RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Door het ijs gezakt bij De IJssel (21 november)
Maandag hebben we een zeer geflatteerde nederlaag geleden tegen De IJssel. Halverwege de partij lagen de borden licht in ons voordeel. De eerste borden hadden zeker 3,5 punten moeten opleveren en ook bij de laatste borden waren minstens twee halfjes te halen. Arnold lag heel snel knockout. Mischa was daarna eigenlijk de enige die het echt moeilijk had. Laat nou net hij degene zijn die de eer heeft gered. We moeten duidelijk nog werken aan ons (gebrek aan) killerinstinct. Uitgebreider verslag volgt later. Hiervast de uitslagen:

  De IJssel 2      1633 - RSR Ivoren Toren 5   1473 7 - 
1. Gerard van der Wouden 1750 - Emilian de Kievit   1564 1 - 0
2. Leon Jacobse      1817 - Rob van der Neut    1411 1 - 0
3. Rien Duine       1668 - Jeffrey Ouwersloot   1386 1 - 0
4. Arie Macdaniel Jr   1436 - Shakir Salih      1574 1 - 0
5. Menno van Dijk     1603 - Arnold Rijken     1547 1 - 0
6. Sjaak in 't Veld    1622 - Mischa van Vlaardingen 1532  - 
7. Aad van den Berg    1587 - Marcel Rosenberg      1 - 0
8. Arie Macdaniel     1583 - Bart Versluis     1297 1 - 0

(TL Angelo)

Glas half vol en leeg (20 november)
De eerste cyclus is alweer halverwege en we zitten met en heleboel halfvolle en halflege glazen. In de Coppa hebben we de eerste schifting gehad. Toch wel een paar verrassingen de huisschakers Richard en Spaan zijn door ten koste van gerenommeerde competitietijgers. Arrian stijgt boven zichzelf uit door met zwart Paul Tromp met lege handen naar huis te sturen, Jos is alvast gewaarschuwd. In de tweede ronde staan ook al wat krakers op het programma, let met name op Lola tegen Angelo.

In Groep 3 dacht Ed met een achttal partijen op zijn naam al klaar te zijn voor het heen en weer bootje. Maar vijf uit acht is niet echt een score om al relaxed achter over te gaan leunen. Wijnand daarentegen heeft voor een totaal andere strategie gekozen, hij gaat zuinig met zijn partijen om, maar ziet nu tot zijn ongenoegen dat hij buiten de boot dreigt te vallen ondanks dat hij procentueel koploper is, daar gaat zijn voorbereiding voor Corus. De 1700-spelers lukt het helemaal niet om hun reputatie waar te maken, Arrian en Rob staan beide op nauwelijks vijftig procent ergens in de achterhoede. Het zal dan ook niemand verbazen dat de 18ooplussers zich nog niet hebben durven laten zien. Wie redden het dan wel? Dat zijn de veel-spelers Mischa, Leon en Jeffrey die samen met Ed op promotiekoers liggen. ... lees verder (Leo de Jager)

Spijkermisse (19 november)
Ons alomgeprezen viertal heeft op vrijdag 15 november de spijker niet op de kop kunnen slaan. Ondanks dat we halverwege riante kansen hadden om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen, bleven de bezoekers uit Spijkenisse spijkerhard.

Vooraf hadden Bart en ik al zitten overleggen wie op bord 2 zou aantreden. Beiden waren we erg moe. Dit had een voorteken moeten zijn. Ik offerde me op door het tegen hun topper op te nemen. We begonnen toch uiterst geconcentreerd en al gauw hadden we voordeel. De vraag was hoe lang we deze concentratie konden vasthouden.

Marius op bord 3 kwam al binnen een kwartier een pion voor met een catastrofale pionnenstructuur voor Fred van den Broeck. Deze voorsprong heeft hij heel lang kunnen vasthouden. Bart stond twee pionnen voor en zijn tegenstander Jan Majoor was in mineur. Zelf had ik een positioneel voordeel tegen Mane Reljic met een voordelige ruil kunnen bekronen. Marcel hield in die fase goed stand tegen Wim den Haan. Een verrassing in ons voordeel lonkte. ... lees verder (TL Angelo)

Carlsenbier (13 november)
Vorig jaar verloor ons derde team mt Marco thuis met 2-6 van Dordrecht 3 en gisteren wonnen we uit zonder grootmeester Bob met 2-5 van Dordrecht 2. Volgt u het derde nog?

Het leek er veel op dat Dordrecht 2 zich al neergelegd heeft bij degradatie. Er zal daar in elk geval een wonder moeten gebeuren, willen ze die nog ontlopen. We kunnen hier wel onthullen dat in ruil voor een paar Carlsenbiertjes grootmeester Bob een van de geheime secondanten van Carlsen is geworden. Dat gaat vr en we begrijpen ook dat de afstand Chennai - Dordrecht een paar kilometer teveel is. Natuurlijk is het idee om de dame op h1 te zetten, ingefluisterd door Bob: met de dame op h1 toch nog remise maken, dat zal een psychologische mokerslag voor de wereldkampioen zijn!

Bepalen we ons verder tot de wedstrijd van de kleinere goden:
Alek luste ng wel een leeuwtje, maar ... lees verder (Keet)

Stalin ... (10 november)
Afgelopen donderdag 7 november moest RSR 4 de Hoeksche Waard 2 bestrijden. Heel de Hoeksche Waard? Nee slechts n dorp bood manmoedig verzet: Numansdorp.. Numansdorp heeft iets met water. In de 17e eeuw heeft men er wat dijken neer gegooid en dit dorp gesticht. In 1944 meenden de Duitsers de geallieerden tot staan te kunnen brengen door het dorp onder water te zetten. In 1953 deed de natuur dat nog eens dunnetjes over met 56 doden ten gevolge... 1953 is ook het sterfjaar van Stalin. Ter eer en meerdere glorie aan de man van staal heeft men een sporttempel gebouwd met die klare Sociaal Realistische grandeur van een KGB-gebouw. Wijnand verzuchtte bij het zien van de trappen naar de speelzaal: Potemkin!. ... lees verder (TL Mischa)

RSR 1 speelt wederom gelijk tegen DD 1 (8 november)
RSR 1 heeft zaterdag 2 november in een uitwedtrijd in Den Haag net als vorig jaar gelijkgespeeld tegen DD 1. Het scoreverloop is als volgt gegaan.

Wims paardenvesting op f6 en g6 werd vrij eenvoudig kapot gespeeld doordat de tegenstander vier lichte stukken, Dame en een f-pion bij een aanval betrok. Nadat Wim een pion en een kwaliteit verloor was de situatie kansloos. 1-0

Harmen had de b-lijn volledig in zijn bezit doordat zijn loper het veld b8 controleerde en een vrije c-pion had die niet meer te stoppen was. 1-1

Herbert kon op de zet 10 zijn pion op d6 plotseling niet meer dekken en dit kwam nooit meer goed in de partij. 2-1

Oscar had tegen GM John van der Wiel vrijwel de hele partij de betere stelling. Vandaar dat eerst een remise aanbod werd afgeslagen. ... lees verder (TL Michael)

RSR5 zinkt weg in drassige grond (8 november)
Vrijdag 1 november speelde team 5 tegen Moerkapelle 2. Moer is moeras, zoals ook Moor moeras is. Moeras is dus een naamgever van enige plaatsen net buiten Rotterdam. Gezichtsbepalend voor Moerkapelle is de op een verhoogde plaats gebouwde kerk en de Hertogmolen; een kleine draaivaardige wipmolen. Van dit moois zagen we niets, we speelden thuis en moesten dus kijken naar de boeventronies van Joop, Alek en Spaan die af en toe binnen kwamen.
Rond 20.00u hadden we nog slechts 7 spelers. Het agendasysteem is nog niet bij iedere teamgenoot doorgedrongen, zodat Brian met kleine overreding bereid was om in te vallen op bord 8 tegen Ad Voerman (-).
Niet veel later zag ik Arnold remise spelen tegen de ratingloze Henk Geerling die zijn pluspiom gelukkig niet kon verzilveren (1-1).
In een vlot opgezette partij ging Hans eraf tegen de hoogst gerateerde speler van het gezelschap Marcel de Haan (1-2).
Niet lang daarna zag ik Lon met bier voorbijschuiven, hij had net remise gespeeld tegen Christiaan Noorland en dat is niet verkeerd (1-2). ... lees verder (Mischa)

Tweede in recordtempo weer thuis (3 november)
Zaterdag 2 november speelde het 2e team tegen het 2e van het jubilerende, 75-jarige Witte Paard in Haarlem. De wedstrijd werd gespeeld in het fantastisch grote denksportcentrum t Spaerne, waar evenwel evenveel gaatloze biljarttafels (zijn er eigenlijk sporten, waarbij je niet hoeft na te denken?) leken te staan als schaakborden. Het scheen de lokatie te zijn, waar Reinier Feiner ooit ongemerkt een tukkie kon doen tijdens de partij en toch of juist daardoor, won. Ook twee jaar geleden nog deed het tweede daar goede zaken door met Victor, Wil en Joop HWP2 met 1-6 de das om te doen.

Na een paar uur wennen aan het nieuwe speeltempo leek het ook nu weer dezelfde goede kant op te gaan. ... lees verder (Keet)