RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: GP LeiSB bij Voorschoten (29 februari)
In het zonnige Voorschoten vond zaterdag 27 februari de Grand Prix van de Leidse Schaakbond plaats. Vanuit RSR Ivoren Toren was alleen Joaquin Aarts aanwezig. ... lees verder (Robert Aarts)

Schakelaar calling! (28 februari)
De redactie kan niet zeggen dat de postbus al uitpuilt van de kopij voor een nieuwe Schakelaar. Toch is het wel de bedoeling om dit kalenderjaar een stuk of twee van die dingen uit te brengen, als de drukpersen van De Boog al afgekoeld zijn tenminste. Na de eerste voorzichtige poging in oktober om een mooie traditie weer nieuw leven in te blazen, willen we niet meteen een langdurige sabbatical inlassen. Dus kom maar op met jullie avonturen in de interne, de externe en/of toernooien (Tata?). Zomaar wat hersenspinsels uit je fantasie zijn ook toegestaan, als het maar zijdelings iets met schaken te maken heeft. Er is nog geen dodenlijn vastgesteld, maar dan doe je maar net alsof dat eind volgende week is. Mail naar: jat.zondag@online.nl. (Djees)

Jeugd heeft RSR Ivoren Toren bij PJK 2016 goed vertegenwoordigd. Vier spelers naar NJK! (28 februari)
Het Persoonlijke Jeugd Kampioenschap van de RSB heeft naar tevredenheid dit jaar een uitstapje gemaakt naar Spijkenisse. De opkomst was niet waar de organisatie op hoopte. Mogelijk was de keuze om het in de voorjaarsvakantie te houden niet zo gelukkig, maar daar hebben de deelnemers die wel kwamen natuurlijk geen last van gehad.

Ons enige jeugd A-tje (Leonardo) moest elders aan de bak, hij had geen vakantie maar wel tentamens. In de AB groep van donderdag, vrijdag en zaterdag deed wel Meri (voor Charlois E.) mee. Aan haar score van 2½ uit 6 (incl. bye) zou je het niet zeggen, maar ze behaalde toch mooi een ruime positieve score. Vooral haar remise tegen de ervaren Lorena was prima. ... lees verder (Angelo)

Toernooinieuws: Spaan sterk bij Erasmus, Philip wint in Dordrecht (25 februari)
Afgelopen zaterdag werd bij Erasmus hun jaarlijkse rapidtoernooi gespeeld. Het toernooi was belachelijk sterk bezet gezien de toch niet al te ruime prijzenpot. Van RSR Ivoren Toren deden mee: Nathanaël, Philip, Michael, Arend, Paul D. en Sebastiaan. In dit sterke veld presteerde Nathanaël het beste door met 5½ uit 7 gedeeld 5/6 te eindigen. Philip scoorde 4½ uit 7 (een punt meer dan verwacht op basis van zijn rating). Voor de eindstand, klik hier.

Op maandag 22 februari 2016 werd in Dordrecht het 20e Witten Haen toernooi gespeeld. Philip wist dit toernooi te winnen. Hij behaalde net als Marco van der Linden 6 uit 7, maar had iets meer weerstandspunten. Voor een verslag, zie hier. (Arrian)

Jeugdnieuws: GP HSB bij de Pionnetjes in Schiedam (21 februari)
Op 20 februari werd in het regenachtige Schiedam de Grand Prix Pionnetjes van de HSB gespeeld. Vanuit RSR Ivoren Toren deden Qian (formulegroep), Chen (groep 6), Lamiek (groep 4) en Joaquin (groep 4) mee. Het was behoorlijk druk met 120 deelnemende kinderen, maar omdat alle klaslokalen van de school gebruikt konden worden, was het allemaal goed te doen. ... lees verder (Robert Aarts)

Team 3 loopt vast in veen (19 februari)
Donderdag 18 februari zakte ons derde team met 3 invallers af naar een vergeten plek in Waddinxveen, waar voornamelijk stroopwafels worden gebakken en blijkens de welkomstborden malafide klusjesmannen rondlopen. Het mag een wonder heten dat Rob van der Lee ooit deze plek zonder Tomdom heeft weten te vinden, want zelfs dit apparaat werd duizelig van de vele rotondes en wisselende rijrichtingen. Na de bezichtiging van de sociale marktplaats in het Prachthuis vorige maand, belandden wij uiteindelijk juist op tijd in een heuse sociale fabriek, het Anne Frank Centrum, waar de Waddinxveense Schaak Vereniging al sinds jaar en dag honk houdt. De efficiëntie en het design droop van het gebouw af en hier kon je goed zien waar al die tegenstrijdige eisen van brandveiligheidsinspecties en ARBO-diensten toe leidden, met uitgeroeid contant geld, vanwege die malafide klusjesmannen zeker, tot aan tot links- èn rechtsdraaiende WC-rollen op de toiletten aan toe. ... lees verder (Koots Keet)

Bekerteam eruit gekegeld door Shah Mata (18 februari)
Op dinsdag 16 februari is ons RSB-bekerteam in de kwartfinale op nogal blamerende wijze door Shah Mata terug naar huis gestuurd. Nooit eerder leek een finaleplaats zo makkelijk te bereiken als dit seizoen, dachten wij. En dat was denkfout nr.1, want bekerwedstrijden kunnen alleen maar worden gewonnen alsof het de laatste is. We kunnen natuurlijk Arrian Rutten de schuld geven, die dit bekertussendoortje in de drukste week van het jaar gepland had, waar op vele borden tegelijk wordt geschaakt. Of Paul Dekker gelijk geven met zijn 'never change a winning team', Shah Mata-kenner Alek verving immers Arend. Denkfout nr.2, want al die sociale onderonsjes leidden maar af. ... lees verder (Koots Keet)

Joost Ros claimt tegen PION 1 de derde minimale overwinning van RSR 1 (16 februari)
Op zaterdag 13 februari 2016 moesten de spelers vroeg afreizen naar Groesbeek voor de uitwedstrijd tegen PION 1. De wedstrijd begon namelijk op het ongebruikelijk vroege tijdstip van 12.00. Het werd weer een billenknijpen wedstrijd, maar we wonnen nipt, net als bij onze vorige twee overwinningen.

Invaller Herbert met zwart had het erg lastig in een Benoni toen zijn tegenstander zijn paarden op b5 en g5 kon zetten en Herbert daarna een kwaliteit moest afstaan. Herbert had nog wel een beetje tegenspel omdat hij de e-lijn in bezit had, maar dit was lang niet genoeg. 1-0

Joost Ruit kende de theorie helemaal niet in een zijvariant van het tweepaardenspel. Hij speelde een zet waarbij hij wel een pion won, maar wit had daardoor een ontwikkelingsvoorsprong en kon met LxPh6 gxh6 de pionnenstructuur van Joost vernietigen. Hierdoor ontstond een lastige stelling (volgens de computer heeft wit slechts een miniem voordeel), waarbij Joost toch wat handiger bleek met zijn loperpaar, open g-lijn en pion extra. Later won hij zelfs een tweede pion. Tussendoor had Joost nog een remiseaanbod afgeslagen. 1-1 ... lees verder (TL Michael)

Team V1 verplettert Fianchetto (14 februari)
Dat alle aandacht uitgaat naar de geweldige prestaties van T1 en T2 dit weekend is niet meer dan terecht, maar laten we niet vergeten dat in de luwte de vier bescheiden hardwerkende schakers van team V1 een niet te verwaarlozen prestatie hebben geleverd. Het eerste viertal, dat dit seizoen voor het eerst meedoet aan de RSB competitie, bestaat uit vier bestuursleden aangevuld met een vertegenwoordiger van het schakend gepeupel. Deze ronde was Leo de Jager vrijgesteld, waardoor hij in de gelegenheid was om van een bijscholing in de Franse opening door Michael te genieten.

Vrijdagavond was het viertal van Fianchetto te gast. Toen de bezoekers rond 8 uur arriveerden waren de jeugdschakers nog volop bezig de grote zaal op stelten te zetten. Enige radeloosheid maakte zich van de niet al te jonge bezoekers meester: waar is de speelzaal, toch niet die hoge trappen op... Nadat de jeugd achter het behang was geplakt danwel met de ouders meegegeven, kon om 8.15 de strijd beginnen. ... lees verder (TL Arend)

Team 2 Weet Weer Wat Winnen is........... (14 februari)
"Eens zullen we zegevieren!" schreven we in 'n vorig verslag. Welnu, dat gebeurde dan afgelopen zaterdag in de zesde ronde, uitspelend tegen Caïssa 5 in Amsterdam. Zou het dan nu eindelijk eens 'n keer meezitten na alle malheur in de vorige vijf wedstrijden, met als de meest onaangename herinnering de ontmoeting in Leiden tegen LSG 3, waar met het kleinst mogelijke verschil verloren werd, terwijl we met dezelfde cijfers of meer hadden kunnen winnen!? De voortekenen waren niet bepaald geruststellend: Peter en Bob waren beiden verhinderd, dus moest er naarstig op zoek gegaan worden naar voor handen zijnde invallers. Herman was al ingehuurd voor team 1 en Alek en Maarten hadden andere, veel nuttiger bezigheden dan 'n potje schaak in Mokum, waar ze volstrekt gelijk in hadden! Maar Lola (jeugdig enthousiasme) en TL Paul D. (bezonken wijsheid) wisten de opengevallen gaten met succes op te vullen. ... lees verder (deze keer playing captain Paul D.)

KNSB-teams winnen beiden (13 februari)
Op zaterdag 13 februari werd de 6e ronde in de KNSB-competitie gespeeld. Beide teams hadden te kampen met twee afmeldingen, waardoor in beide teams twee invallers moesten meedoen. Team 1 moest helemaal naar Groesbeek om daar te strijden tegen PION. Er werd een 3½-4½ overwinning geboekt, met o.a. winst voor invaller Herman. Voor Team 2 stond de cruciale wedstrijd in Amsterdam tegen Caïssa 5 op het programma. Team 2 had tot nu toe nog maar 1 matchpunt binnengeharkt, dus winnen was broodnodig. Dat had iedereen begrepen, aangezien er geen enkele partij werd verloren; vier overwinningen en vier remises. Een 2-6 overwinning derhalve. Vermeldenswaard: Lola wist als invalster net als in de voorgaande ronde te winnen, terwijl Jason eindelijk zijn reeks van vijf remises op rij doorbrak met een vol punt. Verslagen van de wedstrijden zullen ongetwijfeld volgen. (Arrian)

Jeugdnieuws: 3e Chess League Oost druk bezocht (11 februari)
Op zondag 31 januari 2016 werd de 3e Chess League Oost in de Amsterdamse Indische buurt gehouden. Hieraan deed ook een aantal jeugdspelers van RSR Ivoren Toren mee. Via Jan-Dirk Westerhof ontving de redactie dit verslag (pdf-bestand).

Jeugdnieuws: Goede resultaten bij de JCK categorie AB en D (8 februari)
Dit jaar wordt het regionale jeugdclubkampioenschap (JCK) georganiseerd in samenwerking met de Haagse Schaakbond. Voor categorie AB en D is het nu door de RSB georganiseerd in het Wolfert Dalton in Rotterdam-Schiebroek. Later volgen categorie C en E door de HSB. Naast het regionaal kampioenschap telt dit evenement ook voor de plaatsing voor de landelijke jeugdclubcompetitie (JCC), voor de officiële Nederlandse Jeugdschaaktitels voor clubteams, het officiële NK. Teams die al meedoen aan de landelijke competitie zijn uitgesloten voor de te verdienen JCC-plaatsen, maar mogen wel meedoen voor het regionale kampioenschap. Dit jaar waren dat Klim-Op A en Promotie A. ... lees verder (Angelo & Jan-Dirk)

Terugblik op TATA Chess 2016 tienkampen (7 februari)
- Lucas maakt belofte waar
- Paul sneuvelt tegen toekomstig wereldkampioene, de jeugd slaat snoeihard toe
- Arnold houdt alle touwtjes (maar vooral potjes en pannetjes) in handen
- Nathanael en Wijnand : vlees noch vis

Met vijf man was RSR Ivoren Toren weer rijkelijk vertegenwoordigd op het belangrijkste schaakevenement op aarde. Met lichte weemoed denk ik nog wel eens terug aan vroeger toen ik als enig deelnemend clublid al mijn verzinsels over dit toernooi aan jullie kon slijten zonder enige kans op tegenspraak. Kom daar nu nog maar eens om! Onder het verstandig leiderschap van Arnold is die vrijheid behoorlijk ingekrompen. Zelfs de rebelse Paul Dekker voegt zich als een willoos schaap in de kudde waar hij nochtans zijn pastoraal geblaat tot op zekere toonhoogte mag blijven laten horen. ... lees verder (Wijnand)

Feiner schaakt (7 februari)
Oud-lid Reinier stuurde de redactie twee foto's. Hij neemt het in een simultaan op tegen een zo te zien heel illustere tegenstander. Het resultaat werd er niet bij vermeld ... Zie hier de twee foto's. (Arrian)

Oliebron blijkt drekkig moeras (7 februari)
Het moest en zou de wedstrijd zijn waarin voorkomen zou worden dat komend seizoen de risicowedstrijd RSR 4 tegen RSR 5 op het programma komt te staan. Dat is niet helemaal gelukt, om eens een eufemisme te gebruiken; bij Moerkapelle 2 verloor team 4 op vrijdag 5 februari met 6-2.

Na 2 ongelukkige nederlagen vond ik het welletjes en verruilde ik de warme boezem van mijn vriendin voor de zweterige ambiance van Vogelvereniging Tropica. Ik was er al eerder geweest, maar het blijft even zoeken. Hoewel de Routeplanner ons exact voor de deur had gezet, zagen we het modderige paadje, dat ons naar de locatie brengt, over het hoofd. Hier is de naam Moerkapelle ontstaan, want na een beetje regen bagger je door modder en drek naar het gezellige thuishonk van de naaiclub, de schaakvereniging en naar “yoga en meer”. Dat laatste “meer” hield mij een goeddeel van de avond bezig ... ... lees verder (TL Mischa)