De interne tussenstatus [deel2] (23 november)
Uw verslaggever is de komende tijd niet in de gelegenheid om live verslagen te maken, daarom bij deze. Plus, zoals in dat land gebruikelijk hebben we voldoende knechtjes beschikbaar om het schrijven van verslagen slaafs over te nemen van de oude man.

Groep 3
Circe laat er geen misverstand over bestaan wat haar doel is na een wat haperende start. Een vol punt voor op de rest, en voldoende partijen gespeeld, lijkt Groep 2 voor haar bijna niet te missen. Daarna, tot mijn verbazing en [niet verder vertellen] heimelijke vreugde [ik blijf nog een cyclus gevrijwaard van nullen tegen de jonge honden] een stel gouwe ouwetjes, met daartussen zowel qua leeftijd als score Eduard. Maar wie van de horde achtervolgers van Circe weet te promoveren is nog volslagen onduidelijk. Eén waarschuwing aan de pretendenten: dan moet je volgende cyclus weer tegen haar en dan zijn zowel jullie een jaar ouder [ongunstig] en zij ook [nog ongunstiger voor jullie].

Groep 2
Hier is de degradatie al compleet in kannen en kruiken. Weliswaar niet helemaal op de bedoelde wijze, maar daar hebben de deelnemers zelf waarschijnlijk lak aan. De promotie van Lucas is zeker, en de rest van de plaatsen lijkt, van is is nog geen sprake, voor Michael, Ed en Sebastiaan. De laatste heeft weliswaar een behoorlijke achterstand in gespeelde partijen, maar hij staat desondanks vierde, en zal er alles aan doen om een groep hoger te blijven spelen dan zijn zus.

CL-voorronde A
Onderin ziet het er donker uit voor Mark, te meer daar hij de onderlinge partij tegen Paul Dekker verloren heeft. Maar ik kan de rest wel waarschuwen, hij staat bekend om zijn eindsprint. Bovenin houden Joost, Rob en Kees kennelijk niet van spanning want gedrieën houden ze onbehoorlijk thuis en dat is helemaal niet goed voor onze motivatie. De vierde promovendus kon wel eens Philip zijn met 4 uit 7, of Alexander die niet in dezelfde groep wil spelen als broer-lief. Maar het kan ook zo maar zijn dat 5 uit 10 genoeg is en hoe het dan zit met Sonnema Beerenburger weet alleen de Grote Rekenmeester.

CL-voorronde B
Ja, het lekkerste bewaren we natuurlijk tot het laatst. In 1B is Wim een buitenbeentje die met 6½ uit 8 niet bij het gepeupel wil horen en al zeker is van promotie. Maar de nummers twee tot en met zeven staan allemaal binnen een halfje van elkaar. En ik kan u wel verklappen dat dit voornamelijk komt door Nathanael ook wel bekend als Spaan. Hij weet inmiddels de hele competitie op dezelfde manier te behandelen als zijn partijen, de spanning opvoeren tot het breekpunt. Een paar weken geleden stond hij nog soeverein bovenaan met 4½ uit 5, en nu vier partijen later ... heeft Spaan de orkaan nog maar nauwelijks doorstaan. Okay, verliezen van Wim kan iedereen overkomen, geen vuiltje aan de lucht. Daarna wint hij zelfs [voor het eerst?] van angstgegner Brian en lijkt het gelopen. De volgende partij is tegen Herman, die naar eigen zeggen nog nooit gewonnen had in een 25-jarig tijdperk. Ik heb de partij een beetje gevolgd. Elke keer dat ik langs dat bord liep vroeg ik me af hoe Spaan zou gaan winnen, want ongeacht hoe slecht hij staat, hij wint toch. Maar om 0:00 blijkt Herman toch een eeuwig lijkende ban doorbroken te hebben. Het is eigenlijk een grof schandaal dat de schoonheidscommissie deze partij [nog] niet gepubliceerd heeft. En afgelopen vrijdag, ja daar hoef ik het niet over te hebben, zie website, maar twee dames is kennelijk te veel voor de arme Spaan, zeker als er ook nog een knol uit de hoge hoed getoverd wordt. Maar toch heb ik het donkerbruine vermoeden dat hij zich alsnog kantje boord weet te plaatsen. Voor de geïnteresseerden kan ik wel alvast verklappen dat op 18 december om 20:15 nog steeds niet bekend is wie er gaat promoveren, maar dat later op die avond alles duidelijk zal zijn, komt kijken.
Onderin is de spanning niet veel minder. Hoewel, als Bob zijn vorm niet gauw terugvindt is hij reddeloos. En zelfs als hij haar terugvindt is de opgave, 50% tegen Tim en Wim, een Hercules waardig, temeer daar Tim nog kansrijk is voor één van de promotieplaatsen. (Leo de Jager)