Interne Beslommeringen (15 april)
We zijn natuurlijk verheugd over de kwaliteit en vooral kwantiteit van het aantal verslagen over onze interne competitie op de website. Zelfs de stukken waarvoor helaas geen plek was waren zeer lezenswaardig. Ik verwijs bijvoorbeeld maar naar de allegorie van Hans en Grietje over het naar voren lokken, vastzetten en oppeuzelen van hangende pionnen. Ik zou de schrijver willen aanmoedigen om het thema wat verder uit te werken en in te zenden voor de Schakelaar. Die gaat natuurlijk sowieso uitpuilen, maar de drukker vindt het verre van bezwaarlijk om de persen te stoppen en er wat meer papier en inkt in te stoppen. Maar goed, we moeten wat te zeuren hebben in dit landje, dus na het nodige zoeken hebben we toch nog wat omissies en spijkers gevonden. Na het ziften blijven we met de volgende balken zitten:

Geen enkele van de schrijvers is het opgevallen dat er de nodige merkwaardige feiten zijn te vermelden. We beginnen dit keer met de Champions League. Na de winterstop was niemand meer geïnteresseerd want dat Rob van der Plas kampioen zou worden stond al vast. Hij begon immers als enige met 100%, en dan ook nog eens met alleen maar zwartpartijen. Rob is het echter kennelijk ook gaan geloven en heeft de concentratie even laten vieren. Hij heeft het nog in eigen hand, maar moet dan snel de draad gaan oppakken, want Jos heeft zijn kans geroken. Minstens zo vreemd is dat Wim blij mag zijn dat je niet kunt degraderen. Onlangs won hij nog een toernooi [ver] voor coryfeeën als Bohm en Quist, maar bij ons fungeert hij als kanonnenvlees.

In de MPG zijn de pennenlikkers zo mogelijk nog zwaarder te kort geschoten. Arno is geloof ik al een week of zes winnaar met een superscore. Normaal zou ik zeggen, ga eens kijken bij de statistieken, maar die zijn helaas niet helemaal up-to-date. Dat komt natuurlijk omdat onze statistiekmeester [te] druk bezig is om deze pagina’s uit te breiden met extreme scores in de stand. Dus niet alleen de langste reeks dit of dat, maar ook beste winnaar ooit van G3 en treurigste degradant uit de CL. En dat natuurlijk niet alleen in puntjes maar ook nog eens in TPR. Daarna volgt natuurlijk de ranglijst met gemiste promotie en degradatie op zo min mogelijk SB enzovoort enzovoort. Terug naar de MPG speelt verder alleen Paul Kuijpers op een solide tweede plek voor spek en bonen mee. De rest heeft nog minieme tot levensgrote kansen op degradatie.

In Groep 2 hebben we twee perfecte scores, terwijl deze spelers elkaar toch al ontmoet hebben. We herinneren ons nog het verslag van hun partij. Spaan stond matig, minder, slecht, beroerd etcetera, dus won gewoon van de Klijn kamikaze. Spaan staat nu op acht uit acht terwijl Joop op nul uit vijf staat. Verder lijkt het er op dat Lola [5 uit 6], Brian en Alek favoriet zijn voor de drie resterende plaatsen in de voorronde, al moeten we op blijven letten voor de aanstormende jeugdige Sebastiaan. Behalve Joop moeten ook Fred en Emilian zich langzamerhand toch wel enige zorgen maken, al kunnen ze ten koste van elkaar nog wat treetjes omhoog.

In Groep 3 lijkt het er op dat Martin toch weer terug wil naar G2 [dan is het toch slimmer om niet te degraderen]. Met zes uit zes staat hij een straatlengte voor op de rest. Thijs lijkt het voorbeeld van Fred en Sebastiaan te willen volgen met promotie in het eerste jaar. Jeffrey wil het trio vol maken, maar ik moet hem toch waarschuwen. Vooral Léon kon wel eens een sprintje gaan trekken. Marius daarentegen is zijn vorm uit de eerste cyclus compleet kwijt geraakt en verslechtert zelfs de score van Joop.

De stand in Groep4, G4?? hoor ik je denken, is bij de redactie niet bekend. Maar ik wil daar toch wel voor waarschuwen en het tevens aanbevelen. Momenteel zijn Lola en Sebastiaan nog de jonkies, en met een beetje geluk ontloop je ze. Maar Angelo is de jeugd behoorlijk aan het opzwepen. Ik heb bij het koffie apparaat namen van ingehuurde trainers horen fluisteren, die ik hier voor me houd, maar als je nog een keer wil promoveren, dan moet je snel zijn. Om het geleerde in praktijk te brengen heeft hij een [rapid]competitie opgestart, jeugd tegen de oudjes, om de eersten klaar te stomen voor G3. Dat gebeurt elke vrijdag [behalve op Groene Hart dagen] om half acht. Iedereen mag [eigenlijk: moet] mee doen. (Leo de Jager)