RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


A Visual Look at 2 Million Chess Games (30 april)
Léon stuurde de redactie een link naar een heel interessant blog, waarin allerlei zaken in een schaakpartij worden gevisualiseerd door allerlei statistieken te berekenen op basis van meer dan 2 miljoen partijen. Een aanrader, zeker voor de vele statistici op onze club. De link is: A Visual Look at 2 Million Chess Games. (Arrian)

Schakelaar alert! (30 april)
Meerdere oudredacteuren en andere clubdinosaurussen bestookten de redactie met de vraag waar de nieuwe Schakelaar blijft. Welnu, die komt hopelijk eind mei. Maar daar is dan nog wel wat meer kopij voor nodig. De dodenlijn is bij deze vastgesteld op volgende week zondag, 8 mei is dat. Ik reken op nog wat meer Tata van enkele niet nader te noemen personen, die zelf wel weten wie ik bedoel. En er kwam toch ook nog een interview aan (van een nieuwe Paparazzo)? Beeldmateriaal is trouwens ook zeer welkom! Er moet sowieso een mooie plaat op de kaft natuurlijk. Dus plemp mijn mailbox vol met vele MB’s: jat.zondag@online.nl. (Djeez)

En de gifbeker moest helemaal leeg ... (30 april)
De opdracht op vrijdag 29 april was vooraf duidelijk: elke winst tegen nummer laatst Spijkenisse zou voor het 1e viertal volstaan voor het kampioenschap. Ons 1e viertal bestaat uit spelers van het 3e en 4e team, en heeft een hoog bestuursgehalte. Deze thuiswedstrijd was dan ook een uitgelezen moment om de tweede plaats van team 3 en de degradatie van team 4 weg te spoelen. De rest van de vereniging was blijkbaar niet bepaald doordrongen van de belangen die op het spel stonden. Aangezien het viertal in de Grote Zaal speelde (een extra zaaltje huren is veel te kostbaar en past dan ook niet binnen de begroting) en om ongeveer 20.05 begon met spelen, was het wel zo prettig geweest als de andere leden het daaropvolgende kwartier à 20 minuten heel wat stiller waren geweest.

Dan de wedstrijd. ... lees verder (een hevig teleurgestelde Arrian)

Jeugdnieuws: verslag schaaktoernooi Naaldwijk 23 april (25 april)
In de Ontmoetingskerk in Naaldwijk vond zaterdag 23 april weer een HSB Grand Prix schaaktoernooi plaats. Er waren maar liefst 133 (!) kinderen aanwezig verdeeld over 23 groepen. Het leek echter niet heel druk, omdat er gespeeld werd in drie zalen. Tip: voor kinderen met weinig wedstrijdervaring zijn de HSB-toernooien ideaal! Er komen er nog twee aan in Delft, op 29 mei en 2 juli. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: verslag 16 april Spijkenisse schaaktoernooi (25 april; ingezonden 18 april)
In bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse werd zaterdag 16 april het J. de Kluyver schaaktoernooi gehouden. Vanuit RSR Ivoren Toren deden 6 kinderen en 1 volwassene mee. De sfeer was goed, er was een suikerspin-/popcornkraam, er kon simultaan geschaakt worden, er was een kraam met boeken en hebbedingetjes en er werd afgesloten met een loterij. ... lees verder (Robert Aarts)

TEAM 2 wint nipt in Zaandam........ (25 april)
Carpaccio, créme brûlée, eendenborstfilet, courgette, lamshaas, tarbot, tournedos, rode biet, melkchocolade brownie, zeebaarsfilet, dun gesneden tonijn en nog meer velerlei lekkernijen.......Wordt dit nou een serieus schaakverslag van de laatste wedstrijd, die ons TEAM 2 speelde in het "verre" Zaandam? Maar waarom dan het woordenboek van de Haute Cuisine geraadpleegd? Wel, een en ander was het gevolg van het feit, dat Philip voorstelde om de vaststaande degradatie van team 2 annex het onvermijdelijke afscheid uit de KNSB-competitie te "vieren" met een gezamenlijk etentje, waar dan ook. Dat idee kreeg al gauw positieve respons van diverse spelers en ook Joost Ros en Michael hadden daar wel oren naar en dus werd besloten om het aanstaande(?) kampioenschap van ons eerste te combineren met het laatste avondmaal van ons tweede! Joost Ruit vond dat een strak plan en Oscar wist wel een niet al te dure eettent in Haarlem. ... lees verder (jullie wedstrijdleider extern Paul Dekker)

Zesde minimale overwinning van RSR 1 niet genoeg voor kampioenschap (24 april)
Op zaterdag 23 april speelde team 1 in de laatste ronde uit tegen Santpoort 1 in Velserbroek. De wedstrijd werd door ons gewonnen en voor de kenner zal de uitslag dan ook niet echt meer verrassend zijn: 3½-4½. Alle overwinningen dit seizoen (dit was alweer de zesde) werden met de minimale 4½ bordpunten gewonnen.

Harmen moest een kwaliteit inleveren zonder echt compensatie te hebben, of het moet zijn loperpaar zijn. Toch lukte het hem om een pion te snoepen en kon later zelfs remise afdwingen door zetten te herhalen. ½-½

Rob met zwart was blijkbaar de deur van veld d6 vergeten op slot te doen ... lees verder (TL Michael)

Snelschaaktitel voor FM Joost; jeugd imponeert (15 april)
Op vrijdag 15 april werd het clubkampioenschap snelschaak 2016 gespeeld. De wedstrijdleiding was in handen van Arrian, die de zweep er dusdanig op had, dat tussen 20.35 uur en 22.55 uur in totaal 11 ronden werden afgewerkt. Bij snelschaken hoort immers snelindelen. De deelname van de seniorleden was echter wel teleurstellend, hetgeen gelukkig gered werd door het enthousiast meespelen van veel jeugdspelers. In totaal waren er 26 spelers, en er waren slechts twee jeugdspelers die uiteindelijk eerder naar huis moesten; de overigen hielden het tot het einde vol!

Topfavorieten FM Joost en Wim kwamen elkaar al in de vierde ronde tegen; het pleit werd in Joosts voordeel beslecht. In het vervolg stond Joost alleen een halfje af aan Alexander, waardoor hij met 10½ uit 11 de titel greep. Wim won verder alles, zodat hij zeer eervol tweede met 10 uit 11 werd, op gepaste afstand gevolgd door Paul T. met 7½ uit 11. Van de jeugdspelers presteerde de 14-jarige Alexander het beste met een score van 6½ uit 11. De enige (!) speler op 50% was de 9-jarige Wesley, die 4½ punt scoorde tegen allemaal senioren en daarnaast ook won van jeugdspeelster Circe, resulterend in een overscore van 4,19 (hij scoorde dus ruim 4 punten meer dan op grond van zijn rating en de rating van zijn tegenstanders verwacht mocht worden!).

Voor alle uitslagen e.d., zie deze link. (Arrian)

Vandaag clubkampioenschap snelschaak (15 april)
Vanavond, vrijdag 15 april, wordt het clubkampioenschap snelschaak gespeeld. Aanvang is 20.15 uur. Zorg ervoor dat je je uiterlijk 20.10 uur bij indeler Arrian hebt gemeld. Er worden 11 ronden Zwitsers gespeeld, en het speeltempo is, zoals altijd, 5 minuten per persoon per partij. (Arrian)

Jeugdnieuws: Verslag Roparun schaaktoernooi 6 april (11 april)
Op 6 april vond in een regenachtig Rotterdam Centrum het Roparun schaaktoernooi plaats in het prachtige gebouw van de Delftse Poort. Het toernooi vond plaats in het kader van een aantal schaakevenementen, waarbij de opbrengsten gingen naar de strijd tegen kanker. In de ene zaal speelde Jorden van Foreest, de jongste Nederlandse grootmeester ooit, simultaan tegen een aantal kinderen. In de andere zaal speelden de overige kinderen een snelschaaktoernooi. Vanuit RSR Ivoren Toren speelden Jung Min, Jung Bin, Joaquin, Jannes, Joep en Beau mee. ... lees verder (Robert Aarts)

Joost clubkampioen (10 april)
Het is alweer een tijdje geleden dat jullie een impressie van de interne hebben mogen lezen, maar toen ik eindelijk tijd had om het laatste schaakmagazine te lezen moest ik wel. Gelukkig nadert bovendien het einde van de externe competitie en zal dit stukje niet al te snel ondergesneeuwd raken. Eigenlijk had ik als titel in gedachte "Acht kleine nikkertjes zaten op een hek" maar dat stuiterde op meerdere bezwaren. Ten eerste begon de ethische commissie te zeuren over politiek incorrect taalgebruik. Je mag tegenwoordig niets meer bij naam noemen. En toen vielen afgelopen vrijdag ook nog eens een hele meute mannetjes van het hek. De volgende werktitel was "Wim weer geen kampioen" want even leek het er op dat hij als eerste definitief uitgeschakeld was voor de ultieme eer. Maar zoals hierboven al gesuggereerd, is hij niet meer de enige afgeserveerde en daarmee kwam ik op de volgende werktitel "Zeven honden vechten om een been en Joost gaat ermee heen”.
Maar de journalistiek hoort zich tot de feiten te beperken en ... lees verder (Leo de Jager)

Weer succes voor onze jeugd op de JCK! (10 april)
Zaterdag 9 april 2016 werd de tweede en tevens laatste speeldag van het RSB Jeugdclubkampioenschap gespeeld. Wederom in samenwerking met de HSB, die het deze keer heeft georganiseerd.

In de C-categorie speelden 13 teams, voor 5 NK-plaatsen. Ons eerste speelde buiten mededinging mee, omdat de spelers al in een ander team zich hadden geplaatst voor de NK, namelijk Enze en Tom met A1 en Qian en Jannes met team D1. Het tweede ging als outsider meedoen voor de NK. In de E-categorie speelden 13 teams voor 7 NK-plaatsen. Meer dan 50% kans op het hoogst haalbare. ... lees verder (Angelo)

Jeugdviertal V2 kampioen! (10 april)
Afgelopen vrijdag speelde ons tweede viertal met allemaal jeugdspelers de laatste wedstrijd bij Messemaker 1847. We stonden eerste met één wedstrijdpunt meer dan de nummer twee Spijkenisse en twee meer dan nummer drie Messemaker met een verschil van twee bordpunten in ons voordeel. We hadden het volledig in eigen hand. Een overwinning was voldoende om zeker te zijn van het kampioenschap. Messemaker bleek ons echter voor de tweede keer te sterk, nadat we eerder ook thuis hadden verloren met een halfje verschil. Doordat Zwijndrecht echter verrassend van Spijkenisse won, bleven wij toch aan de leiding en hebben we toch het kampioenschap binnengehengeld. Goed gedaan kids. Verslag volgt later! ... zie verder voor een foto en de individuele uitslagen (TL Angelo)

Te weinig te laat (9 april)
De uitgangssituatie voor team 4 in de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen het nog puntloze Spijkenisse 4 op vrijdag 8 april, was duidelijk. Met 2 MP en 5½ BP achterstand op een veilige zesde plaats, terwijl die nummer 6 Messemaker 1847 3 diezelfde avond uit tegen Moerkapelle 2 moest spelen, was in ieder geval een giga-overwinning, bij voorkeur met 8-0, nodig, en dan maar hopen dat Messemaker 1847 3 fors zou verliezen. Hoe anders kan het lopen ...

Het begin was heel onkarakteristiek. Arrian, met wit aan bord 3 tegen Karel van den Burg, speelde voor het eerst in 20 jaar de doorschuifvariant tegen het Frans, daar waar hij normaal gesproken de afruilvariant speelt; er moest immers gewonnen worden, ook al had hij in het verre verleden zeer slechte ervaringen met die doorschuifvariant. Arrian, niet behept met enige openingskennis in die variant, tegen Karel, die bekend staat om zijn grote openingskennis ... hoe zou dat aflopen? ... lees verder (Arrian)

TEAM 2 in degradatieduel tegen Promotie roemloos ten onder....... (4 april)
Na een tien jaar durend verblijf, vanaf seizoen 2005/06, in de derde klasse KNSB, is ons TEAM 2 in een rechtstreeks degradatieduel uit tegen het Zoetermeerse Promotie roemloos ten onder gegaan, afgelopen zaterdag 2 april 2016. Reeds één ronde voor het einde van deze competitie werd als gevolg van een overduidelijke 6½-1½ nederlaag aldaar ons lot bezegeld. Een terugkeer naar de Promotieklasse van de RSB was daarmee een definitief feit. Vooral de laatste jaren hebben we dit weten te voorkomen, al was het in die periode soms ook kantje boord wat betreft de handhaving. Door vertrek van enkele vaste spelers na vorig seizoen begon het team verzwakt, maar met goede moed, aan opnieuw een moeilijke missie, die helaas niet met succes bekroond werd. Na 4 nederlagen leek het herstel ingezet te zijn met een gelijkspel tegen Charlois Europoort 2 en een grote 6-2 overwinning op Caïssa 5. Echter in de directe confrontatie met de andere degradatiekandidaten in de 7e en 8e ronde werd opnieuw verlies geleden. De laatste wedstrijd in deze competitie tegen mededegradant ZSC Saende 2 kan helaas geen uitkomst meer bieden........ ... lees verder (Paul Dekker)

Jeugdnieuws: Verslag RSB GP IJsselmonde 2 april 2016 (4 april)
In het bewolkte (rokjesdag bleek een dag later te zijn) IJsselmonde was zaterdag 2 april een schaaktoernooi voor de jeugd. Maar liefst 11(!) kinderen vanuit RSR Ivoren Toren deden mee. Na een wat rommelig begin bleek de indeling als volgt te zijn: Qian in groep 1, Joaquin en Chivaro in groep 3, Jannes en Lamiek in groep 4, Joep en Chen in groep 5, Aristarch in groep 6, Jungbin in groep 8, Jungmin in groep 10, Beau in groep 11. ... lees verder (Robert Aarts)

Groep 3: jeugd vs volwassenen op 1 april (4 april)
Afgelopen vrijdagavond waren de meeste jeugdleden verstopt voor de verslaggever. Vermoedelijk waren ze alvast aan het inschaken voor het RSB GP7 de dag erna. Winston en Chivaro mochten resp. tegen Wijnand en Joop een poging wagen.

Wijnand - Winston (1-0) Je zou het niet zeggen, maar bij Winston werd het verliezen van pionnetjes hem fataal. Hij verloor 2 pionnen in de d4-opening doordat hij zijn paard op c6 verplaatste. Zijn paard stond heel wat zetten in de weg en hij raakte daardoor op achterstand. Ook Winston zag zijn fouten in en beëindigde de pot eerder. Waarom zou hij aan een dood paard trekken? Maar let op, hij is daarom niet mat gezet! Volgende keer beter je best doen Wijnand!

Chivaro - Joop (0-1) Chivaro mocht vanavond tegen Joop schaken en liet zich niet uit de weg slaan door de grote verhalen over Joop. Hij bood hem zelfs remise aan, maar Joop heeft het genadeloos afgewezen. Daarna gaf Chivaro zijn centrum weg door zijn loper op c4 te plaatsen in plaats van g2. Meester Wijnand heeft de pot samen geanalyseerd en heeft hem geleerd hoe hij de volgende keer het centrum kan veroveren. We zijn benieuwd! (Guher Aslanoglu)

Team 2 degradeert (2 april)
Voor team 2 is het doek gevallen in de KNSB-competitie. Bij en tegen het sterke Promotie 1 moest gewonnen worden, maar hoe doe je dat wanneer twee van je sterkste spelers er niet bij zijn? De invallers wisten evenals de wél aanwezige basisspelers niet boven zichzelf uit te stijgen, met een 6½-1½ nederlaag én degradatie tot gevolg. In de woorden van TL Paul D.: "Het vonnis is geveld: een overduidelijke 6½-1½ nederlaag, waar niets op af te dingen viel.......".

Door met 3½-4½ uit tegen koploper Spijkenisse 1 te winnen, hielp team 1 Messemaker 1847 1 aan de koppositie, met nog één ronde te gaan. Spijkenisse 1 staat tweede met 1 MP achterstand, en team 1 derde met evenveel MP als Spijkenisse 1, maar veel minder bordpunten. (Arrian)