We vreesden nog voor Angelo, maar ... Toen we even later uit de bar terugkwamen, net na elven, had hij een verloren stelling omgetoverd tot een dik gewonnen partij, 4-0! Volgens eigen zeggen was het een weloverwogen loperoffer, maar zijn teamgenoten denken er het hunne van. Het leverde na afloop nog ingewikkelde analyses op. Hoe dan ook. Na de valse start zijn de twee nederlagen gecompenseerd en hebben we ons in de middenmoot gevestigd. Heel knap met de laagste gemiddelde rating. Maandag 23 januari wacht ons de volgende klus en wel in Schiedam.

Of een 0-4 nu haalbaar is twijfelachtig maar een overwinning is met deze winning mood zeker mogelijk en eens kijken of het Angelo lukt om in de top tien (gedeeld 3e) te blijven. Jongens, goed gedaan en aan de vriendelijke gasten van IJsselmonde: veel succes verder. (Bart en Angelo)

   RSR Ivoren Toren         1299 - IJsselmonde              1310 4  - 0
1. Shakir Salih             1410 - Ron Bijleveld            1363 1  - 0
2. Angelo Ayala             1259 - Willem Overdijk               1  - 0
3. Bart Versluis            1218 - Cock Louwerens           1410 1  - 0
4. Marius Middendorp        1310 - Dennes Langeveld         1156 1  - 0