Team V1 verplettert Fianchetto (14 februari)
Dat alle aandacht uitgaat naar de geweldige prestaties van T1 en T2 dit weekend is niet meer dan terecht, maar laten we niet vergeten dat in de luwte de vier bescheiden hardwerkende schakers van team V1 een niet te verwaarlozen prestatie hebben geleverd. Het eerste viertal, dat dit seizoen voor het eerst meedoet aan de RSB competitie, bestaat uit vier bestuursleden aangevuld met een vertegenwoordiger van het schakend gepeupel. Deze ronde was Leo de Jager vrijgesteld, waardoor hij in de gelegenheid was om van een bijscholing in de Franse opening door Michael te genieten.

Vrijdagavond was het viertal van Fianchetto te gast. Toen de bezoekers rond 8 uur arriveerden waren de jeugdschakers nog volop bezig de grote zaal op stelten te zetten. Enige radeloosheid maakte zich van de niet al te jonge bezoekers meester: waar is de speelzaal, toch niet die hoge trappen op... Nadat de jeugd achter het behang was geplakt danwel met de ouders meegegeven, kon om 8.15 de strijd beginnen.

Wouter Scheffer aan bord 4 tegen Jan Weitering bracht de eerste beslissing. Hij had in een stelling met tegengestelde rokades een koningsaanval met oprukkende g en h pionnen. Door opoffering van een stuk kreeg hij een winnende mataanval.

Op bord 2 had Altmeister Paul Dekker met wit tegen Ben Riksen in een koningsindische opening met de opstelling c4-d3-e4 weinig bereikt. Nadat hij ook de b-lijn dichtschoof in plaats van deze te openen voor zijn toren was de stelling ongeveer in evenwicht, waarna remise werd overeengekomen. Door zuinig met zijn kracht om te springen kon Paul de volgende dag een nuttige remise voor het 2e team binnenhalen.

Op bord 3 profiteerde Arrian Rutten met zwart van de nogal roekeloze opzet van zijn tegenstander, Bela Hlavaj. Toen deze zijn koningsstelling onnodig verzwakte kon Arrian profiteren door een combinatie die hem een dame opleverde (zie diagram hieronder). Hierdoor scoorde Arrian het beslissende punt (2½-½).


Stelling na 21.d4. Arrian dacht hier een tijd na, en besloot tot 21...exd4, waarna hetgeen door hem berekend was daadwerkelijk op het bord kwam: 22.Lf4 Dd7 23.Lxc7? Dxh3+ 24.Kg1 Pg4 waarna mat alleen voorkomen kon worden door 25.Dxg4. Na zwarts 31e zet gaf wit uiteindelijk op.

Aan bord 1 was Arend Bongers als laatste bezig, met zwart tegen Kees Sio. In de opening had Arend een pion op d5 in de aanbieding gedaan. In plaats van de pion te slaan, wat zonder meer kon, leek wit voor een lange belegering van de pion te kiezen om deze onder nog betere omstandigheden te kunnen slaan. Na enkele zetten ruilde wit echter zijn sterke loper voor een paard, waarna de zwakke pion d5 terugsloeg op e4 en zwart geen problemen meer had. Wit verdedigde zich secuur zodat Arend, niet voor het eerst dit seizoen, in remise moest berusten. Hierdoor kwam de eindstand op 3-1. (TL Arend)

   RSR Ivoren Toren V1    1720 - Fianchetto V1          1690 3  - 1
1. Arend Bongers          1841 - Kees Sio               1810 ½  - ½
2. Paul Dekker            1717 - Ben Riksen             1772 ½  - ½
3. Arrian Rutten          1726 - Bela Hlavaj            1678 1  - 0
4. Wouter Scheffer        1595 - Jan Weitering          1502 1  - 0