RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: verslag 24 juni, laatste jeugdschaakavond 2015/2016 (29 juni)
Op 24 juni was de laatste jeugdschaakavond van het seizoen 2015/2015. De avond begon met een snelschaaktoernooi, waarbij de groepen gewonnen werden door Sebastiaan, Qian, Joaquin, Aristarch en Jungbin.

Daarna was de prijsuitreiking van de interne competitie. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: verslag Finale RSB Grand Prix Schiebroek 25 juni (27 juni)
In Schiebroek bij het Wolfert Dalton College werd op zaterdag 25 juni de laatste Grand Prix RSB gehouden. Vanuit RSR Ivoren Toren waren er 10 kinderen aanwezig, die ook nog eens in de 5 hoogste groepen zaten. ... lees verder (Robert Aarts)

Vakantie ... ! (26 juni)
Het seizoen '15-'16 zit erop. Afgelopen vrijdag beleefden we de laatste clubavond. Op vrijdag 26 augustus, nadat we die hinderlijke vakantieweken weer achter de rug hebben, houden we onze jaarlijkse ALV, een week later begint de interne competitie gelukkig weer. Joost werd ruiterlijk weer clubkampioen. Zijn concurrenten zullen de komende weken op trainingskamp moeten, want Joost "vraagt" om meer tegenstand. We verloren een team bij de KNSB, maar we zullen daar snel weer terug zijn. Een nieuwe generatie sterke jongens en meisjes staat te trappelen. En het lijkt erop dat we een paar nieuwe sterke spelers gaan verwelkomen. Houd de komende week uw mail in de gaten, want de enquête zit er weer aan te komen. Blijft u lid?, wilt u intern en/of extern spelen?, wat zou u ervan vinden als er (ook) intern een rating zou worden bijgehouden?, etc. En, zou u overwegen om in het bestuur plaats te nemen? Want, met het vertrek van Leo de Jager is daar een vacature ontstaan. Op deze plek wil ik, namens het bestuur en namens de vereniging, Leo hartelijk danken voor al het werk dat hij de afgelopen jaren in de interne competitie en in het verenigingswerk heeft gestoken. Zijn opvolger zal dezelfde creativiteit en inventiviteit aan de dag moeten leggen om onze competitie, die tot een van de sterkste van de regio gerekend mag worden, zo interessant en uitdagend mogelijk te houden. Ik dank mijn medebestuurders, ik dank de vrijwilligers die onze jeugdafdeling gaande houden en ik dank onze vrienden van NIVON. Ik wens iedereen mooie zomerweken toe en heel graag tot ziens in het nieuwe seizoen! (voorzitter Wouter Scheffer)

This is the last voice you will ever hear. Don't be alarmed (26 juni)
Waar gaat dit nou weer over zal de achteloze lezer denken. Wel, dit citaat komt uit het stukje dat ik voor de Schakelaar geschreven zou hebben als deze wat later verschenen zou zijn, namelijk na afloop van het seizoen. Hij kwam echter te vroeg uit. Ja, het wordt steeds gekker, een Schakelaar die te vroeg uitkomt. Daarmee heb je natuurlijk nog geen idee waar de titel op slaat, maar alles zal duidelijk worden. De titel is namelijk ... lees verder (Leo de Jager)

Geslaagd! (26 juni)
In het eerste deel van dit jaar nam Brian in Vleuten deel aan de cursus Schaaktrainer 1. En met succes! Brian is als geslaagde te bewonderen in de lijst met geslaagden op de KNSB-site. Zie hier zijn diploma. Voor degenen die zich afvragen wat die cursus inhoudt, klik hier.

Voorlopige indeling 2016/2017 voor team 1 (26 juni)
Zoals gepubliceerd door de KNSB op 13 juni j.l.:
za 17 sep 2016 RSR Ivoren Toren - HWP Haarlem
za 08 okt 2016 Dordrecht - RSR Ivoren Toren
za 05 nov 2016 RSR Ivoren Toren - Philidor Leiden
za 26 nov 2016 Santpoort - RSR Ivoren Toren
za 17 dec 2016 RSR Ivoren Toren - Amersfoort
za 04 feb 2017 WSC - RSR Ivoren Toren
za 11 mrt 2017 Rokado - RSR Ivoren Toren
za 01 apr 2017 RSR Ivoren Toren - Paul Keres 2
za 06 mei 2017 Laurierboom-Gambiet - RSR Ivoren Toren

Exit voor Schakelaar (26 juni)
Ruim een derde van de leden heeft in 3 weken tijd geen kans meer gezien om een Schakelaar af te halen in het Nivon, wat geen slechte score is voor tijdgat juni. Goed nieuws is verder dat voor degenen die in Spaans postcodegebied vallen hun Schakelaar binnen afzienbare tijd per postkoets zal worden nabezorgd. Spijtoptanten en andere vergeefse wachters op schaakapen zullen een afspraak moeten maken bij drukmuseum de Boog, willen zij tenminste niet in het diepe gat vallen van een lange nazomer zonder schaken en voetbal. Via deboog@cistron.nl is een bezoek aan de Boog zo geregeld, alwaar de rechthebbenden hun exemplaar alsnog zal worden overhandigd. Adres is Voorburgstraat 205-207, 3037 ER Rotterdam. (redactie Schakelaar)

Jeugdnieuws: verslag SGA Grand Prix in Amsterdam zondag 19 juni (22 juni)
Joep en Wesley eerste in het algemeen eindklassement van SGA!!!
Een dag na het NK pupillendag FGH werd op zondag 19 juni een SGA Grand Prix jeugdtoernooi gehouden in Amsterdam. Er waren in totaal rond de 50 deelnemers. Namens RSR Ivoren Toren deden Elnathan, Wesley, Jannes en Joep mee. Joep zou in eerste instantie niet mee doen. Hij wilde gewoon mee, lekker spelen, en Jannes aanmoedigen. Toen echter bij de inschrijving bleek dat er best veel (red. 7) NK gangers aanwezig waren, wilde hij ook meedoen. Dit bleek achteraf een goeie "zet".
Er werd gespeeld in 6 groepen. Elnathan en Wesley mochten de degens kruisen in groep 1, Jannes in groep 2 en Joep in groep 3. ... lees verder (Robert Aarts)

De overloopgoot van de Schakelaar (16 juni)
Niet alle Schakelaarartikels konden op tijd worden geplaatst. Korchnoi is niet achter het bord gestorven, zoals hij zei te willen. Nu heeft hij de deadline van de Schakelaar ook niet gehaald. Hoeveel pech kan een mens hebben, maar:

Hoe verschrikkelijk was Viktor Korchnoi? (Keet)

Echte Spanning Deel 2 (15 juni)
De oplettende lezer heeft natuurlijk opgemerkt dat bij de eerste aflevering de nadruk lag op de onderste regionen onder het mom van vrouwen en kinderen eerst. Bovenin is het zo mogelijk nog ingewikkelder. Met een beetje fantasie eindigen daar vier spelers op 7½, en die vier kunnen samen maar drie plaatsen verdelen. ... lees verder (Leo de Jager)

Jeugdnieuws: verslag jeugdweekendtoernooi Leiden 11 en 12 juni (15 juni; ingezonden 13 juni)
In het regenachtige Leiden werd op 11 en 12 juni het jeugdweekendtoernooi gehouden in buurthuis "Op Eigen Wieken". De burgemeester, die zelf ook als kind had geschaakt (ze maakten toen nog bekers van plastic kopjes met aluminiumfolie!) verrichtte de opening. Er werd in vier groepen geschaakt waarbij er in de D-groep 29 kinderen zaten. Vanuit RSR Ivoren Toren deden Chivaro en Joaquin mee in deze groep. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: verslag schaaktoernooi Condichess Zoetermeer 4 juni (15 juni; ingezonden 6 juni)
In het bloedhete Zoetermeer werd zaterdag 4 juni het eerste Condichesstoernooi gehouden van de HSB. Het is het enige soort schaaktoernooi waarbij je mag rennen. Er waren drie grote groepen, die 7 ronden Zwitsers speelden met de normale schaakregels. Na elke zet moest zoals gebruikelijk de klok ingedrukt worden, alleen stond deze wel een paar meter verderop. Het was door de hitte een behoorlijke uitputtingsslag. Er moest continu gedronken worden en tussen de partijen in werd de schaduw gezocht. ... lees verder (Robert Aarts)

Echte Spanning (12 juni)
Paparazzi staan bij mij al niet hoog aangeschreven, maar als ze dan ook nog eens vooroordelen hebben en daar bovenop alle objectiviteit uit het oog verliezen ... Dat laatste mag ik ze natuurlijk niet kwalijk nemen want het zijn ten slotte broodschrijvers. Een treffend voorbeeld treffen we aan in het verslag van de MPG in de laatste [de Engelsen maken tenminste nog onderscheid tussen de laatste en de laatste, wij RSRers moeten maar raden wat van toepassing is] Schakelaar. De spanning waaraan ze in dat artikel refereren valt completus in het nietus vergeleken met Groep 2. ... lees verder (Leo de Jager)

Het grote drukinktsnuiven kan beginnen op 10 juni (6 juni)
Zal niet toevallig zijn dat ook het ekvoetbal deze dag begint.
Om al die saaie potten te overleven, is een verse Schakelaar dan natuurlijk een must.
Een greep uit de inhoud:

 • Alles wat je altijd al wilde weten over olie en chocomel, maar nooit verder durfde te vertellen.
 • Een openhartig interview met de nieuwe clubkampioen door onze voorzitter zelf.
 • De toestand in de interne wereld van RSR door Leo de Jager.
 • De mooiste partijen, fragmenten en diepgravende analyses van het aflopen seizoen.
 • De vergeten teamprestaties, verbannen naar de site-annalen, de aanloop naar het honderdjarig bestaan, een nieuwe wereldkampioen binnen 10 jaar.
 • De aanstormende jeugd die steeds harder aan de stoelpoten van het seniorendom zaagt.
 • Minoralia, Dekkeraria, Wijk aan Zeetjes en persoonlijke ontboezemingen.

  Kortom: voordat je het weet is het EK voorbij en kun je alles op het strand nog eens rustig nalezen. (Schakelaar-redactie)

  Rapid Juni Challenge (1 juni)
  Het is weer zo ver. De laatste maand alweer van het schaakseizoen. De interne is afgelopen en beslist ... Nou ja, dat zou moeten, maar behalve Groep3, die netjes op tijd klaar is, zijn alle andere groepen nog hard bezig, en zitten de groepsleiders met hun handen in het haar te zweten op onmogelijke opgaven.

  Maar de Groep3-spelers en de zes leden die wel op tijd klaar zijn, kunnen samen met onindeelbaren aan een wat relaxtere competitievorm beginnen. Ze kunnen zelfs kiezen: Rapid met naar keuze 1, 2 of 3 partijen op een avond of de Challengers eventueel met jeugdtempo. En als het de groepsleiders niet lukt om je in te delen ben je natuurlijk ook welkom.

  Je kan je per mail aanmelden bij mij [leodejager@upcmail.nl] tot vrijdag 18:00 of je kan ook gewoon langskomen, maar dan wel op tijd. Om 20:10 begint het indelen zodat de partijen om kwart over acht kunnen beginnen. (Leo de Jager)