RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Derde team loopt in het mes en is weer terug op aarde (25 maart)
Ideaal gelegen voor bedrijven bevindt de nieuwe lokatie van Messemaker zich tegenwoordig tussen twee spoorlijnen, de Gouwe en de snelweg. Hoe veilig dit ver van stad en beschaving gelegen bedrijventerreintje voor vrouwen en kinderen te bereiken is, vroegen wij ons in het donker aankomend af. Afgezien van de bardame werden dan ook geen schaaksters aangetroffen. Op zich een weinig opzienbarende observatie, maar hier wat minder verbazend. Schaakjeugd was er des te meer, waarover dan ook stevig gegrapt werd. De speelzaal is ruim, maar door het lage plafond en de grote stoelen toch ook weer klein. We werden we bijgezet in een nog kleiner zaaltje, waar de stoelen nog groter leken. Door nog meer overbodige stoelen en tafels was de publieksruimte miniem.
Welkom geheten door Ab Scheel, het smoelenboek weer volschietend, kon de enerverende krachtmeting van team 3 met Messemaker 1847 2 van start gaan. Veel, zo niet alles stond op het spel - van promotie tot degradatie, alle kansberekenaars laten zich nakijken. ... lees verder (Koots Keet)

RSR 1 verrast bijna Charlois Europoort 1 (12 maart)
Op zaterdag 8 maart speelde team 1 (net als het tweede) uit tegen kampioenskandidaat Charlois Europoort 1. Vooraf is natuurlijk de verwachting dat we tegen zo’n ploeg wel ruim zouden verliezen, de wedstijd echter werd maar met zeer nipte cijfers verloren, terwijl er meer heeft ingezeten.

Spaan speelde tegen zijn vriend FM Michel de Wit (wat ondanks ontkennen van beiden ongetwijfeld geen toeval was) en was binnen een kwartier klaar. Onderstaande foto zegt wel genoeg over de partij. ˝-˝ ... lees verder (TL Michael)

Team 2 nipt onderuit (9 maart)
Zondagmorgen 9 maart, the day after. Wakker met nog steeds 'n katterig gevoel over de wedstrijd van gisteren: Ons tweede tegen het derde van Charlois Europoort. Uitslag 4˝-3˝ voor de Zuiderlingen. Welverdiend, maar toch........

Het scoreverloop was als volgt:
15.45u. Maarten van Doorn had de twijfelachtige eer, spelend tegen Mathieu Middelkoop, over 'n zo op het oog geweldige vrijpion op d6 te beschikken, echter daarbij de veiligheid van zijn koning veronachtzamend. Binnen 3 uur stonden we met 1-0 achter. ... lees verder (Jullie WL Paul D.)

Knappe prestatie team 5 tegen de koploper in Zwart Nazareth (8 maart)
Op maandag 3 maart traden de spelers van het moeite samengebrachte achttal de nieuwe lokatie van Het Zwarte Paard. Als je flinkt boent blijkt het misschien toch Het Witte Paard te zijn, want er ligt een dikke laag zwarte roet in Schiedam. De stad was vroeger bekend of eerder berucht als Zwart Nazareth. Een bijnaam die de jeneverstad te danken had aan de vele vervuilende schoorstenen van de wereldberoemde jeneverindustrie. Ondanks dat sinds de jaren zestig de sloppenwijken van de stad werden ‘schoongeveegd’ zijn er nog een aantal overlevenden die de stank zo erg missen dat ze hebben besloten om collectief de ingang naar Het Zwarte Paard te voorzien van een rookgordijn, die nog moeilijker over te steken is dan dat andere (voormalige) gordijn uit Berlijn.

Na een hoestbui van enkele minuten arriveerde de teamleider in de speelzaal. Daar vond hij vier kameraden, zodat er genoeg spelers waren om te mogen beginnen. Ineens was er erg veel haast bij de wedstrijdleider (Frans Maas) om de wedstrijd te starten. Robin viel toen binnen met een grote glimlach en dito koffer. Vermoedelijk wilde hij zijn tegenstander inpakken. Wil en Hans waren bij het starten van de klokken nog niet binnen en de teamleider begon aardig zenuwachtig te worden. Hij had zichzelf uit tactische overwegingen op bord 1 gezet in de ijdele hoop dat Victor Berg zou aantreden, zodat hij zich rustig kon terugtrekken en de minuten afwachten tot de klinkende overwinning. Het ging helaas anders. ... lees verder (TL Angelo)

Een lange neus voor Spijk (5 maart)
In deze fase van de strijd in de Promotieklasse heeft elk puntverlies grote gevolgen voor zowel de strijd om de laatste degradatieplaats als de titel. Het derde team moest het dit keer tegen koploper Spijkenisse 2 opnemen zonder basisspelers Leo de Jager en Joop Klijn. Gelukkig ontwaakten invallers Rob van der Plas en Peter Torczynski juist op tijd uit hun winterslaap en daarmee kon de wedstrijd met enig vertrouwen tegemoet worden gezien. ... lees verder (Koots Keet, met dank aan de betere waarnemingen van Joop en de analyse van Bob)

Viertal verrast de koploper bijna (3 maart)
Goedgehumeurd maar met gezonde angst dat de verse opwaartse lijn weer teruggeknikt zou worden door de koploperin rijdt het dappere viertal naar Spijkenisse voor de wedstrijd tegen de plaatselijke SV. Terwijl ons derde thuis speelde tegen Spijkenisse 2 en met een klinkende 5-3 aan het langste eind trok, werd zo´n scenario aan de andere kant van de Maas al gauw bijna onmogelijk gemaakt. Binnen het uur had op bord 4 Marcel met zwart noodgedwongen het bijltje er bij neer moeten gooien. Al vroeg kwam hij een pionnetje achter. Hij won er echter knap eentje terug. Nou ja, dat dacht hij, want zijn dame wordt vervolgens gepend en einde verhaal: 1-0 achter. En Wim de Haan kraaide het uit. ... lees verder (TL Angelo)

Pionneneindspel (2 maart)
In mijn laatste KNSB-partij (8 februari j.l.) kwam een pionneneinspel op het bord dat net wel / net niet gewonnen was. Na afloop van de partij dachten zowel mijn tegenstander als ik dat zijn 32e zet de beslissende fout was. Maar in de huisanalyse kwam ik erachter dat zijn 32e zet juist geniaal was als hij later, op zet 46, het juiste plan had gevonden. Daarom deze stelling als opgave:

stelling na zet 46 Kg4



Zwart speelt en maakt remise
Hint: let op de dolle dame!

De oplossing is te vinden in het fragmentenarchief. (Paul B.)