RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Wild-west-taferelen op de vrijdagavond en Victor verrast (30 april)
Er viel weer veel te genieten op de borden, wat te denken van de partij Oscar-Joost van Ruitenburg. Van Joost bleef er ditmaal weinig over in een in mijn ogen verdachte openingsvariant van het Schots. Het einde ziet u bij het fragment. Oscar, een partij voor de training? Jos wist opnieuw te winnen, dit keer van Martin G. en zijn kansen op een RSR-titel nemen met de week toe, hoewel hij de concurrenten nog wel gaat ontmoeten. Nathanael wist het niet droog te houden tegen Wim, na een wat trage opening.
In de Minorgroep heeft Jan Pieter plek 1 ingenomen na een winst tegen Herman, hoewel Herman wel prettig leek te staan. Daarnaast sloten Paul Tromp en Michael de vrede. Paul Batenburg offerde in het Siciliaans een kwaliteit, dacht zelf weinig te hebben, maar Philip hielp Paul in het zadel en moest een nul slikken. Philip moet echt in de beugels om niet af de dalen, Paul is vrij van zorgen.
In groep 2 dacht Mark (opnieuw) de winst al binnen te hebben, maar rekende buiten Wouter, die met scherp spel het punt pakte. Een partij voor het clubblad? De andere partijen tussen Arend-Peter en Hans K.-Alek eindigden in een draw.
In groep 3 kan het nog alle kanten op. Dik en Arrian klommen naar boven door respectievelijk Arnold en Rob van der Lee te kloppen. Arnold kreeg door een snel e5-e6 van Dik een slechte loper en had al snel het nakijken. Lola en Leo van Dongen speelden een interessante partij, waar Leo uiteindelijk aan het langste eind trok. Mischa en Léon C. kwamen remise overeen, ondanks de loper voorsprong van Léon. Mischa blijft daardoor een gevaarlijke outsider voor promotie. Of Bob Hoos nog bij de eerste 4 kan eindigen is de vraag, minimaal 6 partijen moeten meetellen, ik ben benieuwd.
In de Coppa werden gisteren 2 interessante partijen gespeeld. Victor Berg wist verrassend te winnen van Joram. Victor kwam in een voor hem prettige stelling terecht en wist via een petit combination een mat in de stelling te weven, wel nadat Joram een dame-offer van Victor niet aannam. Herbert en Dolf vochten ook een mooi duel uit, waarbij Herbert uiteindelijk won, mede door een doorbraak in het centrum met d4-d5 en d5-d6 in het Scandinavisch van Dolf. Volgende week worden naar verwachting de andere 2 partijen gespeeld.
Noteer u alvast in de agenda het Snelschaak Kampioenschap van RSR, dit wordt op 27 mei gespeeld. (Wim)

Mededeling van de materiaalfidemeester (2) (28 april)
Deze week is er weer enige orde in ons materiaal gebracht. Degenen die vertrouwd zijn met het verschijnsel entropie, zullen begrijpen dat ik niet verwacht dat het lang zal duren dat het materiaal netjes in de daarvoor bestemde dozen blijft. Maar laten we gewoonweg zorgvuldig met onze schaakspullen om blijven gaan. Alle borden zijn schoongemaakt en ontdaan van bloed, zweet en tranen.

Er zijn nu drie dozen met het materiaal voor de interne competitie. Ze zijn te herkennen aan de stickers op de zijkant. Er is ook een doos met "oud materiaal". Doe geen competitiemateriaal in de doos met "oud materiaal" en omgekeerd. De stukken en borden voor de externe competitie (team 1) staan apart en mogen niet in de dozen.

Er zijn voor een drukke vrijdagavond meer dan genoeg doosjes met een complete set stukken. Ook zijn er meer dan genoeg werkende klokken.

Gelieve als u de stukken in de doosjes terugzet, de zware stukken (koning en koningin) onderin te doen en de pionnen bovenop. Dan hoeft u de deksel niet met geweld dicht te duwen. Het past normaal gesproken namelijk best en het verlengt de levensduur van het kwetsbare scharniertje.

Probeer ook, als de barman voor de 767.847e keer vriendelijk gevraagd heeft het pand te verlaten, de stukken niet in alle haast met geweld in de dozen te kwakken, maar ook dan respectvol met de spullen van de club om te gaan.

Alle kapotte klokken heb ik mee naar huis genomen. Ik zal zoeken naar een manier om ze te maken. Als iemand een suggestie heeft, dan hoor ik dat graag. (Wouter Scheffer)

Vacatures bestuur (25 april)
Afgelopen vrijdag is de club opgeschrikt door een stortvloed aan nieuw materiaal. De gulle gever is Wil Sparreboom die zogenaamd zijn zolder aan het opruimen was. Het bestuur vreest echter voor een vijandige overname, mede door eerdere beloften van Wil dat hij als voorzitter de bar na 12-en zal openhouden. Wegens gebrek aan campagnegeld heeft voorzitter Joost Ruit besloten zich niet verkiesbaar te stellen op de volgende ALV. Uit respect voor zijn voorzitter volgt WIM het voorbeeld en zal eveneens aftreden. Hierdoor zijn vanaf vrijdag 2 september de posities van Voorzitter en Wedstrijdleider Intern vacant. Personen die zich kandidaat willen stellen, worden verzocht contact op te nemen met het huidige bestuur. (Joost Ruit)

Remisecup voor RSR in Delft (25 april)
Ondergetekende deed weer eens mee aan het OGD weekendtoernooi te Delft, met als doel om daar zo min mogelijk paaseieren te scoren. Bij het inschrijven op vrijdagavond trof ik Martin Glim, die een thuiswedstrijd speelde. Met gezonde RSR-bluf namen zij meteen bezit van het podium. Dit bleek achteraf ook voor het laatst te zijn. Martin verloor van IM van Oosterom en Ries zou zeggen dat ik als een varken geslacht werd, door GM Erik zon der Doel. Dit bleek mijn enige paasei. Eén overwinning, een bye en drie remises, waaronder mijn beste partij tegen Martins tegenstander uit ronde 1 (rating 2425), leverden mij naast een 50% score eindelijk weer eens wat ratingpuntjes op, voor het eerst in jaren naar mijn gevoel. Martin zal de volgende ochtend minder tevreden aan het paasontbijt gezeten hebben, na maar liefst vier halfjes inclusief bye, verloor hij de laatste ronde van de man die Martins toernooi in zijn naam samenvatte: Ik Oei. Slechts de remisecup dus voor RSR, in dit gezellige toernooi waarin de prima sfeer zelfs niet te ondermijnen bleek door de wedstrijdleiding die iedere ronde zo nodig met een one-man show meende te moeten starten, met teksten als "niemand begint voordat ik het zeg" en "jammer dat jullie niet stil zijn, nu begin ik gewoon helemaal opnieuw met mijn praatje!". De usual suspects Doel en Reinderman deelden zoals verwacht de doekoe. Voor de volledige uitslag, klik hier. (Plas)

Paaspunten (23 april)
Gisteren was het voor bijna de helft van de 34 schakers in het Nivon een hele Goede Vrijdag. Slechts 2 partijen verzandden in remise. Ten eerste het Joost-Joost-duel: Ruit had Ros een Joper (ingesloten loper) bezorgd, maar Ros wist op onverklaarbare wijze een paard te pakken. In het eindspel zonder pionnen kon Ros met een loper meer echter niet de winstweg te vinden. De tweede remise viel op het bord van Michael tegen Leo de Jager; Michael leek te winnen met een pion op promoveren, maar het eeuwig schaak van Leo kwam net iets eerder. In de Champions League won Oscar terecht, volgens eigen zeggen, van Tim, plette Dolf Richard en won Spaan op het nippertje van Stijn. Nathanael gaf toe dat het niet verdiend was; een echte Spaanoverwinning dus. In de MPG kon Herman eens ouderwets Paul Tromp verschalken volgens het systeem pionnetje winnen, tak, tak, tak en uit. Opmerkelijk was in groep 2 de ongelijke eindspelstukkenverhouding op het bord van Mark tegen Xander: Mark had dame en 2 pionnen, Xander paard met een heel legioen aan pionnen. Helaas voor X kon Marks koning de stelling binnendringen en was het over en uit. In dezelfde groep viel Wouter vol aan op Hans, maar kwam te kort voor de overwinning en verloor. In groep 3 was de partij Leo-Wijnand voor de witspeler een drama. Een ongelijk loper eindspel met dames op het bord zag er remise–achtig uit. Maar in de analyse bleek dat wanneer Leo een loper zou winnen, waartoe hij de mogelijkheid had, hetzelfde resultaat zou hebben opgeleverd als wat hij in de partij deed, nl. een loper weggeven en verliezen. Tot slot van deze beschouwing even aandacht (op zijn eigen verzoek...) voor de PaasHaas van vrijdag: Mischa wist in een tweesnijdende partij van betonschaker Rob vd Lee te winnen. Met 4 uit 4 gaat Mischa nu tot de serieuze top van groep 3 behoren. (Alek)

Puntendeling in Pendrecht (13 april)
Net als vorig jaar bij de massakamp tussen de beide clubs op dezelfde locatie was het ook nu veel te mooi weer bij het bezoek van RSR 2 aan Charlois Europoort 3. Terwijl vlak buiten de speelzaal op Plein ‘53 de gemoederen tussen niet-schakers al vroeg in de middag verhit raakten, probeerden de heren schakers elkaar op een wat meer beschaafde wijze te bestrijden. In volgorde van bordopstelling ging dat als volgt. ...lees verder (Victor)

Schaakgevechten op een steenworp afstand van het Vredespaleis (11 april)
Het is een heerlijke zonnige zaterdag als 20 heren in Den Haag in het Nationaal Schaakgebouw tegenover elkaar zitten met een schaakbord tussen hen in. Uw schrijver vindt het altijd wel een feestje als hij bij de thuis spelende vereniging Discendo Discimus (DD) is. Mede omdat, voor de niet-latinisten onder de lezers, de naam van de vereniging staat voor iets als “al lerende leren wij” een aantal feitjes: DD is opgericht in 1852 en daarmee één van de oudste, zo niet de oudste schaakvereniging van Nederland; zes maal kampioen van Nederland; is iedere week op twee avonden én een middag open; al ruim 75 jaar in hetzelfde gebouw gevestigd waar wereldkampioenen als Lasker en Euwe hebben gespeeld en waar de Wereldschaakbond FIDE van de oprichting in 1924 tot 1944 was gevestigd; en wie DD zegt, zegt Ted Nooier die al 32 jaar voor de catering zorgt. Vanwege de rijke historie vind je vele schaakrelikwieën in vitrines en vergeelde foto's van oud- (heel oud-) kampioenen aan de muur. Maar genoeg over DD en ter geruststelling voor de criticasters: ons eigen gebouw vind ik eveneens leuk J. ...lees verder (John S.)

OPROEP: MATERIAALMEESTER ZOEKT HULP (10 april)
Wie is bereid mij doordeweeks een avondje te helpen met het weer op orde brengen van het materiaal? De boel ordenen, kapotte zaken afvoeren en repareren, schoonmaak, van die dingen. Twee tot drie personen is voldoende. Neem contact met mij op, dan prikken we een avondje, liefst nog in april. Veel dank! (Wouter, materiaalgrootmeester)

De claimkoning (10 april)
Afgelopen vrijdag gebeurde er weer vanalles in de interne competitie. Het meeste gebeurde aan het eind van de partij die het langste duurde, die tussen Spaan en Joost Ros. Spaan verprutste in wederzijdse tijdnood een gewonnen stelling, en er bleef voor Spaan een toren+pion over, voor Joost een toren. Met Joost nog 6 seconden op de klok en Spaan 12 seconden claimde Joost remise op grond van Artikel 10.2 van het Fide-reglement. Hij had het geluk dat Arrian bij de partij stond te kijken en optrad als arbiter (of het kan zijn dat Joost Arrian zag staan en dacht: "Laat ik eens claimen."). ...lees verder (Arrian)

Team 3 gaat op kamp (10 april)
Over de laatste wedstrijd in klasse 1A kan ik kort zijn: de Soffers uit Oost Flakkee waren gewoon scherper. Wel deed het pijn en niet alleen aan de ogen. Zo werden gewonnen stellingen kansloos verloren en andersom, mat in twee werd niet gezien en jawel de tijdnood ..... Team 3 was dit seizoen als een stuiterende jojo met als resultaat een bedroevende 4de plek, maar wel met een score van liefst 33 ½ bordpunten. De waarom-vraag is misschien de belangrijkste vraag. Was het de speech van propagandachef Damhuis van het RSB-rijk? De zoete woorden over een geheimzinnige Linda? Het boze oog? Viel de Wicky verkeerd ? Hoofdpijn? We zullen het wel nooit te weten komen. Kortom, we kunnen ons gaan opmaken voor de trainingen van 15, 22 en 29 april en natuurlijk voor de massakamp tegen het altijd gevaarlijke 3-Torens. Willen we niet totaal uitgelachen worden door Damhuis, dan moet er gewonnen worden op vrijdag 13 mei! (Leo vD)

Teams 1 en 2 definitief veilig (9 april)
Zowel team 1 als team 2 hebben zich zaterdag in de 8e ronde van de KNSB-competitie veilig gespeeld middels een gelijkspel. Team 1 speelde 5-5 bij het Haagse DD, waarbij Dolf remise wist te scoren tegen GM John van der Wiel. Team 2 speelde op Zuid 4-4 tegen Charlois Europoort 3. Klik hier voor de individuele uitslagen van team 1, en hier voor die van team 2. Verslagen zullen weer volgen. (Arrian)

Breeknieuws: Joop! is terug in Rotterdam! (9 april)
Voorgoed ontsnapt uit het land der arschlochs is Joop maandag 4 april weer thuisgekomen uit Lingen. Na een aantal verwarrende weken is hij toch nog op de valreep van zijn galblaas beroofd in een heus Duits ziekenhuis. Toch aardig van die duitsers, al denkt Joop daar anders over, die had meer fiducie in Hollandse medicijnmannen. Met een flinke jaap in zijn buik werd hij maandagmorgen, zwaar bepakt, gedropt op station Nieuweschans met een eerste vrijheidsloon van 80 papieren euri’s op zak. Met satanisch genoegen wisten zijn duitse detentiebazen hem zodoende nog op te zadelen met een van de duurste treinkaartjes en een eerste test, nl. het bemachtigen van muntgeld voor de automaat op een van de meest verlaten stationnetjes van Nederland. Deze eerste hindernis in vrijheid wist Joop probleemloos te nemen en mogelijk mede door een verheffende rit door de Groningse leegte, wist hij alle randstedelijke verlokkingen te weerstaan en was zelfs zo wijs om op CS een taxi te nemen linea recta moeder’s pappot. Nog een beetje bleekjes van de operatie en een beetje vetgemest door 14 maanden met dioxine vervuild varkensvoer, heeft Joop ze toch aardig op een rij - gegeven de omstandigheden. Met het blindschaken is in elk geval niks mis. Arrian indachtig moet er natuurlijk nog wat gespaard worden voor enige lidmaatschapsduiten, maar kijk niet vreemd op als je binnenkort luidruchtig uitgedaagd wordt voor een potje aan de NIVON-bar - spablauw voeren verplicht, nuchter toont Joop het best! Beetje bakken aan de bar dus, met een rammsteintje erbij, schat ik zo. ‘Wat is toppunt van recycling? Een duitser die varkensvlees eet.’ Beste bak uit de duitse bak, volgens Joop. We gaan het zien hoe Joop zijn nieuwe vrijheid gaat gebruiken. Het zal de komende maanden vooral een zoekerij worden naar nieuwe leeftocht en -ruimte. (Keet)

4,5,6,7 in Krimpen... (6 april)
Eigenlijk ging het om de baard van de keizer; we waren al kampioen, maar moesten nog 1 wedstrijd spelen tegen het 6e van Krimpen. Tsja, toen dook daar ineens dat enorme probleem op: Spelen op maandagavond. Een RSR-speler zit dan meestal nog in zijn afkick van het afgelopen weekeinde. De kegel die op vrijdagavond ontstaat is net afgenomen; de benen zijn nog wankel en de handen hebben nog die lichte tremor...lees verder (Mischa)

Perfecte score team 6 (5 april)
Ook de laatste wedstrijd van de competitie, op maandag 4 april uit tegen Krimpen a/d IJssel, heeft team 6 gewonnen, met 7 spelers deze keer ... omdat er doodeenvoudig geen achtste speler kon worden gevonden die op maandagavond kon of wilde spelen. (Mischa/Arrian)

  Krimpen a/d IJssel 6   1255 - RSR Ivoren Toren 6    1405 3 - 5
1. Theo Heukels       1264 - Wouter Scheffer     1539 0 - 1
2. Mhamad Kuhistani       - Mischa van Vlaardingen  1423 0 - 1
3. Floris Doolaard     1133 - Angelo Ayala       1344 1 - 0
4. Ard Brandwijk         - Shakir Salih         1 - 0
5. Sjoerd Dijkstra     1436 - Emilian de Kievit       0 - 1
6. Frans Goudriaan     1588 - Wikash Rampersad     1422 0 - 1
7. Gerjon van de Bovenkamp 1047 - Marius Middendorp    1298 0 - 1
8. Richard van Wingerden  1064 - N.O.             1 - 0 R

Whiskey in a jar (3 april)
Speelde team 3 afgelopen vrijdag zo slecht omdat vóór de wedstrijd heel veel veren in hun kont werden gestoken vanwege de overwinning op Charlois Europoort 4? RSB-bestuurslid Ronald Damhuis kwam in ieder geval langs om de door hem uitgeloofde fles whiskey uit te reiken, omdat team 3 het eerste team was dat CE 4, 5 of 6 wist te verslaan. De gevolgen waren in ieder geval desastreus. Of zoals Ronald in de mail schreef: "Het derde voor hun sof tegen SOF, ze hadden de fles beter na de wedstrijd kunnen openen." (Arrian)


Verrassing van het weekend: Plas boven Ruit in Tweetallen! (3 april)
Afgelopen zaterdag 2 april 2011 (de dag van de topper FC Twente – PSV) konden schaakkoppels weer hun hart ophalen tijdens het jaarlijkse Tweetallentoernooi in Roosendaal. En dat al weer voor de 23e keer. Een unieke formule, een goede sfeer en een prima organisatie stonden aan de basis van dit schaakspektakel in een helaas, vrij donkere speelzaal... lees verder (Ewout Fakkel)

Met het schaamrood op de kaken (2 april)
Alvast de uitslag van de wanprestatie van team 3 tegen het onderaanstaande Oostflakkee 1.

  RSR Ivoren Toren 3  1880 - Oostflakkee 1    1832 3 - 5
1. Paul Tromp      2022 - Adrie van Maurik   1709 ½ - ½
2. Alek Dabrowski    1937 - Mark van Putten   2028 0 - 1
3. Dik van der Pluijm  1880 - Ronald Sparreboom  1928 0 - 1
4. Michael Fung     1823 - Ivo Lagendijk    1741 ½ - ½
5. Herman Keetbaas   1887 - Johan Dupree     1906 1 - 0
6. Winood Rampersad   1857 - Jan Vonk       1747 0 - 1
7. Floris Zoutman    1808 - Jan van Genderen   1847 0 - 1
8. Pim Uytdewilligen  1829 - Theo Broeders    1750 1 - 0

Bekerteam na spannende wedstrijd tenonder (2 april)
Vrijdagavond 1 april 2011 speelde ons KNSB-bekerteam in de kwartfinale van de KNSB-beker thuis tegen het sterke Meesterklasseteam van HMC Calder. Het liep uit op een spannende wedstrijd. Oscar (zwart, bord 3) zag zijn stelling snel vervlakken, en toen de laatste torens geruild werden, bleef een potremise eindspel van ongelijke lopers en evenveel pionnen over (½-½). De overige partijen gingen tot het gaatje. Joost van Rosmalen (bord 1, zwart) kreeg vooral problemen met zijn tijd en het feit dat op het schaakbord geen negende rij bestaat. De tegenstander profiteerde op het laatst (½-1½). Op bord 2 speelde Joost van Ruitenburg met wit een zeer ingewikkelde partij, waarin zijn tegenstander op een gegeven moment een stuk tegen twee pionnen offerde. Dit kon Joost net niet winnen. Uiteindelijk bleef aan zijn kant een toren en een paard over, bij de tegenstander alleen een toren, hetgeen nog lang werd doorgespeeld, maar toen de torens werden geruild was het automatisch remise (1-2). Dolf (bord 4, wit) kreeg net als Ros problemen met de tijd, maar hij stond lange tijd gelijk. De afwikkeling naar het toreneindspel had genoeg moeten zijn voor remise, maar zijn tegenstander deed het vervolg net wat handiger, waardoor Dolf uiteindelijk het toren tegen dame eindspel (zonder pionnen) verloor. Derhalve een 1-3 nederlaag na een spannende pot. (Arrian)

  RSR Ivoren Toren    2228 - HMC Calder        2411 1 - 3
1. Joost van Rosmalen   2146 - IM Twan Burg       2457 0 - 1
2. FM Joost van Ruitenburg 2304 - IM Jeroen Bosch     2417 ½ - ½
3. FM Oscar van Veen    2210 - FM Jasper Broekmeulen  2378 ½ - ½
4. Dolf Meijer       2254 - IM Geert van der Stricht 2391 0 - 1