Puntendeling in Pendrecht (13 april)
Net als vorig jaar bij de massakamp tussen de beide clubs op dezelfde locatie was het ook nu veel te mooi weer bij het bezoek van RSR 2 aan Charlois Europoort 3. Terwijl vlak buiten de speelzaal op Plein ‘53 de gemoederen tussen niet-schakers al vroeg in de middag verhit raakten, probeerden de heren schakers elkaar op een wat meer beschaafde wijze te bestrijden. In volgorde van bordopstelling ging dat als volgt.
Leo K offerde op het eerste bord een kleine kwaliteit om de zwarte koning het open veld in te jagen. Zijn tegenstander verdedigde zich echter stug en Leo kwam uiteindelijk niet verder dan remise. Last-minute invaller Michael speelde met zwart een voorzichtig verdedigingssysteem. Nadat hij alsnog tot actie was overgegaan leek het erop dat zijn tegenstander er met voordeel uit zou gaan komen. Maar dat was niet het geval omdat Michael eeuwig schaak in de stelling had weten te krijgen. Philip moest met wit aankijken tegen een stonewall-achtige verdediging maar slaagde er toch in om via de h-lijn achter de vijandelijke linies te komen en het punt binnen te halen. Naast hem kwam Paul T niet onder de aanhoudende druk van zijn tegenstander vandaan en moest uiteindelijk de vlag strijken. Paul B speelde in het weekend van de marathon zelf ook een marathonpartij, na bijna zes uur spelen moest hij toezien dat de zwarte vrijpionnen op de damevleugel zegevierend over de finish kwamen. Wil was na een zeer snelle nederlaag op vrijdagavond supergemotiveerd en speelde daarom tegen de instructies van teamleider Arnold door in een stelling waarin een remise het matchpunt veilig kon stellen. Hij wist kennelijk wat hij deed want hij won het eindspel met een pion meer wel degelijk. Peter declasseerde zijn tegenstander alsof hij er niet stond en zette hem in het middenspel al mat. En dat was maar goed ook want Victor kon het niet bolwerken in zijn partij op het laatste bord waarin hij een paar keer op het laatste moment van zijn eigen plan afweek en zijn partij zag eindigen in een verloren eindspel.
Alles bij elkaar werd het dus 4-4 en het tweede team heeft zich daarmee definitief uit de degradatiezone van de derde klasse KNSB gespeeld, dus lieten we Rotterdam-Zuid met een goed gevoel weer achter ons. (Victor)