Een lange neus voor Spijk (5 maart)
In deze fase van de strijd in de Promotieklasse heeft elk puntverlies grote gevolgen voor zowel de strijd om de laatste degradatieplaats als de titel. Het derde team moest het dit keer tegen koploper Spijkenisse 2 opnemen zonder basisspelers Leo de Jager en Joop Klijn. Gelukkig ontwaakten invallers Rob van der Plas en Peter Torczynski juist op tijd uit hun winterslaap en daarmee kon de wedstrijd met enig vertrouwen tegemoet worden gezien.

Peter liet aan bord 2 het eerste punt aantekenen, doordat zijn loperpaar precies op tijd een paar doorgebroken centrumpionnen kon tegenhouden. Paul Dekker had in zijn welkomsttoespraak weer het nodge venijn gelegd met “maar wij willen misschien ook wel voor het kampioenschap gaan”, maar op zijn bord ontbrak al snel zijn dame - opgegeven voor toren en loper. Rob Kalkman moest nog even nauwkeurig spelen, maar de dame was toch echt het sterkste stuk. (1-1). Gelukkig hoeft Paul zijn creatieve energie de komende twee wedstrijden niet meer te verspillen aan speeches, zodat hij nog alle kans heeft om zijn paaseierreeks te beëindigen. Alek had in een draak zijn toren tegen Pc3 geofferd, maar de vraag was of hij daar voldoende pionnenhout voor terugkreeg. Toen Erik in 't Groen op het laatst door een vingerfoutje zijn toren opgaf via een pionvork, was het over (2-1). Op dat moment stond Plas met zijn rug tegen de muur van Ricardo Klepke, niet ten onrechte wordt hij er van verdacht de talentvolste speler uit de hele RSB-competitie te zijn. Over de hele linie minder met geblokkeerde d7-pion en dreigende koningsaanval èn een toren op de derde rij zag het er zorgwekkend uit, maar Plas trok alle verdedigingsregisters open en zorgde tegelijk voor een lichte voorsprong in tijd. Op het eind stond Ricardo nog steeds beter, maar dat zou een lastige technische klus worden met nog maar 5 minuutjes, remise dus (2½-1½). Michael had met zwart op bord 3 tegen Ruud van der Beek een minder eindspel met achtergebleven b-pion. Hij probeerde het wel met listige truken, maar uiteindelijk ging die b-pion er toch af en stond het weer gelijk (2½-2½). Dat bleef zo toen Mark er in steeds gunstige stelling tegen Nick Groeneweg niet doorheen kon komen (3-3).

In een Pirc ging ik zelf eerst met de verkeerde pion naar voren (e5 ipv d5), maar een paar zetten later sloeg Daniel Zevenhuizen met de verkeerde pion (dxe5 ipv cxd4), waarna het een wat eenzijdig verhaal werd. Grappig was dat er lang een buitenspel staand zwart paard in stond, die ik mooi als wisselgeld kon gebruiken om zijn hele koningsstelling weg te offeren. Er waren vele en misschien wel betere winstwegen, maar gelukkig hield ik me aan een vooraf bedacht plan, zodat het hoewel tactisch ingewikkeld, toch simpel bleef (4-3).
Bob had toen nog 3 minuten over om een aanval met toren en dame af te slaan en zelf de koning van Selman Ercan mat te zetten. Dat was aan topfitte Bob mèt nieuwe baan wel toevertrouwd.

En zo vertrokken de Spijkneusjes wat bleekjes uit de NIVON-tempel, want door deze 5-3 winst is er voor de Spijkjeugd geen reeël uitzicht meer op promotie, maar zoals hun teamleider bij het heengaan terecht al opmerkte, ‘onze tijd komt nog’ en zo is het maar net. De Willige Dame en Messemaker gaan voor de titel en wij zitten op het vinkentouw. De eerste 7 ronden lijken op een hink-stap-stap-sprong en we zullen zien hoever de hakken over de sloot komen. Wel bedenkend dat het ook met deze positieve score nog altijd mogelijk is om in de degradatiesloot te eindigen... (Koots Keet, met dank aan de betere waarnemingen van Joop en de analyse van Bob)

  RSR Ivoren Toren 3   1941 - Spijkenisse 2      1858 5 - 3
1. Rob van der Plas    2123 - Ricardo Klepke     2007 ½ - ½
2. Peter Torczynski    2049 - Rick van der Pluijm   1935 1 - 0
3. Michael Fung      1924 - Ruud van der Beek    2001 0 - 1
4. Herman Keetbaas     1943 - Daniel Zevenhuizen   1895 1 - 0
5. Mark Beijen       1782 - Nick Groeneweg     1627 ½ - ½
6. Bob Hoos        1876 - Selman Ercan      1763 1 - 0
7. Alek Dabrowski     1935 - Erik in 't Groen    1831 1 - 0
8. Paul Dekker       1899 - Rob Kalkman       1801 0 - 1