RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: 29 december 3e RSB-GP: OCJK en rugby-workshops (30 december)
Op dinsdag 29 december 2015 werd alweer het 3e RSB jeugd grand prix toernooi gespeeld. Dit keer werd het georganiseerd door de Capelse SV. Hoewel er veel RSR-denkhoofden op vakantie waren, hadden we toch nog 10 RSR-deelnemers. In totaal waren er 112! spelertjes, verdeeld over 14 groepen. Het toernooi begon iets later doordat er een aantal jeugdspelers zich wel hadden opgegeven maar niet op kwamen dagen zonder af te melden??. Hierdoor moest de organisatie alle groepen opnieuw nalopen om te kijken of de gemiddelde rating per groep nog wel goed stond ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

De Interne (24 december)
De oplettende bezoeker van de website heeft natuurlijk allang gezien dat de webmaster al aan het kleuren van de tussenstanden is begonnen. Na het Kerstreces resteren weliswaar nog een drietal vrijdagen om de competitie af te ronden maar de nodige leden hebben al een extra reden om aan de bubbels te gaan. Een enkeling moet het doen met goede voornemens.

In Groep 2 is alles al beslist ondanks dat er nog wat partijen te gaan zijn. De gelukkigen die het gaan proberen in de MPG zijn Lucas, Sebastiaan, Michael en Ed. In 1A zijn drie van de vier Champion Leaguers bekend. Op ruime afstand staat het drietal Joost van Ruitenburg, Rob en Kees. De strijd om de vierde plaats gaat tussen de uitgespeelde Paul Batenburg en Philip. Philip staat een vol punt achter, maar heeft nog twee kansen om dat tekort aan te vullen. Dat is echter wel tegen Paul Dekker die als kat in nood nog wel eens rare sprongen maakt en Kees die nog kans heeft op een medaille. Onderaan zijn nog drie kandidaten voor een rode kaart. Alexander heeft dankzij de onderlinge resultaten genoeg aan een halfje in zijn laatste partij en Paul Dekker moet in zijn laatste partij minimaal hetzelfde halen als Mark. Mark tenslotte is zelfs bij winst op Rob gedoemd tot duimen draaien en billen knijpen. ... lees verder (Leo de Jager)

RSR 1 verzuimt te winnen van SOPSWEPS'29 (14 december)
Ons eerste moest op zaterdag 12 december voor de tweede keer afreizen naar 020. Dit keer was de tegenstander SOPSWEPS'29. Een club die in het verleden alleen maar aan uitwedstrijden deed. Zie dit artikel voor meer achtergrondinformatie: http://www.volkskrant.nl/sport/sopsweps-29~a562658/. In een spannende wedstrijd hebben we verzuimd medekoploper te blijven en bleven we steken op 4-4.

Joost Ruit kwam goed uit de opening met een vrije d-pion en het loperpaar en moest strategisch wel bijna gewonnen staan. Toen ik later keek stond hij ineens een stuk achter, maar omdat een paard van de tegenstander hopeloos gepend was, zou hij het stuk altijd wel weer terugkrijgen. Zover kwam het niet, want de tegenstander kon remise forceren met zettenherhaling door een eeuwige aanval op een toren met een paard. ... lees verder (TL Michael)

Jeugdnieuws: 13 december GP Wijker Toren te Beverwijk (13 december)
Op zondag 13 december 2015 werd de Wijker Toren Grand Prix van de NHSB (JDW: Noord-Hollandse Schaak Bond) gespeeld. Er waren 104 deelnemers, verdeeld over 13 groepen. Er wilden meer denkhoofden meedoen, echter dit toernooi had een maximum gesteld. Het toernooi zelf begon stipt op tijd.

Namens RSR Ivoren Toren deden mee: Jannes (gr 4), Lamiek (gr 6) en Joep (gr 7). Jawel, Lamiek wilde weer meedoen, hij heeft de smaak te pakken! Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Jeugdnieuws: 12 december 3e GP van de SGS te Hoogland (13 december)
Op zaterdag 12 december 2015 werd alweer de derde GP van de SGS gespeeld in de plaats Hoogland. Er waren meer dan 100 deelnemers, verdeeld over 13 groepen. De topgroepen waren stevig bezet met een gemiddelde rating 1304, de hoogste rating speler had 1768.

Namens RSR Ivoren Toren namen deel Chivaro (gr 5) en Lamiek (gr 9). Beide spelers hadden vrijdag avond ook al gespeeld tijdens de Groene Hart Cup. Alaya van Klim-Op was er ook en sportief als we zijn spelen we gewoon in met onze denkhoofden uit Rotterdam. Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Maar eens zullen wij zegevieren! (13 december)
Een tikkeltje verweesd ging Team 2 op campagne naar De Lier (waar?), om het op te nemen tegen de koploper in KNSB 3E: de Westlandse Schaak Combinatie 1. Rond een uur of 12 stond een bleu groepje padvinders zonder hopman aan de achterzijde van CS te drentelen. TL Paul D. ontbrak wegens verplichtingen elders. Iets met racen en een klein kamertje. En diezelfde TL Paul D. had ons nog wel beloofd dat hij drie punten in zijn auto zou meenemen. Hm, als dat maar goed ging. Er dreigde een lichte vorm van anarchie de kop op te steken bij enkele teamleden ('Zullen we stiekem de opstelling veranderen?'), maar die werd hardhandig de kop ingedrukt door plv. TL Philip en door Paul T. die vastbesloten was deze keer een goede prestatie neer te zetten aan bord 1, na drie hatelijke nullen. Aan zelfvertrouwen geen gebrek! ... lees verder (Djees)

Verslag RSR 3 - Spijkenisse 3 (11 december)
Mijn tegenstander verscheen met enige vertraging aan het bord. Mogelijk had hij zich met moeite weten te ontworstelen aan zijn ziekbed, want hij had een aandoening aan de luchtwegen, waardoor het Unique selling point van het Nivon, de spijkerharde akoestiek, uitstekend tot zijn recht kwam. Gelukkig voor de overige aanwezigen maakte ik korte metten met hem. Na 20 zetten won ik door een paardvork een kwaliteit en een pion.

Voordat mijn partij begon zag ik hoe invaller Leo van D (Z) aan bord 7 in een theoretische variant van het Italiaans die a tempo op het bord kwam een pion inleverde voor een actieve stelling. ... lees verder (Arend)

V1 neergestort...... (6 december)
In het kader van de Viertallencompetitie is vrijdag 4 december jl. ons Eerste Divisie-viertal na de veelbelovende quickstart in en tegen Dordrecht (10 nov, ˝-3˝ gewonnen) weer met 'n harde dreun op aarde teruggekeerd. Zo trots als ik toen was, kon ik deze keer na afloop niet zijn. Al helemaal niet op mezelf!

In RSB-competitieverband liep ik tegen mijn eerste nul aan, na een ronduit slecht gespeelde partij. Alle credits gaan in deze naar mijn tegenstander Wim Mulder, die mijn weifelende partijopzet hardhandig afstrafte. ... lees verder (Paul Dekker)

KNSB-bekerteam uitgeschakeld door DD (6 december)
Op vrijdag 4 december moest ons KNSB-bekerteam het thuis opnemen tegen eersteklasser DD uit Den Haag. Omdat ik zelf moest invallen in het RSB-viertal team heb ik de wedstrijd alleen op het eind een beetje kunnen volgen.

Joost Ros liet zijn paard in het centrum knullig opsluiten. Op zes manieren kon hij een pion ervoor terugkrijgen, maar in geen van de varianten meer dan dat. Dus had het niet veel zin meer om door te spelen. 0-1 ... lees verder (TL Michael)

Gigantisch olieveld in Spijkenisse! (6 december)
Op 4 december gaat het 5e met goed gemoed naar Spijkenisse! Het is alweer 5 jaar geleden dat het toenmalige 6e nipt van Spijkenisse 5 won...
De weg naar de nieuwe stek van Spijkenisse is in ieder geval voor mij ronduit dramatisch... Na ruim een uur filerijden vanaf IJsselmonde bereik ik de verkleumde troep. Ook de legendarische Boekenberg weet ik met de auto niet te vinden. Jeffrey biedt uitkomst door een roedel agenten de weg te vragen die net midden in een arrestatie zitten...
Mooie locatie “de Boekenberg”; maar wat wil je ook: Het is de bibliotheek... ... lees verder (Mischa)

Verliezen van jezelf (6 december)
Dat er pas nu een verslag is van de wedstrijd van team 4 op 27 november thuis tegen Messemaker 1847 3 heeft niet zo zeer te maken met de uiteindelijke 2-6 nederlaag op zich, maar meer met de manier waarop. Betere stellingen werden niet gewonnen en mindere stellingen werden verloren. Aldus 4 remises en 4 nederlagen. Als eerste verkreeg Ed (wit, bord 8) een stuk tegen twee pionnen. Maar ja, toen was er een vervelende vork, en was een nul in plaats van een punt een feit. ... lees verder (Arrian)

Ab Scheel (74) overleden (4 december)
De niet alleen in RSB-kringen maar ook in de landelijke schaakwereld bekende Ab Scheel is 1 december op 74-jarige leeftijd overleden. Ab heeft zo'n 15 jaar de RSB-website bestierd, en is zich ook met succes gaan toeleggen op de schaakfotografie. In hem verliest de schaakwereld een bijzondere vrijwilliger, die ook bij veel RSR Ivoren Torenaren bekendheid genoot. Op de RSB-website is een uitgebreid In Memoriam te vinden, geschreven door Henk de Kleijnen. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op maandag 7 december om 16.30 uur in Crematorium IJsselhof (Goejanverwelledijk 6 in Gouda). (Arrian)