TEAM 2 speelt gelijk tegen koploper! (12 april)
Zaterdag 11 april 2015 speelde TEAM 2 zijn voorlaatste wedstrijd in klasse 3E van de KNSB-competitie. Plaats van handeling was het Damstede-college in de Rode Kruisstraat (mocht er bloed gaan vloeien), aan de Noordkant van Amsterdam, over het IJ. Vandaar des tegenstanders naam: BOVEN IJ. We speelden in onze sterkste opstelling deze keer (bravo!), zonder invallers, en dat was ook wel nodig, omdat we tegen de koploper speelden en we nog niet geheel en al gevrijwaard waren voor degradatie. Vooraf tekenden we, wat dat betreft, voor een gelijkspel. En toen ik dan na zo'n twee uren spelen probeerde de acht stellingen zo objectief mogelijk te beoordelen, leek me die uitslag geenszins onmogelijk. Rond de klok van vijf uur stond de 4-4 stand dan ook daadwerkelijk op het wedstrijdformulier, zij het langs 'n iets andere weg dan die ik mezelf voorgerekend had.

Paul Batenburg opende de score met 'n remise tegen Martin Beugel. Die bereikte hij na wat moeilijkheden overwonnen te hebben via 'n actief gespeeld toreneindspel. Zijn tegenstander vond het toen tijd voor 'n pilsje: ½-½. Een kwartiertje later zorgde Peter Torczynski na 'n Konings-Indisch gevecht met Martin de Koning voor 'n punt voorsprong. Het was zijn eerste zege dit seizoen voor ons team en hij leek mij deze middag zijn zelfvertrouwen weer wat opgekrikt te hebben. De zwartspeler kreeg geen enkele kans: 1½-½. De voorsprong werd even daarna nog groter dankzij Arno Beljaars die tegen Frank van den Velpen het ruimtevoordeel prachtig uitbuitte middels kwaliteitsoffer, gevolgd door stukwinst: 2½-½.

Tot zover klopte mijn "prognose". Maarten van Doorn leek mij met wit tegen Cyriel Pex verzeild te raken in een minder staand (hoewel niet direct verloren) eindspel en bood na overleg met mij remise aan, Dat werd aangenomen en aldus had Maarten zijn ongelukkige nederlagenreeks doorbroken. 3-1 was het toen voor de onzen! Er gloorde zelfs een kleine overwinning. Edoch......20 minuten later was de stand weer gelijk: Philip Westerduin kon het in de zware strijd met Barry Brink op den duur niet bolwerken en Wil Sparreboom was in wederzijds ultieme tijdnood zo ongelukkig in al te grote vrijgevigheid een volle toren cadeau te doen aan George Gijsen in een stelling die op z'n minst remise en wellicht(!) gewonnen voor hem en ons was: 3-3.

Maar toen was het weer de beurt aan ons: Tim Benning, dit seizoen toch al lekker en nog ongeslagen bezig (veel meer dan vorig seizoen) boekte zijn derde achtereenvolgende overwinning (na 4 eerdere remises). In zijn partij had hij al wat eerder bij me geïnformeerd of hij voor de remise mocht gaan tegen Han Gieske. Ik tipte hem toen daar nog even mee te wachten, gezien de ontwikkelingen op de andere borden. Hij kon toen ongestraft 'n winstpoging ondernemen (zonder enig verliesgevaar) en slaagde daar met behulp van een zeer dominant aanwezig zwart paard op instructieve wijze in: 4-3.

Toen restte de vraag: Kon Paul Tromp zich staande houden op bord 1 tegen hun topper Cor Croese? Uiteindelijk slaagde hij daar niet in, goeddeels als gevolg van 'n nogal tochtige koningsstelling: 4-4.

Al met al konden we met opgeheven hoofd het strijdperk zonder veel bloedverlies verlaten, al deed aanvankelijk de lokatie - we speelden in de aula van het schoolgebouw als het ware in een leeuwenkuil - het ergste vermoeden, te meer daar de toeschouwers ontbraken. De laatste wedstrijd spelen we al weer over 2 weken, zaterdag 25 april, THUIS tegen Het Witte Paard uit Haarlem, ook nog Kampioenskandidaat. Ik durf te stellen: Als wij in onze sterkste opstelling, zoals deze middag, kunnen aantreden en onbevangen spelen, dan behoeven wij voor deze ploeg ook niet uit de weg te gaan! Dat zegt 'n uiterst tevreden teamleider. (Paul Dekker)

   Boven IJ             2062 - RSR Ivoren Toren 2   1990 4 - 4
1. Cor Croese           2232 - Paul Tromp           2056 1 - 0
2. Barry Brink          2223 - Philip Westerduin    2039 1 - 0
3. Martin Beugel        2064 - Paul Batenburg       2008 ½ - ½
4. Frank van de Velpen  2093 - Arno Beljaars        2042 0 - 1
5. Martin de Koning     2000 - Peter Torczynski     2040 0 - 1
6. Han Gieske           1945 - Tim Benning          1982 0 - 1
7. Cyriel Pex           2016 - Maarten van Doorn    1840 ½ - ½
8. George Gijsen        1919 - Wil Sparreboom       1913 1 - 0