RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

De drie fases van team 5 (22 maart)
Middenspel
Het was scenario 12 dat ons deed sidderen... Ik zag mijn medespelers kapotgaan. Mens! Zoveel lijden... Het getormenteerde gezicht van Leo: Drie pionnen achter en zelf nog geen pionnetje naast het bord! Emilian die zich sufbeukte op een Łberdeckte pion... Shakir die zich verslikte in een Engelse opening... Eran en Jeffrey die hun evenwichtige stellingen moesten offeren aan het Grotere Doel... Dit lijden, deze pijn!
Ontsnappen was dinsdag 19 maart niet mogelijk in Denkcentrum Papendrecht... In de naastgelegen zaal werd net zo geleden: In een beklemmende stilte ging daar de ene na de andere bridgedrive naar de kloten! Drie sans a tout? Zaaltop? Slam? Niets lukte meer...
En de wedstrijdleider zei het nog zo hoopvol: Er staat voor niemand meer iets op het spel, niemand kan meer degraderen... De geur van zwavel, die in de zaal hing, had ons moeten waarschuwen: Dit is andere koek!
Gelukkig was Wijnand verkouden, zodat hij met een prachtig Slavisch handgebaar de partij besliste. ... lees verder (Mischa, Wijnand en Leo)

Bekerfinale dankzij training Oscar (17 maart, bijgewerkt met fragment)
Oscar van Veen geeft dit jaar training in de behandeling van bepaalde eindspelen met 'ongelijke' materiaalverhoudingen, zoals verschil in kleine kwaliteit of 'loper tegen paard' eindspelen. In de halve finale op vrijdag 15 maart tegen CSV voor de RSB-beker kwamen op 3 borden tegelijk dergelijke eindspellen op het bord. De vraag is of Kees van der Knijf en Marco Starmans baat bij zoín training zouden hebben. Kees misschien niet; die zorgde er wel voor ruim voor het eindspel zijn tegenstander Jasper Valstar in het Schots te truken (1-0). Marco daarentegen won al vroeg de kleine kwaliteit in chaotische stelling met een vrijpion voor Jaap Rusch nog op het bord. Toen die er afging, kwam een geijkte trainingsstelling op het bord, maar helaas boog Marco in tijdnood zijn kleine kwaliteitsvoorsprong om in groot kwaliteitsverlies en zo moet het in elk geval niet (1-1). ... lees verder (Keet)

Shame Mata ... (13 maart)
RSR 4 heeft zich afgelopen dinsdag 12 maart een heuse weldoener getoond. Zonder acht te slaan op de eigen kampioenskansen werd door het 4 - 4 gelijke spel Shah Mata 2 de gelegenheid geboden nog een jaartje in de 2e klasse te blijven en kon Nieuwerkerk 2 alvast een paar mooie flessen koud zetten...

Het begon helaas al met de afwezigheid van 1e bordspeler Bob, die vergeten was deze match in de agenda te zetten, zodat ik mij weer de rol van invaller mocht toebedelen. Helaas heeft het vergeten door deze en gene ons 3 bordpunten en waarschijnlijk 3 matchpunten gekost.

Voor het eerst in mijn leven nam ik plaats aan bord 1, waar ik tegen Franka van Vlokhoven mocht spelen. Het is waar wat ze zeggen lees verder (TL Mischa)

Leo K - Timman: het ware verhaal (11 maart)

Leo K mailde de redactie het volgende: "Bij deze een stelling uit mijn partij tegen Timman. [..] Halverwege stond ik weliswaar minder, maar na een paar zwakke zetten van zwart wist ik dat mooi te repareren. In deze stelling had ik doodeenvoudig mijn schaapjes op het droge kunnen halen met de enige juiste zet Tg2!, in plaats van het door mij in tijdnood geblunderde Tf6+??. Zwart kan een kwaliteit terugwinnen en misschien remise halen, maar winst zit er zeker niet in. Jammer maar helaas!"
Verzwakt RSR 1 kansloos ten onder tegen Wageningen 1 (10 maart)
Op zaterdag 9 maart 2013 heeft RSR 1 kansloos verloren tegen Wageningen 1, die al met de zes partijen die als eerste afgelopen waren de zege binnenhaalden. Hierdoor doet Wageningen nog steeds mee voor het kampioenschap en zijn wij nog steeds niet officieel gehandhaafd in de 1e klasse.

Als pletsmoes kunnen we gelukkig gebruiken dat we drie invaller nodig hadden en het feit dat team 2 al zijn spelers nodig hadden.

Ik als invaller kon de juiste voorzetting niet vinden toen mijn tegenstander de gesloten pionnenstructuur in het centrum (wit: c4, d5, e4, zwart: c5, d6, e5) kietelde met de pionzet f4. Toen ik ook nog eens materiaal blunderde kon ik niet veel later opgeven. 1-0

Invaller Rob van der Plas had een iets mindere 2T + P eindspel wat op het eerste gezicht houdbaar moest zijn. ... lees verder (TL Michael)

Team 2 iets veiliger (10 maart)
Zaterdag 9 maart werd de 7e ronde van de KNSB-competitie gespeeld. Team 1, zwaar gehavend door het ontbreken van CL-ers Wim, Dolf en Jos, kon het niet bolwerken tegen Wageningen en verloor de uitwedstrijd met 7Ĺ-2Ĺ. Team 2 moest uit tegen nummer 2 Boven IJ en wist met 3Ĺ-4Ĺ een belangrijke overwinning te boeken, waardoor het team nu 2 punten boven de degradatiestreep staat. Voor de individuele uitslagen, klik hier. (Arrian)

Slowschaak in de OriŽnt (8 maart)
Als de punten in RSB klasse 1A gewogen worden naar het bord waarop ze behaald zijn, zou RSR team 3 met Sintjuttemis nog geen kampioenskansen hebben. Komen we op de topborden meestal wat tekort, dit wordt ruimschoots gecompenseerd aan de lagere borden. In de uitwedstrijd op woensdag 6 maart tegen SO Rotterdam 3 moesten we het zoals gebruikelijk doen zonder Marco. Omdat ons geheime wapen Sjonnie vlakbij het speellokaal de OriŽnt van SOR3 woont, leek hij geknipt als invaller. Bij aankomst in de OriŽnt bleek echter dat Mark Beijen zich al aan het warmlopen was, die woont er immers praktisch naast. Na enig tijdrekken met wachten op Sjonnie moest er een besluit genomen worden, wie van de twee zou spelen. Omdat het verspilde tijd voor Mark leek, houdt Sjonnie een lauwe koffie met veel melk en een bmi-aanvullende koek tegoed, want om 20.20 meldde hij zich alsnog. Omdat de bank vacant was (Leooo omgevallen door griep), greep hij deze kans op een hernieuwde carriŤre als teamcaptain niet aan, maar wist nog wel te genieten van het eerste speeluurtje, dat ongeveer even spannend was als de gemiddelde 10 km schaatsen. Zijn troost was dat de CL-wedstrijden die avond ook niet om over naar huis te schrijven waren. ... lees verder (Keet)

Philip doet het (bijna) weer (8 maart)
Onze toernooitijger Philip deed weer mee aan het drierondentoernooi van de Waddinxveense SV jongstleden zaterdag. Vorig jaar wist hij dit toernooi op zijn naam te schrijven. Ook dit jaar eindigde hij weer bovenaan ... alleen was dat dit keer gedeeld met Arjan Hennink, en omdat Philip de onderlinge partij had verloren, miste hij de titel op een haar na. Voor een kort verslag, foto's en een filmpje van het slot van Philips laatste partij tegen Barthold Jansen wordt u verwezen naar de site van Ab Scheel. (Arrian)