RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: Schaakweekend 28 en 29 november (30 november)
Voor de korte verslagen van de 28 november gespeelde 2e Grand Prix van de HSB te Zoetermeer en het MAGNUS Grand Prix toernooi in Utrecht van 29 november, klik hier. (Jan-Dirk Westerhof)

De Challenge[rs] (24 november)
De eerste cyclus van de interne loopt op zijn einde, en de groepsleiders komen binnenkort in de situatie dat het onmogelijk voor ze is om iedereen ingedeeld te krijgen. Ook in Groep 3 bereiken misschien wel een paar spelers de grens van 13 partijen voordat de vrijdagen op zijn. En daar betalen we natuurlijk onze contributie niet voor. Ook zit niet iedereen zit te wachten op de rapidcompetitie. Daarom is de wedstrijdleider al een tijdje in de denktank gegaan om een oplossing voor deze uitdaging te vinden in de vage hoop ook gelijk wat andere uitdagingen op te lossen, zoals speelgelegenheid voor de leden die spijt hebben van hun opgenomen sabbatical, of leden die geen tijd hebben om de hele competitie mee te spelen maar wel af en toe in de gelegenheid zijn.

Het resultaat van de overpeinzingen is de Challengers-competitie. De competitie staat open voor iedereen die niet mee doet aan de interne plus alle leden die dat wel doen maar uitgespeeld zijn of oneven. In deze competitie worden normale partijen [regel-technisch, schaak-technisch is een heel ander verhaal] gespeeld. ... lees verder (Leo de Jager)

De interne tussenstatus [deel2] (23 november)
Uw verslaggever is de komende tijd niet in de gelegenheid om live verslagen te maken, daarom bij deze. Plus, zoals in dat land gebruikelijk hebben we voldoende knechtjes beschikbaar om het schrijven van verslagen slaafs over te nemen van de oude man.

Groep 3
Circe laat er geen misverstand over bestaan wat haar doel is na een wat haperende start. Een vol punt voor op de rest, en voldoende partijen gespeeld, lijkt Groep 2 voor haar bijna niet te missen. Daarna, tot mijn verbazing ... lees verder (Leo de Jager)

Jeugdnieuws: 22 november de Grand Prix te Almere (23 november)
Zondag 22 november 2015 werd er gespeeld in Almere. In totaal deden hier 96 denkhoofden aan mee, verdeeld over 12 groepen. De opening werd ook in het Engels gedaan, dit daar er veel buitenlandse vertegenwoordiging was. Opvallend was dat we nog veel bekenden tegen kwamen van de dag ervoor in Eindhoven! Dus ook dit toernooi was dus sterk bezet en weer een mooie toets.

De indeling was op rating. Namens RSR Ivoren Toren namen deel: Winston (gr 1), Wesley gr 2), Jannes (gr 3), Chivaro (gr 4), Joep (gr 6), Ilana (gr 10?!; wel bijzonder, dit daar het haar eerste toernooi was). Maar eens keken hoe ze het deden. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Jeugdnieuws: 21 november NK RAPID te Eindhoven (23 november)
Zaterdag 21 november 2015 werd de NK Rapid gespeeld in Eindhoven. Een sterk bezet toernooi met ook deelnemers uit het buitenland. In totaal waren er meer dan 250 deelnemers.

De indeling was weer op leeftijd waardoor het leuk is om te zien hoe je het tegen je leeftijdsgenoten er vanaf brengt. Namens RSR Ivoren Toren namen deel: Jannes (gr 2005), Joep (gr 2008) en Lamiek (gr 2004). Ook onze dubbelleden waren aanwezig: Wesley (gr 2006), Dominggus (gr 2003), Meri (gr 2001). Per leeftijdscategorie waren er 5 prijzen. Daarnaast was er een prijs voor het beste meisje. Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Volop olie bij de monding van de IJssel (22 november)
Omdat de Groene Hel voor de bekerwedstrijd Charlois tegen RSR op vrijdag 20 november niet veilig genoeg geacht werd, belandde ons RSB-bekerteam in de Oranje Hel van SV IJsselmonde, waar ook het 5e Charloisteam een wedstrijd speelde tegen de Willige Dame 2. Dat was maar een eerste kleurindruk, want zelfs voor 72 maagden zou het daar goed toeven zijn en ook de koffie was behoorlijk voor geen geld. We speelden in een soort hal van een VMBO-school, die eens niet sufgestookt was en alle muren waren behangen met tientallen kindertekeningen met eiffeltorens, die alle overigens zodanige gelijkenis vertoonden, dat het wel een verplichte invuloefening zal zijn geweest. ... lees verder (Keet)

Geen abiotische olie gevonden bij Erasmus (18 november)
Typisch een gevalletje van het zat erin, maar het kwam er niet uit. De vooraf en op papier lastigste uitwedstrijd - om over de laatste tegen HZP maar te zwijgen - tegen Erasmus 1 ging helaas verloren met 3-5 voor team 3. Door het uitvallen van Evert en Alek speelde team 3 op 16 november met jongste en oudste invaller Sebastiaan Janse en Paul Dekker. Paul zat mooi ingeklemd tussen Lola en Sebastiaan en het moet gezegd: het viel bijna niet op!

Sebastiaan had de pech uitgerekend tegen de man, die verstand heeft van de aanpak van jeugdig talent, te moeten spelen, Olivier Vrolijk, die tegenwoordig getraind wordt door zijn zoon Liam. Sebastiaan trok dapper van leer, maar waarschijnlijk rukten zijn koningsvleugelpionnen iets te ver naar voren. Na een tegenactie van Olivier bleef hij zitten met een achtergebleven d-pion. In het eindspel ging er onvermijdelijk een pionnetje af. Vechten tegen de bierkaai dus, maar een ervaring rijker. ... lees verder (Koots Keet)

Jeugdnieuws: RSR Ivoren Toren wint tweede plek als team tijdens 1ste Grand Prix van de NBSB te Soerendonk (18 november)
Zondag 15 november 2015 werd de eerste GP gespeeld van de Noordbrabantse Schaakbond (NBSB). De indeling was op leeftijd waardoor het leuk is om te zien hoe je het tegen je leeftijdsgenoten speelt. Namens RSR Ivoren Toren namen deel: Winston (gr C), Dominggus (gr C; dit is voor hem een groep hoger!!), Elnathan (gr C), Wesley (gr D). Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Jeugdnieuws: Wartburgtoernooi 2015 (16 november)
In een regenachtig IJsselmonde vond zaterdag 14 november bij het Wartburg College het Rotterdamse regionale individuele schoolschaakkampioenschap plaats. Er moesten maar liefst 9 partijen gespeeld worden en het was een sterk deelnemersveld. Vanuit RSR Ivoren Toren deden (maar) 3 kinderen mee, maar die presteerden wel prima. Loek haalde binnen zijn leeftijdsgroep een prachtige tweede plek binnen met maar liefst 6 punten. Hij was er enorm trots op. Bent viel net buiten het podium met een knappe prestatie van 5˝ punten en Joaquin haalde mooi 4˝ punten binnen. Er werden veel ratingpunten gescoord. Door een strakke planning was het toernooi om 16.15 afgelopen en konden de jongens tevreden naar huis. ... klik hier voor de foto's (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: 3de Grand Prix van de LeiSB te Leiden (15 november)
Zaterdag 14 november 2015 was een drukke schaakdag. In Rotterdam werd bijvoorbeeldhet Wartburgtoernooi gespeeld.

Hier het verslag van de 3e GP van de Leidse Schaakbond. Met 96 deelnemers en 16 groepen van 8, ingedeeld op de nieuwe rating. Namens RSR Ivoren Toren deden er 3 spelers mee: Jannes (gr 5), Lamiek (gr 6) en Joep (gr 7). Jawel, jongens, nu spelen jullie in hogere groepen met de nieuwe rating van november. Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Coppa-indeling (11 november)
Zondag 8 november is de loting van de Coppa verricht. Dat kunnen jullie niet missen, want ten eerste staat hieronder de indeling van de voorronde, verder heeft de webmaster het schema op de site in orde gemaakt en ten slotte is de indeling ook nog eens per mail toegestuurd.

Wanneer?
De voorronde moet gespeeld zijn voor de eerste cyclus afgelopen is, ofwel uiterlijk 22 januari 2016. Maar niets weerhoudt jullie ervan om al op vrijdag 13 november de strijd aan te gaan. Wat jullie in Ronde 1 te wachten staat kun je in het schema terug vinden. Zodra je tegenstander uit die ronde bekende is kun je de partij al inplannen. Die eerste ronde moet uiterlijk 26 februari 2016 gespeeld zijn. ... lees verder (Leo de Jager)

Ons V1-team als 'n raket uit het startblok! (11 november)
In de dit seizoen wat uitgebreider opgezette RSB-viertallencompetitie was het gisteravond de beurt aan ons Eerste Divisie-team, voor spelers met een rating boven de 1500. Met wisselend succes hadden onze twee Tweede Divisie-teams, resp. V2 en V3 genoemd, in voorgaande weken hun eerste rondje al gedraaid. Het V1-team van ons kluppie schoot, om het zo maar eens te zeggen, als een echte V1-raket uit het startblok. Even voor half acht was de afgesproken start in Prinsenland vanaf het huis en in de auto van onze voorzitter Wouter. Daarin zaten voorts WL's Intern en Extern Leo en Paul en TC Arend, wat je noemt 'n team van uitermate hoog bestuurlijk niveau. Niet? Binnen 20 minuten landden we in het nieuwe optrekje van schaakvereniging Dordrecht, de Crabbehoeve. Naar ik aldaar vernam een voormalig kleuterschoolgebouw. Het was zonder meer 'n gezellig onderkomen, opgedeeld in diverse, gelijkvloerse speelruimtes, annex bar en openstaande buitendeur. ... lees verder (trotse reporter Paul Dekker)

TEAM 2 nog steeds met lege handen en TEAM 1 doet half werk... (9 november)
Afgelopen zaterdag 7 november, KNSB-competitie, 3e ronde. Op het menu stonden pittige duels vermeld: TEAM 1 tegen Philidor Leiden en TEAM 2 contra BSV Bennekom. De intenties van de onzen waren duidelijk: TEAM 1 moest winnen om in de top te blijven meedoen, terwijl TEAM 2 op zoek ging naar de eerste matchpunten. De voortekenen waren bepaald niet bemoedigend. Op de clubavond tevoren overkwam Philip bij vertrek vanuit het NIVON, aan de overkant van de Jonker Fransstraat, met Bob als passagier, een merkwaardig ongeluk: wegrijdend uit de parkeerhaven reed een achteropkomende auto vol op hem in. Het gevolg laat zich raden, beide voertuigen weggesleept, en Philip en Bob met pijnlijke ruggen iets later dan gepland naar huis, terwijl beiden de volgende dag TEAM 2 naar de overwinning mee moesten helpen. ... lees verder (Paul Dekker)

Soms zit het tegen en soms zit het mee (4 november)
Er zijn van die dagen... nou dat is niet best. Spelen op maandag [team 4 op 2 november uit tegen Erasmus 2], hoofdpijn, captain op sabbatical, fout kapsel, zoektocht naar invallers, 100 ratingpunten in de min, bejaarden, plus 30°C, 4-1 achterstaan en een zieke speler. Ach vul het zelf maar in... hier wat baalfeiten in schaaktermen: in de opening ging het bij Martin al vrij snel fout, ook de zieke Arrian had het al snel moeilijk, Wouter had een plusstelling maar de heb werd hem te veel en het mooie spel van Emilian ging helaas toch nog verloren ondanks het loperpaar. Tot slot het hoofdstukje persoonlijk drama voor master Sjonnie Remiseberg die geen remise kreeg aangeboden. Met schaamrood op de kaken werd het een dubbele ˝. Kortom 4-1 achter en nog vol uur schaakellende te gaan. ... lees verder (Leo van Dongen)

KNSB-ratinglijst per 1 november 2015 verschenen (1 november)
De KNSB heeft de KNSB-ratinglijst per 1 november 2015 gepubliceerd. In deze lijst is een aantal zomertoernooien verwerkt, evenals het PK van de RSB. Daarnaast o.a. de eerste twee ronden van de KNSB-competitie en de 1e (en voor de eerste speelweek ook de 2e) ronde van de RSB-competitie. De KNSB-ratinglijst van RSR Ivoren Toren is hier te vinden. (Arrian)

Jeugdnieuws: 2de Grand Prix van de RSB 31 oktober 2015 te Hellevoetsluis (1 november)
Op zaterdag 31 oktober 2015 werd de 2e GP van de Rotterdamse schaakbond gehouden. Met 62! deelnemers en 8 groepen, ingedeeld op sterkte. Er waren naast dit toernooi ook nog twee andere toernooien waar veel spelers heen gingen o.a. het Hutton “invitatie” toernooi. Dus het aantal deelnemers was des al niet te min best aardig. Het tweede toernooi was fantastisch goed georganiseerd; alles stond om 12 uur al klaar en verliep prachtig mooi op schema, ook de omgeving was rustig waardoor er geschaakt kon worden!. We waren met in totaal 9 deelnemers bijna hoofdleverancier van het jeugdtoernooi! ... lees verder (pdf-bestand) (Jan-Dirk Westerhof)