Weer succes voor onze jeugd op de JCK! (10 april)
Zaterdag 9 april 2016 werd de tweede en tevens laatste speeldag van het RSB Jeugdclubkampioenschap gespeeld. Wederom in samenwerking met de HSB, die het deze keer heeft georganiseerd.

In de C-categorie speelden 13 teams, voor 5 NK-plaatsen. Ons eerste speelde buiten mededinging mee, omdat de spelers al in een ander team zich hadden geplaatst voor de NK, namelijk Enze en Tom met A1 en Qian en Jannes met team D1. Het tweede ging als outsider meedoen voor de NK. In de E-categorie speelden 13 teams voor 7 NK-plaatsen. Meer dan 50% kans op het hoogst haalbare.

C-categorie

C1 en C2 kruisden meteen de degens in de 1e ronde. Heel verstandig van de organisatie. In zo’n eerste partij is het moeilijk strategisch te kiezen. Forceren we een overwinning van het tweede om hun kansen op plaatsing voor de NK (JCC) te vergroten. Of laten we het eerste team winnen waardoor zij meer kans hebben om kampioen te worden. De kinderen gingen gewoon van start zonder instructies en het werd een logische 4-0 overwinning voor C1.


C1-C2 broedermoord

De 2e ronde werd meteen een kraker. C1 speelde tegen topfavoriet Klim-Op 1. Het zag er al gauw naar uit, dat het een dikke 0 voor ons zou worden, maar de kansen keerden. Nadat Dominggus Qian had vermorzeld, keerde Jannes zijn kansen tegen topper LiQin. Een geweldig spel leverde een zeer mooi punt op. Enze kon helaas de zeer sterke Lucas niet bijbenen. Dus het werd 2-1 achter. Tom zag echter een geniale dubbele aanval, waardoor hij een stuk terugwon en ineens stond hij drie pionnen voor. Zijn tegenstander zag de bui al hangen en bood remise aan. Tom ging echter voor goud. Helaas ging hij met de koning de verkeerde kant op en al gauw waren de rollen omgedraaid. En uiteraard was Tom toen te laat met zijn remise-aanbod. Jammer we waren heel dichtbij een spectaculair resultaat. Dus 3-1 verloren.
C2 werd helaas weggespeeld (0-4) door Klim-Op 2 hoewel dat toch wat geflatteerd was.


Topper C1 tegen Klim-Op met Dominggus

De 3e ronde was heel spectaculair tegen Pionnetjes 2. Na enkele zetten ben ik maar weggelopen. Ik feliciteerde Dolf nog met zijn team, maar toen gebeurde: het op elk bord kantelde het. Tom kwam zelfs een dame voor te staan, maar gaf haar even later zelf ook weg na een paardenvork. Maar nadat hij toch weer voordeel kreeg, werd het al gauw 2-0, nadat Enze net daarvoor het eerste punt had binnen gehaald. Qian kwam ook in een betere stelling terecht, maar gaf zijn voordeel weer terug, waarna hij met een halfje genoegen moest nemen. Jannes haalde ook de volle buit binnen: 3,5-0,5.
C2 trad aan tegen Klim-Op 3 en was weer kansloos. Vanwege een niet speelgerechtigde speler werd het nog 1-3, dus het eerste ‘bordpuntje’ was wel binnen.

De 4e ronde trad C1 tegen Spijkenisse 1 aan. Qian en Jannes konden in een gelijkwaardig eindspel niet de juiste zetten vinden. Tom kreeg weer een remise aanbod, wat hij weer moest weigeren. Nadat Enze verloor en Tom de risico’s op dat het mis zou kunnen gaan goed inschatte, gooide hij het toch maar op een akkoordje.0,5-3,5.
C2 kon in de vierde ronde niet verliezen. De bye leverde de eerste wedstrijdpunten op. 4-0.

De 5e ronde moest C1 weer tegen Spijkenisse maar nu team 2. Het resultaat was nu twee keer zo goed. Enze haalde het enige punt binnen, maar wel met een sublieme pionvork. 1-3
C2 kon eindelijk de polonaise lopen. Lamiek en Simon zorgden met hun klinkende zeges voor het eerste echte punt. 2-2.

De 6e ronde: C1 moest nu aantreden tegen Pionnetjes 3, die dus net had gelijkgespeeld tegen ons tweede. Dit werd 3-1 voor ons waarbij Tom pech had dat het net geen pat werd. Zijn tegenstander had nog niet losgelaten en voorkwam het maar net.
C2 had de smaak te pakken en voegde een punt aan het totaal toe. Lamiek scoorde weer en Jungbin had een walk-over, de tegenstander was namelijk ziek.

C1 kon als bekend niet meedoen voor de NK-plaatsen en het kampioenschap bleek onhaalbaar. Na zes ronden bleven we met 6 punten gedeeld 7e van de 15 teams. De laatste wedstrijd werd ook verloren met het kleinste verschil (1,5-2,5) van Pionnetjes 2. Opvallend was dat onze dubbelleden Diego en Kim tegen resp. Enze en Qian streden. Enze verloor helaas, maar Qian won enigszins kleuterig met 4 pionnen, eerst een minor-promitie (paard) daarna wel een Dame. Net voor er een boegeroep zou aanzetten werd het toch maar mat.
C2 verloor zijn laatste wedstrijd ook miniem van Promotie 2. 1,5-2,5. Eindelijk kon Chen ook juichen en wel voor een vol punt. Simon scoorde het laatste halfje.

C1-team kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Toch waren er vele lichtpuntjes, zoals de knappe overwinning van Jannes op LiQin en de onterecht verloren partij van Tom tegen Tommy.


C1-team tobbers: linksvoor Qian,ernaast Jannes, linksachter Tom, ernaast Enze

C2 kon tevreden zijn dat ze een team onder zich hebben kunnen houden. Opvallend waren de twee punten van Lamiek en de 1,5 voor Simon, die voor het eerst aan zo’n belangrijk kampioenschap meedeed en wel op bord 1. Geen NK-C dus, maar wel veel ervaring rijker. Goed gedaan!


C2-team toppers: vlnr Jungbin, Lamiek, Chen, Simon

E-categorie

E1 ging in de 1e ronde met de topfavoriet De Pionnetjes 1 strijden en helaas voldeden ze aan de verwachtingen. Vrij kansloos verloren we met 3-1, maar Joep ha zeker een remise kunnen halen en Bent ook. Jungmin had het moeilijk, maar was ook niet kansloos geweest. Joaquin redde de eer.


E1-team klaar voor de start

E1 haalde daarna een makkelijke 4-0 overwinning op Kralingen 2.

In de 3e ronde moest E1 aan de bak tegen Klim-Op 2. Joep en Jungmin werden snel weggezet, maar de andere twee borden waren nog heel lang spannend. Joaquin won heel knap. Het zag er heel lang naar uit, dat Bent een stuk kon terug pakken of meer, met zijn op de 7e rij dreigende pion. Alan bood hem remise aan. Bent heeft in overleg het geaccepteerd. Het was een hele moeilijke stelling en dat halfje hadden we misschien later hard nodig: 1,5-2,5.

E1 zette in de 4e ronde vervolgens het andere Kralingse team ook met 4-0 opzij. 2 wedstrijden gewonnen, 2 verloren. Waar zou dit gaan eindigen?

E1 daarna nu een makkie tegen Sliedrecht 1. Alleen Bent moest buigen voor zijn tegenstander. 3-1

E1 ging voor de titelkansen en kreeg loon naar werken. Het vlekje van Jungmin hield ons op 3-1.

Vóór de laatste ronde was E1 derde en vrijwel zeker van een NK-gerechtigde plaats. Ze moesten echter spelen tegen favoriet Klim-Op 1 die alles had gewonnen. En ook wij kwamen tekort: 0-4.

In het eindklassement zijn we als vierde geëindigd en hebben we een fantastische prestatie geleverd. Veel succes bij het NK op 21 mei in Zuid-Scharwoude (NH)!


E1-team brothers: vlnr Joaquin, Jungmin, Bent, Joep

Voor meer info zie: http://www.messemaker-1847.nl/jeugd/JCK2016/

(Angelo)