RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Rapidcompetitie (30 april)
Nu er alweer een seizoen aan het aflopen is wordt het tijd om het nuttige met het aangename te verenigen. Zoals je wel gemerkt hebt klopt er niets van je openingsrepertoire. Tijd om het in de vuilnisbak te laten verdwijnen en eindelijk die opening te gaan spelen die wel bij je past. Een goed idee is om daar niet mee te wachten tot september maar al voor die tijd de messen te slijpen. Bovendien vond de penningmeester het geen goed idee om een extra medaille te moeten aanschaffen. Daarom heeft het bestuur besloten om de inmiddels vermaarde competitie van de Jongere Oudjes samen te voegen met de Rapidcompetitie.

Vanaf half acht ben je welkom om elkaar als proefkonijn te mishandelen in maximaal vier potjes per avond. (Leo de Jager)

RSR 1 verzuimt PION 1 te laten degraderen na nederlaag (28 april)
Op zaterdag 25 april moest RSR 1 thuis spelen tegen PION. Voor ons stond er weinig meer op het spel, maar onze tegenstander vocht nog tegen degradatie. Bij een overwinning van RSR zou PION gedegradeerd zijn, maar dit heeft er nooit echt ingezeten. Vooraf had ik te maken met wat tegenvallers. De dag van te voren kreeg ik ineens een afmelding van Dolf en een mogelijk afmelding van Harmen (die definitief werd op zaterdag). Omdat ook Herbert en Jos niet konden, besloot ik zelf in te vallen en Paul Tromp te lenen van het tweede. Hieronder is te lezen hoe de spelers zelf hun partij ervaren hebben. ... lees verder (TL Michael)

Laatste ronde KNSB-competitie 2014-'15 (26 april)
Zaterdag 25 april 2015 wees de kalender aan: Voor TEAM 1 en TEAM 2 stond de laatste wedstrijd in de KNSB-competitie op het programma. Voor beide teamleiders Michael en PaulD moesten de nodige moeilijkheden overwonnen worden om tot 'n enigszins representatieve samenstelling van de teams te geraken. In onderlinge samenspraak is dat uiteindelijk ook gelukt. In TEAM 1 werden Dolf en Harmen vervangen door de van TEAM 2 "geleende" PaulT en playing captain Michael, terwijl in TEAM 2, bij absentie van Philip en de uitgeleende PaulT, de "gaten" werden opgevuld met Herman en ploegleider PaulD. Al met al waren alle spelers min of meer op zichzelf aangewezen, omdat beide TC's hun handen vol handen aan hun eigen partijen. Het is hun beiden dan ook niet gelukt om volledig verslag te geven van wat er die middag op de diverse borden voor moois of lelijks te aanschouwen was, afgezien dan van hun eigen denkbeelden. Wat TEAM 2 betreft noteer ik het volgende ... lees verder (WLE/TL Paul D.)

Team 1 blameert zich, team 2 wint van nr 2 (25 april)
Zaterdag 25 april 2015 werd alweer de laatste ronde van de KNSB-competitie gespeeld. Team 1 blameerde zich door nipt met 3½-4½ te verliezen van degradatiekandidaat PION Groesbeek, die zich hiermee weet te handhaven. Team 2 ontnam de nummer 2 op de ranglijst, HWP Haarlem 2, alle hoop op de titel door met 5-3 te winnen. Verslagen zullen volgen.

RSR4 levert kampioen... (19 april)
Vrijdag 17 april kwam het 2e team van CSV op bezoek. Voor ons vierde stond niet veel meer op het spel, omdat handhaving in een eerder stadium was veiliggesteld. Voor CSV 2 lag dat iets anders; door het verlies een dag eerder van Shah Mata 2 gloorde daar ineens hoop op het kampioenschap. In een ideale wereld speelt dat toch heel lekker: Niks op het spel en een teamleider die de opdracht geeft om fijn vrijuit te spelen voor het eigen genot... Misschien was deze opdracht iets te paradoxaal, omdat de uiteindelijke uitslag 1½-6½ was... ... lees verder (TL Mischa)

Interne Beslommeringen (15 april)
We zijn natuurlijk verheugd over de kwaliteit en vooral kwantiteit van het aantal verslagen over onze interne competitie op de website. Zelfs de stukken waarvoor helaas geen plek was waren zeer lezenswaardig. Ik verwijs bijvoorbeeld maar naar de allegorie van Hans en Grietje over het naar voren lokken, vastzetten en oppeuzelen van hangende pionnen. Ik zou de schrijver willen aanmoedigen om het thema wat verder uit te werken en in te zenden voor de Schakelaar. Die gaat natuurlijk sowieso uitpuilen, maar de drukker vindt het verre van bezwaarlijk om de persen te stoppen en er wat meer papier en inkt in te stoppen. Maar goed, we moeten wat te zeuren hebben in dit landje, dus na het nodige zoeken hebben we toch nog wat omissies en spijkers gevonden. Na het ziften blijven we met de volgende balken zitten:

Geen enkele van de schrijvers is het opgevallen dat er de nodige merkwaardige feiten zijn te vermelden. We beginnen dit keer met de Champions League. ... lees verder (Leo de Jager)

RSR 1 jaagt op plek 2 na snelle overwinning op Westlandse Schaakcombinatie (14 april)
Ondanks wat personele problemen (afmeldingen van Spaan, Plas en invaller Jos) heeft RSR 1 op zaterdag 11 april 2013 zijn plicht gedaan door van degradatiekandidaat Westlandse Schaakcombinatie te winnen. In het plaatsje De Lier wonnen we met 3-5. Omdat ik zelf meespeelde heb ik weinig gezien van de overige partijen. Hieronder zijn de reacties van de spelers zelf over hun eigen partij.

Wim:
Na de zetten 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. O-O Nf6 5. d3 O-O 6. c3 a6 7. d4 exd4? 8. cxd4 was het voor zwart al een lastige aangelegenheid. Met een vlotte ontwikkeling en vervolgens een leuke koningsaanval was het snel beslist. Mijn tegenstander Manfred Kindt had duidelijk zijn dag niet, en dat gold voor meer spelers.

... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 speelt gelijk tegen koploper! (12 april)
Zaterdag 11 april 2015 speelde TEAM 2 zijn voorlaatste wedstrijd in klasse 3E van de KNSB-competitie. Plaats van handeling was het Damstede-college in de Rode Kruisstraat (mocht er bloed gaan vloeien), aan de Noordkant van Amsterdam, over het IJ. Vandaar des tegenstanders naam: BOVEN IJ. We speelden in onze sterkste opstelling deze keer (bravo!), zonder invallers, en dat was ook wel nodig, omdat we tegen de koploper speelden en we nog niet geheel en al gevrijwaard waren voor degradatie. Vooraf tekenden we, wat dat betreft, voor een gelijkspel. En toen ik dan na zo'n twee uren spelen probeerde de acht stellingen zo objectief mogelijk te beoordelen, leek me die uitslag geenszins onmogelijk. Rond de klok van vijf uur stond de 4-4 stand dan ook daadwerkelijk op het wedstrijdformulier, zij het langs 'n iets andere weg dan die ik mezelf voorgerekend had. ... lees verder (TL Paul Dekker)

Team 2 handhaaft zich (11 april)
Door een 4-4 gelijkspel tegen koploper Boven IJ heeft team 2 zich op zaterdag 11 april één ronde voor het einde van de competitie verzekerd van handhaving in de 3e klasse KNSB. Team 1 boekte een 3-5 overwinning bij de Westlandse Schaakcombinatie en zal in de bovenste helft van KNSB klasse 2C eindigen. Verslagen zullen volgen.

Team 3 verdwaalt in grote boze strohalmenbos dankzij het winstgevaarspook (2 april)
Op 1 april 2015 begaf team 3 zich naar het degradatiefeest in de groene hel op Zuid. Helemaal gerust konden we er niet op zijn, want hoewel onze uitgangspositie met een 5e plek voor aanvang van de laatste ronde redelijk comfortabel was, was verlies tegen Spijkenisse 2 zo goed als dodelijk. Gelijkspelen was het devies. Daarnaast waren er nog 2 tamelijk onwaarschijnlijke strohalmen, waar bij winst van Shah Mata op CE4 of verlies van Fianchetto met 1-7 ons nog zou redden, mochten we met (klein) verschil van Spijkenisse verliezen.
Co-piloot Paul Dekker viel in voor Alek Dabrowski, zoals vrijwel alle aanwezige teams wel invallers nodig hadden. Wat zou het mooi geweest zijn als Paul ook het derde uit de brand kon helpen, zoals het tweede anderhalve week geleden...

Het begin liep onheilspellend slecht. Joop ging met zwart en 1 biertje teveel op op buigen of barsten spelen en moest na een uurtje al bakzeil halen tegen Rob Kalkman. ... lees verder (stookteek)

Team 3 verprutst handhaving (2 april)
Bij de gezamenlijke slotronde van de promotieklasse op 1 april heeft team 3 het helaas voor elkaar gekregen handhaving te verprutsen (en nee, dit is géén grap). Bij een 3½-2½ voorsprong tegen Spijkenisse 2 resteerden nog twee moeilijke, maar waarschijnlijk houdbare, toreneindspelen. Die werden echter beiden verloren, en dus een 3½-4½ nederlaag. Door de winst van CE 4 tegen Shah Mata 1 en de niet groot genoeg zijnde nederlaag van Fianchetto 1 tegen CSV 1 is team 3 gedegradeerd. Later meer ...