Knappe prestatie team 5 tegen de koploper in Zwart Nazareth (8 maart)
Op maandag 3 maart traden de spelers van het moeite samengebrachte achttal de nieuwe lokatie van Het Zwarte Paard. Als je flinkt boent blijkt het misschien toch Het Witte Paard te zijn, want er ligt een dikke laag zwarte roet in Schiedam. De stad was vroeger bekend of eerder berucht als Zwart Nazareth. Een bijnaam die de jeneverstad te danken had aan de vele vervuilende schoorstenen van de wereldberoemde jeneverindustrie. Ondanks dat sinds de jaren zestig de sloppenwijken van de stad werden ‘schoongeveegd’ zijn er nog een aantal overlevenden die de stank zo erg missen dat ze hebben besloten om collectief de ingang naar Het Zwarte Paard te voorzien van een rookgordijn, die nog moeilijker over te steken is dan dat andere (voormalige) gordijn uit Berlijn.

Na een hoestbui van enkele minuten arriveerde de teamleider in de speelzaal. Daar vond hij vier kameraden, zodat er genoeg spelers waren om te mogen beginnen. Ineens was er erg veel haast bij de wedstrijdleider (Frans Maas) om de wedstrijd te starten. Robin viel toen binnen met een grote glimlach en dito koffer. Vermoedelijk wilde hij zijn tegenstander inpakken. Wil en Hans waren bij het starten van de klokken nog niet binnen en de teamleider begon aardig zenuwachtig te worden. Hij had zichzelf uit tactische overwegingen op bord 1 gezet in de ijdele hoop dat Victor Berg zou aantreden, zodat hij zich rustig kon terugtrekken en de minuten afwachten tot de klinkende overwinning. Het ging helaas anders.

Op bord 1 speelde teamleider Angelo met wit tegen rating-kanon-op-zijn-retour Freerk Gerkema. Angelo rekende erop snel weggezet te worden en zich vervolgens meer metde andere partijen te kunnen bezighouden. Dat laatste gebeurde wel, maar het liep wel anders. Freerk leek een erg afwachtende houding te hebben. De concentratie-energie, die Angelo normaal voor een hele partij beschikbaar heeft, moest nu gebruikt worden om de eerste 20 zetten te overleven. Er werden enkele dubbele aanvallen opgezet en er kwam na 14. Lb2 deze stelling op het bord:

Na 14...Pf4; 15. Dc4, 0–0; 16. dxe5,dxe5; 17.Pd5,P6xd5; 18.exd5,Pxd5;19.Pg4,Lxg4 bood Angelo remise aan na 20.Dxg4. Dit werd na overleg met teamleider Aad Juijn geaccepteerd. Om 21:45 konden de stukken weer in hun beginstand met twee koningen in het midden. De volledige partij:

Ayala,Angelo (1339) - Gerkema,Freerk (1754) [C24]
RSB 2013 3.261 Nederland (6.1), 06.03.2014
[Ayala,Angelo]
318MB, Fritz11.ctg, HOME–097594BDA1
1.e4 e5 2.Pf3 d6 3.Lc4 Le7 4.0–0 Pf6 5.d3 c6 6.a3
h6 7.h3 Pbd7 8.b4 a6 9.Pc3 Pf8 10.d4 Dc7 11.Dd3
b6 12.Lb3 g5 13.Ph2 Pg6 14.Lb2 Pf4 15.Dc4 0–0
16.dxe5 dxe5 17.Pd5 P6xd5 18.exd5 Pxd5 19.Pg4
Lxg4 20.Dxg4
½–½

De analyse met Freerk erna toonde dat de remise te vroeg is aangeboden. Er waren grote kansen voor wit, hoewel Fritz de pion achter erg zwaar meeweegt.

Het tweede bord gaf een nog gunstiger beeld. Wil wist een prachtige röntgenaanval te bekronen met een misplaatst dame-offer van Piet Hofstee, die regelmatig in onze bar in het NIVON te bewonderen is. Dit was niet te pareren en Piet speelde tegen wil en dank door, maar hij werd al snel uit zijn lijden verlost. Voor 10 uur kon Wil huiswaarts keren met een punt op zak. Dit betekende een voorsprong: ½-1½.

De andere geëxcuseerde laatkomer Hans speelde op bord 5 met wit tegen Gerard Turkenburg. Een remisestelling werd door een éénzijdige ‘ruil’ om zeep geholpen en daarmee verdween ook onze voorsprong, naar later bleek definitief: 1½-1½.

De vierde beslissing viel even later op bord 8, waar Mischa zijn dag niet had tegen Hans Schrumpf. Hij zegt er zelf dit over:

“Het is niet onbekend dat schaken op maandag een gruwel is voor mij... Maandag is een dag die bestemd is voor Detox. Daarnaast heb ik nog nooit een positief resultaat geboekt tegen een HZPS'er.
Op 3 maart is het niet anders: Met zwart op bord 8 tegen Hans Schrumpf lijkt bij voorbaat geen onmogelijke opgave. Toch gaat er van alles mis; in een Scandinavisch-Franse partij heb ik werkelijk geen enkel plan. Eerst wil ik wat aanvallen op de damevleugel maar besluit een zet later dat weer teniet te doen omdat ik mijn koningsvleugel wat onbeschermd vind. Dat is inmiddels ook doorgedrongen bij mijn tegenstander die torens verdubbelt en alles dat mee kan lopen naar voren gooit. Ten koste van een pion kan mijn Koning ternauwernood ontsnappen. Omdat aan de damevleugel Paard en Toren nog geparkeerd staan is een dubbele aanval op het Paard voor mij voldoende reden om walgend van mijn eigen onvermogen op te geven. De rest van de tijd besteed ik om het betere spel van mijn teamgenoten te bekijken. Verder dwaal ik wat door de gangen van de nieuwe locatie van HZP: een verzorgingstehuis.
De hele gang staat volgeplempt met scooters en elektrische rolstoelen. Een gang die blauw staat van de Zware van Nelle waarmee de gemiddelde HZPS'er zijn bier begeleidt. Dit zal ook wel een van de redenen zijn waarom we geen bewoners aantreffen; er hangt daar zoveel rook, daar kan geen zuurstoffles tegenop. In de speelruimte is het niet veel anders. Achter het barretje staan twee dames waarvan eentje veelvuldig haar "Belinda menthol" oppaft. Pas echt gelukkig werd ik bij het toilet zonder slot. Om genante situaties te voorkomen fungeert een kaartje met aan de ene kant "vrij" en aan de andere kant "bezet" als slot. Respect voor de HZPS'ers die die avond koelbloedig een nummer 2 in de pot durfden te leggen! Even later toch dat moment van verwarring: Een open wc-deur met het kaartje "bezet" zichtbaar aan de buitenkant... Een andere reden om de overstap naar HZPS te maken is de concurrerende bierprijs van 1 euro! Ik voelde me bijna thuis; maar ja, maandag speelavond!”


Mischa’s nederlaag tegen Hans “rubberprofiel” Schrumpf bracht voor het eerst een achterstand op het bord: 2½-1½.

Aan Léon de taak om op bord 4 het evenwicht te herstellen. Die mogelijkheden had hij wel degelijk tegen de charmante Elise Juijn. De aanmoedigende woorden van de teamleider vooraf “Be gentle, maar genadeloos” leken aanvankelijk goed opgevolgd te worden. Er was een licht voordeel te ontwaren, wat Elise tot lange overpeinzingen noopte. Blijkbaar komen er magische krachten vrij als haar brein op de proef wordt gesteld want er kwam een pion meer für Elise en Léon raakte zijn concentratie kwijt en gaf ook het laatste halfje wat hij nog kon redden weg. Zijn eigen commentaar:

“Aan bord 4 speel ik met zwart tegen de enige vrouw, Elise Juijn. Ik kies de Siciliaanse verdediging. Het wordt een rustig begin. Na een heleboel gemanoeuvreer van lichte stukken –wat eigenlijk helemaal mijn stijl niet is- ruimen de paarden het veld en eindig ik met een wat zwakkere pionnenstructuur: 4-1-1 tegen 3—3. Bovendien weet mijn tegenstandster een van haar lopers vrij sterk te positioneren. Enfin, na wat vijven en zessen waarbij alle stukken anders dan koningen en pionnen van het bord verdwijnen, eindig ik met een eindspel met ieder 6 pionnen. In plaats van mij rustig te verdedigen tegen de opmars van 1 respectievelijk 2 witte pionnen op de a- en c-lijn en mijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel te gelde te maken (volgens mijn teamleider is dit stap 3! en in elk geval remise), laat ik mij verleiden tot een opmars op de c-lijn en stelt wit tijdige promotie op de a-lijn veilig. Mijn pionnenoverwicht op de koningsvleugel zet onder deze omstandigheden geen zoden aan de dijk meer. Ik geef op. Toch nog maar eens Averbach herlezen!”

Het vertrouwen in een goede afloop is tot ongekende diepten gezakt: 3½-1½ achter. Met nog drie partijen te gaan moet alles gewonnen worden. Verschillende remiseaanboden moeten worden afgeslagen maar tevergeefs.

Eerst is het Jeffrey op bord 7 die ondanks beter spel niet erin slaagt om de zwarte muur te slechten. Hij wil graag de remise accepteren maar wordt gedwongen om nog alles uit de kast te halen in de laatste 10 minuten die hem nog resten, terwijl Arnold van der Kammen op zijn gemak zijn haar kon doen in de drie kwartier die hij nog had. Een pionwinst ontging hem en later een afgedwongen remise. Aangezien Arnold ook niet zeker was bood hij nog eens remise aan, die Jeffrey deze keer met amper 100 seconden op de klok gretig aannam, met de goedkeurende blik van de TL: 4-2 achter. Dit zegt hij zelf:

“Jeffrey speelde met wit op bord 7 tegen Arnold v.d Kammen, die met een ongebruikelijke opening op de proppen kwam. De aanval van wit op de koningsvleugel haalde weinig uit. Beide partijen rokeerde lang en na het uitruilen van wat stukken kwam een eindspel op het bord met toren en paard voor beide spelers. Arnold bood tot twee keer toe remise aan dat Jeffrey met weinig tijd op de klok de tweede keer toch maar accepteerde ook al had het team niet veel aan dit half punt. Winst zat er niet in.”

Een gelijkspel is dan nog het hoogst haalbare, maar dan moeten Shakir én Robin hun partijen wel winnen. Robin heeft op bord 3 heel lang stand gehouden. In tijdnood lukte het Cees Verhagen om door te dringen in vijandelijk gebieden vervolgens een remisestelling in zijn voordeel om te buigen waarna alle illusies over een stunt als sneeuw voor de zon verdwenen: 5-2.

Shakir op bord 6 mocht met zwart als laatste de dubbele strijd aan met klok en speler Jan Brand. Er werd hier onder tijdsruk de een na de andere pion weggegeven. Uiteindelijk trok Shakir aan het langste eind want hij hield de laatste twee pionnen over met voor ieder nog verder een toren. Met de witte koning in de verdrukking schoof Shakir door naar een reddeloze stelling en verkleinde zo de nederlaag: 5-3.

Doordat de basis van ons achttal niet compleet was en we aangewezen waren op invallers heeft de teamleider alles uit de kast moeten halen om een compleet team te krijgen. Wil, Robin en ook Hans, klasse jongens dat jullie gespeeld hebben. Jammer dat we met jullie extra spierballen net niet genoeg vuist hebben kunnen maken. Dan nog even terug naar het begin of beter, de ingang. Zwart paard, wit paard, wie zal het zeggen. Het gaat toch om de kleur van je hart. Misschien een idee om komende november de (s)intocht weer in Schiedam te houden en dan massaal alle schoenen van Nederland in de gang van deze Schiedamse schaakvereniging te zetten. Geheid dat de Sint dan vanzelf ook zwart wordt en dat de ‘zwartepiet’-discussie zo vanzelf oplost met een zwarte sinterklaas op een zwarte schimmel!

Het verslag van de tegenstander vind je op http://hzpschiedam.blogspot.nl/p/team-2.html. De laatste partij spelen we op 28 maart thuis tegen Messemaker 5! (TL Angelo)

  HZP Schiedam 2     1627 - RSR Ivoren Toren 5   1576 5 - 3
1. Freerk Gerkema     1803 - Angelo Ayala      1363 ½ - ½
2. Piet Hofstee      1657 - Wil Sparreboom     1891 0 - 1
3. Cees Verhagen     1830 - Robin Reijnaert    1677 1 - 0
4. Elise Juijn      1601 - Leon Cornelissen    1595 1 - 0
5. Gerard Turkenburg   1535 - Hans Veraart      1591 1 - 0
6. Jan Brand       1633 - Shakir Salih      1574 0 - 1
7. Arnold van der Kammen 1480 - Jeffrey Ouwersloot   1386 ½ - ½
8. Hans Schrumpf     1475 - Mischa van Vlaardingen 1532 1 - 0