RSR5 zinkt weg in drassige grond (8 november)
Vrijdag 1 november speelde team 5 tegen Moerkapelle 2. Moer is moeras, zoals ook Moor moeras is. Moeras is dus een naamgever van enige plaatsen net buiten Rotterdam. Gezichtsbepalend voor Moerkapelle is de op een verhoogde plaats gebouwde kerk en de Hertogmolen; een kleine draaivaardige wipmolen. Van dit moois zagen we niets, we speelden thuis en moesten dus kijken naar de boeventronies van Joop, Alek en Spaan die af en toe binnen kwamen.
Rond 20.00u hadden we nog slechts 7 spelers. Het agendasysteem is nog niet bij iedere teamgenoot doorgedrongen, zodat Brian met kleine overreding bereid was om in te vallen op bord 8 tegen Ad Voerman (½-½).
Niet veel later zag ik Arnold remise spelen tegen de ratingloze Henk Geerling die zijn pluspiom gelukkig niet kon verzilveren (1-1).
In een vlot opgezette partij ging Hans eraf tegen de hoogst gerateerde speler van het gezelschap Marcel de Haan (1-2).
Niet lang daarna zag ik Léon met bier voorbijschuiven, hij had net remise gespeeld tegen Christiaan Noorland en dat is niet verkeerd (1½-2½).

"Aan bord 2 opent Léon Cornelissen toch maar 1. b4. Zijn steeds snel spelende tegenstander reageert met d5 en na wits Lb2, met d4?! “Damit legt sich Schwarz zu frueh fest” zegt Hans-Marcus Elwert streng in “Gewinnen mit b4!”. Maar ondanks deze “fruehe Festleging” komt zwart sterker uit de opening en verdubbelt als eerste zijn torens op de open e-lijn. Wit staat wat gedrongen met twee passieve lopers. Na een onnauwkeurigheid op de 20e zet verliest wit een pion. Na een ruilfestijn op de e-lijn blijft zwart agressief aanvallen ook met pionnen en verwaarloost de bescherming van zijn koning. Wit krijgt de kans op wat schaakjes met zijn dame (hopend op remise) en dan blundert zwart een paard weg (“niet gezien”). Met een licht stuk voor, stuurt wit nu aan op dameruil. Toch valt het resulterende eindspel hem tegen: twee paarden tegen loper en twee vrijpionnen op de d- en de g-lijn. Het blijkt zeer moeilijk het front te houden. Daarbij blundert hij ook nog eens bijna een door de vijandelijke loper gedomineerd paard weg. Gelukkig gaat de zwarte koning naar het verkeerde veld. Ook kan zwart even later eenvoudig een paard winnen en daarmee de partij door een van zijn vrijpionnen te offeren. Maar in plaats daarvan wordt het remise door zetherhaling. Mijn tegenstander kan alsnog naar een verjaardag. Wit komt goed weg.”

Shakir had het vanaf het begin moeilijk tegen Kevin Bakker. In het vroege middenspel raakte Shakir een stuk kwijt door een pionnenvork. Niet veel later stonden de vijandelijke dame en toren op de achterste lijnen om het genadeschot te geven (1½-3½).
Ik mocht spelen tegen die andere bezienswaardigeid van Moerkapelle: Jojanneke Weijermars. Het begin was voor mij. Jojanneke had veel tijd nodig om mat op zet 8 te voorkomen. Met een pion meer begon ik steeds slapper te spelen en gaf de pion onnodig weer terug. Jojanneke begon steeds beter te spelen alhoewel het spel binnen de remisemarge bleef. Met zelf nog een klein uur op de klok tegen 8 minuten begon ik ook heeeeeel snel te schaken en daar ben ik nog slechter in. Ik liet daardoor een stuk in staan. Nadat ik het stuk weer terug had en zes pionnen van het bord verdwenen, kon ik een beslissende promotie niet meer voorkomen... (1½-4½).

Echt bizar werd het bij Jeffrey. Terwijl zijn tegenstander gnuivend en met onverholen triomf steeds beter kwam te staan, waren de gnuif en de triomf toch ineens over:

"Ik speelde met zwart tegen Jan Blok. Zoals mij wel vaker overkomt, kwam ik weer vrij beroerd uit de startblokken. Meteen een pionnnetje achter en niet meer kunnen rokeren door schaak. Ik moest alle zeilen bijzetten om een beetje tegengas te geven en enige dreiging te veroorzaken. Na het uitruilen van wat stukken, was het eindspel als volgt: toren/paard tegen 2 torens en zwart dreigde zijn h-pion te promoveren. Ik had nog maar 3 minuten op de klok (tegen zwart een half uur). Zwart ging met zijn koning schuiven en positioneerde hem op zowat de enige plek waar ik hem mat kon zetten. Kortom, tegen de verhoudingen in toch nog gewonnen.” (2½-4½)

Als laatste was Emilian nog bezig op bord 1 tegen Dirk Molenaar. Emilian speelt goed, maar vermorst veel van zijn tijd...:

"Ik had in het begin iets meer spel omdat ik de witte pion op c4 hield waardoor zijn witte veld loper tegen deze pion aankeek. Ook kwam zijn Dame al vrij vroeg in het spel, zonder dat het maar al te veel deed. Vervolgens ruilde ik mijn zwarte veld loper af voor zijn paard op c3, die hij alleen maar met zijn Dame kon terug slaan om een dubbele pion te voorkomen. Ik creëerde een erg sterke wit veld loper door deze fianchetto te spelen.
Ik had een erg sterk paard op e4 staan deze werd dan ook snel afgeruild en mijn f-lijn werd daardoor geopend. Mijn pion die daardoor op e4 kwam te staan was tegelijkertijd een blokkering van mijn witte veld loper op de fianchettolijn. Vervolgens kreeg zijn andere paard meer spel en kwam op een sterk veld te staan Pb5. Op dat moment had ik een zwak paard op a6 staan. Ik wist mijn toren van a8 naar d3 te spelen in de hoop mijn pion van e4 weg te kunnen spelen. Ondertussen stond mijn Dame al op g6 met mat dreiging op g2 zodra mijn pion op e4 van die lijn zou weg gaan. Ondertussen had mijn tegenstander een 2 tal van pionnen weg gesnoept bij. In ruil had ik daar alleen wat tempo voor terug. Door middel van het kiezen van een passieve paarden zet wist ik veel dreiging te creëren met mat op h2. Dit was wel te dekken maar ging uit eindelijk te kosten van een stuk. Door een enorme tijdsdruk (onder de 5 minuten) gaf ik pardoes een stuk weer terug en besloten we dit ingewikkelde eindspel maar vredig af te sluiten met een remise.”
Ook best wel een ingewikkeld citaat...

Eindstand 3-5 en geen molen gezien… Op 18 november gaan we naar de volgende moerasplaats: Moordrecht, waar schakers nog baarden hebben en dominant in ruitjeshemden gekleed gaan. Wel hebben ze een unieke formule om jeugd aan zich te binden: patatschaak. Als cultuurliefhebbers gaan we op zoek naar de monumenten; we zijn uiterst benieuwd naar: Het huis met zadeldak en ingezwenkte gevel met kroonlijst. Vensters met zesruitsschuiframen. Lagere achtergevel onder zadeldak. (Mischa)

   RSR Ivoren Toren 5     1549 - Moerkapelle 2          1628 3  - 5
1. Emilian de Kievit      1564 - Dirk Molenaar          1652 ½  - ½
2. Leon Cornelissen       1595 - Christiaan Noorland    1703 ½  - ½
3. Hans Veraart           1591 - Marcel de Haan         1740 0  - 1
4. Shakir Salih           1574 - Kevin Bakker           1634 0  - 1
5. Arnold Rijken          1547 - Hans Geerling               ½  - ½
6. Mischa van Vlaardingen 1532 - Jojanneke Weijermars   1455 0  - 1
7. Jeffrey Ouwersloot     1386 - Jan Blok               1545 1  - 0
8. Brian van Kanten       1603 - Ad Voerman             1667 ½  - ½